HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @Counter: Én csak arra akartam célozni, hogy nem tépik egymást mint két cigányasszony. Ettől még ... (2018.11.13. 11:27) Akinek egy ribanc az exe
 • Tata86: @Counter: Jegyezzük meg: Biszku nem a koncepciós perek miatt állt a bíróság előtt, hanem a komcsi ... (2018.11.12. 17:35) No land for old SS
 • Counter: @Tata86: Ismerkedjünk meg az egységes szuverenitás szocialista állam- és jogelméleti tanával. A s... (2018.08.16. 12:17) Mindennapi kondícionálás
 • Counter: @Tata86: Nem elég Kunhalmi, most még Karácsony is előkerül?! Jellemző, hogy a "Karácsony" nevet o... (2018.08.15. 11:26) Mellek és bérek
 • Counter: @Tata86: Akkor Nagy mindig is olyan komcsi lesz, akinek helyén volt az esze, már akkor is. Békés ... (2018.07.31. 19:12) Nagy Imre emlékezete

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @Counter: Én csak arra akartam célozni, hogy nem tépik egymást mint két cigányasszony. Ettől még az MSZP-ben is valószínűleg látják, hogy ebből a v... (2018.11.13. 11:27) Akinek egy ribanc az exe
 • Counter: @Tata86: Ezek jobbak, mint a PS/888 kombó, vagy nem? Amit az MSZP-DK csinál, az politika lett volna mondjuk legkésőbb 2006 előtt. Ma cargo cult. (2018.11.13. 10:47) Akinek egy ribanc az exe
 • Tata86: @Counter: Olvass el néhány cikket az Alfahíren a szakadárokról(, vagy ugye a kurucon az ortodoxokról). Azért más hangnem. Ráadásul úgy gyalázkodnak,... (2018.11.13. 10:34) Akinek egy ribanc az exe
 • Counter: @Tata86: Dehogynem vonják meg. A demokratikusoldalazás az LMP-vel és a Momentummal szemben: revolverezés. Azt jelenti, hogy "csatlakozz vagy nem vag... (2018.11.13. 10:13) Akinek egy ribanc az exe
 • Tata86: @Counter: Márpedig nem vonják meg. Szépen mindig kiemelik, hogy "demokratikus pártok", "demokratikus oldal", amiben az új fiúk is benne vannak. Ez n... (2018.11.13. 09:29) Akinek egy ribanc az exe
 • Counter: @Tata86: Az LMP-től és a Momentumtól ne vonnák meg a demokratikusellenzékitáborhoz való tartozás jogát? Hát dehogynem. A különbséget abban látom, h... (2018.11.13. 08:17) Akinek egy ribanc az exe
 • Tata86: @Counter: Ami azt illeti az MSZP és társai viszonylag civilizáltan szakadtak-szakadnak. Túl nagy sárdobálás nincs, csak néha egy kis beszúrás a mási... (2018.11.12. 17:42) Akinek egy ribanc az exe
 • Utolsó 20

2009.04.02. 22:45 mefisto

Egységbe forrott?

 

Az MSZP székházából távozóban Bajnai Gordon Index-címoldalt megjárt arckifejezése nemrég még azt sejtette, hogy a kormány és a halálából feltámasztott szocialista-liberális koalíció háza táján legalább rövid távon sikerült rendet rakni. Ezek a remények utóbb megalapozatlannak bizonyultak. Bár a felszínen egymást követik a baráti hangvételű támogatói nyilatkozatok és az első osztályú elvtársi vállveregetések; egyre gyűlnek a jelek, amelyek arra mutatnak, hogy a belső nézeteltérések lényegében bármikor eszkalálódhatnak. Könnyen elképzelhető, hogy a kupi néhány napon belül nagyobb lesz, mint valaha.
A kormányfő-jelölt
A megoldandó problémák halmazában jelen állás szerint a kormányfő jelölése, Bajnai Gordon helyzete a legbiztosabb. A két frakció támogatása – legalábbis hivatalosan – biztosított, rivális nincs a láthatáron, megválasztásának alternatívája pedig a baloldal számára momentán az előre hozott választás formájában beköszönő kataklizma lenne. Némileg csökkenti az önfeledt party-feelinget, hogy Bajnai a vasárnapi hivatalos jelölését ahhoz kötötte, hogy a szocialista és liberális képviselők írásban nyilatkozzanak programjának támogatásáról; egyben megfenyegette őket, hogy ennek hiányában el sem megy a kongresszusra.
A kormány
A kormány összetétele merő lutri. Bajnai Gordon úgy kérte a szocialista és a szabad demokrata frakció támogatását, hogy a kormányának leendő tagjait még nem nevezte meg. Üdítő színfolt az albioni homályban, hogy Szűcs (Megzabálom-a-tepertős-pogácsát!!!) Erika vélhetően nem lesz tagja a kormánynak.
Az elnökség
Habár egyrészről a Kiss Péter és Lendvai Ildikó, másrészről pedig a Szekeres Imre és támogatói közötti szembenállás lezárásával, valamint Lendvai Ildikó egyedüli pártelnöki jelölésével a nyílt konfrontációk megszűntek a párt elnökségében, a pártvezetés háza táján még nincs minden rendben. Egy MSZP-tag beadványban támadta meg három elnökségi tag megválasztását. Szintén kérdéses, hogy az új pártelnök megválasztása mellett kik lesznek az új elnökség tagjai.
A párt
A párton belüli utóvédharcok láthatóan még nem értek véget. A megyei elnökök az éles Gyurcsány-ellenes kirohanást követően a visszalépéséig Szekeres jelölését támogatták. Több kongresszusi küldött antidemokratikusnak tartja, hogy a párt fejesei előre leosztottak minden pozíciót; illetve Gyurcsányt teszik felelőssé a kormányfőjelölést lejárató brazil szappanoperáért. Normális esetben ez nem jelenthetne problémát a pártvezetés számára, a vasárnapi kongresszuson azonban a belső ellenzék kellő számban átírhatja az elnökség forgatókönyvét.
A koalíciós partner
Koalíciós társával szemben a Szabad Demokraták Szövetsége tradicionálisan a szőrős-szívű és –arcú énjét mutatta. A liberálisok a kormány külső támogatásáért cserébe komoly feltételeket szabtak, ezek tényleges terjedelme és tartalma mindezidáig nem világos. Horn Gábor sokadik alkalommal ismét kilátásba helyezte, hogy amennyiben a feltételeiket nem teljesítik, az SZDSZ most már aztán tényleg, garantáltan, és tuti biztosan támogatni fogja az Országgyűlés feloszlatását.
A szakmai háttér
Figyelemreméltó hirtelenséggel detonálta magát az új kormány válságkezelő programját megalapozó Reformszövetség. A szervezet önfeloszlatása azért is nem várt esemény, mert mindeddig nem nagyon volt rá példa, hogy hivatalban lévő kormány ilyen koncepciózusan átvegye egy külső szakmai fórum programját; a szövetség munkája tehát komoly sikernek tekinthető. Ezzel együtt pedig kívánatos lