HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @Quastr IlIl: Hát matematikailag volt. A százalékok alapján. :) Viszont ehhez se hangulat, se pé... (2019.06.28. 21:11) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: És ami a leggyalázatosabb: ez a vita már egy hónapja ott van a könyvjelzőim között, ... (2019.06.25. 16:55) Földi Pokol
 • Tata86: @Online Távmunkás: A kerületi polgármesterek témáját fogják kinyitni az egészen biztos. Szerintem ... (2019.06.24. 21:57) Előválasztás
 • Tata86: @F.M.J.: "Most nem a bulshit demagógiára gondolok (azokkal tele van a szerinted rombadöntött sajtó... (2019.06.14. 16:34) Patkányok és dögunalom
 • chrisred: @Tata86: A cigánykérdés és a nyugdíjaskérdés nem PC, hanem hatalmi-politikai kérdés, mivel ők dönt... (2019.06.08. 06:44) Harakiri folytatódik

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @Quastr IlIl: Hát matematikailag volt. A százalékok alapján. :) Viszont ehhez se hangulat, se pénz-infrastruktúra nem volt. "Az én ismerőseim köz... (2019.06.28. 21:11) Előválasztás 2019
 • Quastr IlIl: @Tata86: " Megszondáztak" Szerintem meg a Fletót kéne megszondázni :) "hogy tudnak-e jobboldaliakat mozgósítani" Szerinted erre lett volna erre es... (2019.06.28. 17:12) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: Én már nem tudok semmit. :D DK mitől jobb, mint KO? Esetleg tenyleg komolyan veszik a szakértő-mantrát a nyuggerek... Tipikusan az a v... (2019.06.27. 16:19) Előválasztás 2019
 • Quastr IlIl: Engem egy kicsit meglepett az eredmény azt hittem, hogy a DK-s nyuggerek betolják Kálmán Olgát az első helyre. Azért én megnéztem volna egy Puzsér... (2019.06.27. 16:07) Előválasztás 2019
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Ez nekem is eszembe jutott. :) (2019.06.27. 09:29) Előválasztás 2019
 • MAXVAL bircaman közíró: 48,9 % szavazott Geri(nctelen)re, azaz 51,1 % ellene van, szóval az ellenzéke nyert fölényesen. (2019.06.27. 05:52) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: És ami a leggyalázatosabb: ez a vita már egy hónapja ott van a könyvjelzőim között, és még mindig nem olvastam el :O (2019.06.25. 16:55) Földi Pokol
 • Utolsó 20

2009.04.02. 22:45 mefisto

Egységbe forrott?

 

Az MSZP székházából távozóban Bajnai Gordon Index-címoldalt megjárt arckifejezése nemrég még azt sejtette, hogy a kormány és a halálából feltámasztott szocialista-liberális koalíció háza táján legalább rövid távon sikerült rendet rakni. Ezek a remények utóbb megalapozatlannak bizonyultak. Bár a felszínen egymást követik a baráti hangvételű támogatói nyilatkozatok és az első osztályú elvtársi vállveregetések; egyre gyűlnek a jelek, amelyek arra mutatnak, hogy a belső nézeteltérések lényegében bármikor eszkalálódhatnak. Könnyen elképzelhető, hogy a kupi néhány napon belül nagyobb lesz, mint valaha.
A kormányfő-jelölt
A megoldandó problémák halmazában jelen állás szerint a kormányfő jelölése, Bajnai Gordon helyzete a legbiztosabb. A két frakció támogatása – legalábbis hivatalosan – biztosított, rivális nincs a láthatáron, megválasztásának alternatívája pedig a baloldal számára momentán az előre hozott választás formájában beköszönő kataklizma lenne. Némileg csökkenti az önfeledt party-feelinget, hogy Bajnai a vasárnapi hivatalos jelölését ahhoz kötötte, hogy a szocialista és liberális képviselők írásban nyilatkozzanak programjának támogatásáról; egyben megfenyegette őket, hogy ennek hiányában el sem megy a kongresszusra.
A kormány
A kormány összetétele merő lutri. Bajnai Gordon úgy kérte a szocialista és a szabad demokrata frakció támogatását, hogy a kormányának leendő tagjait még nem nevezte meg. Üdítő színfolt az albioni homályban, hogy Szűcs (Megzabálom-a-tepertős-pogácsát!!!) Erika vélhetően nem lesz tagja a kormánynak.
Az elnökség
Habár egyrészről a Kiss Péter és Lendvai Ildikó, másrészről pedig a Szekeres Imre és támogatói közötti szembenállás lezárásával, valamint Lendvai Ildikó egyedüli pártelnöki jelölésével a nyílt konfrontációk megszűntek a párt elnökségében, a pártvezetés háza táján még nincs minden rendben. Egy MSZP-tag beadványban támadta meg három elnökségi tag megválasztását. Szintén kérdéses, hogy az új pártelnök megválasztása mellett kik lesznek az új elnökség tagjai.
A párt
A párton belüli utóvédharcok láthatóan még nem értek véget. A megyei elnökök az éles Gyurcsány-ellenes kirohanást követően a visszalépéséig Szekeres jelölését támogatták. Több kongresszusi küldött antidemokratikusnak tartja, hogy a párt fejesei előre leosztottak minden pozíciót; illetve Gyurcsányt teszik felelőssé a kormányfőjelölést lejárató brazil szappanoperáért. Normális esetben ez nem jelenthetne problémát a pártvezetés számára, a vasárnapi kongresszuson azonban a belső ellenzék kellő számban átírhatja az elnökség forgatókönyvét.
A koalíciós partner
Koalíciós társával szemben a Szabad Demokraták Szövetsége tradicionálisan a szőrős-szívű és –arcú énjét mutatta. A liberálisok a kormány külső támogatásáért cserébe komoly feltételeket szabtak, ezek tényleges terjedelme és tartalma mindezidáig nem világos. Horn Gábor sokadik alkalommal ismét kilátásba helyezte, hogy amennyiben a feltételeiket nem teljesítik, az SZDSZ most már aztán tényleg, garantáltan, és tuti biztosan támogatni fogja az Országgyűlés feloszlatását.
A szakmai háttér
Figyelemreméltó hirtelenséggel detonálta magát az új kormány válságkezelő programját megalapozó Reformszövetség. A szervezet önfeloszlatása azért is nem várt esemény, mert mindeddig nem nagyon volt rá példa, hogy hivatalban lévő kormány ilyen koncepciózusan átvegye egy külső szakmai fórum programját; a szövetség munkája tehát komoly sikernek tekinthető. Ezzel együtt pedig kívánatos lenne, ha a tervezetet kidolgozó szakértők a program végrehajtásában és esetleges aktualizálásában is részt vennének.
Gyurcsány Ferenc

A Nézőpont Intézet Gyurcsány Ferenc politikai jövőjével kapcsolatban öt lehetséges alternatívát vázolt fel. Ezek egyrészt az uniós biztosi pozíció, másrészt a párt-alapítvány vezetése, harmadrészt valamelyik platform vezetése, negyedrészt a frakcióvezetői pozíció elnyerése, ötödrészt pedig egy új párt alapítása. Gyurcsány Ferenc döntéshozatali sémáit ismerve a lehetséges forgatókönyvek közül földi halandó legfeljebb madárjóslással tudná megtippelni, hogy a távozó kormányfő melyik verziót fogja realizálni. Az viszont garantált, hogy a tervet legalábbis a Bruszilov-offenzíva vehemenciájával és lőszer-felhasználásával fogja végrehajtani, és gázos lesz annak, aki a hadművelet ideje alatt a célzónában tartózkodik. 

6 komment

Címkék: mszp szdsz gyurcsány ferenc koalíció bajnai gordon képviselők kormányfő


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr711042891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.03. 10:11:20

Ja ja... ez az egész olyan, mint amikor a fedélzetről a tengerbe pottyant matrózok egymás hátába kapaszkodva, akár a másikat lenyomva próbálnak a víz fölött maradni.

molaris 2009.04.04. 06:47:45

Úgy tűnik a belső "zsarolási potenciál" alapján megy az osztogatás. A felső vezetés nem igazán törődik azzal, hogy mi a következménye a mostani kis színjátékuknak. Érdekes a megyei vezetők viselkedése, mert azért lenn, vidéken nem kell hangulatjelentésre hagyatkozniuk. És azért ott el- elhangzik kritika keményen.

Figyelemre méltó az is, hogy nem csak Ferencünk, de az egész brancs nem látja még most sem a harmadik lépést. Annyit tudnak, hogy bukta van. Meg azt, biztosítani kell magam. És vége. Szegényes.
Azt, hogy mit hoz a kongresszus? Fegyelmezetten lezavarják, majd néhányan morognak kicsit, és lassan fog elindulni az erjedés. Na, az már érdekes lesz, csak addig is fájni fog. Nem kicsit, nagyon.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.04. 18:14:27

@Herr SturmLiberator:

Mindig is imádtam a tengeri katasztrófás filmeket. Sör, pizza, fotel háttámlája le, lábak fel, hangerő fel, és action! :)

@molaris:

Többen mondják, hogy a párt belső integritása durván meggyengült az előző kongresszus óta. Kérdés, hogy Lendvai mennyire lesz eredményes.

P.S. Üdv a klubban!

molaris 2009.04.05. 05:47:04

@mefisto:
Pont ezért veszélyesek. Kezdenek kiszámíthatatlanok lenni. Véletlenül egy potentátnál elszakad a húr, és beláthatatlan eseménysor indulhat.

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.05. 09:35:47

@molaris: Legyen így. Marják csak egymást, igazán van miért. Amúgy szerintem a vak is látja, hogy szinte senki sem akarja Ferit a párton belül sem, csak szembe senki nem meri megmondani (némi Hitler-effektus '44-ben). De ha alkalmuk lenne rá, mindenki Brutusszá válna közülük, főleg a régi vonalasok (akik mellesleg a magyar politika szégyenfoltjai, mint kommunistákból átvedlett szocialisták... vicces: '48-ban pont ellenkező volt a folyamat :) De egyszerűbben mondva: gazemberből gazemberek lettek. Kutyából nem lesz szalonna...)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.06. 00:11:32

@molaris: Ez a párt inkább befelé omlik, mint kifelé robban. Ezzel együtt - ha kisebb szorzóval is - minden benne van a pakliban.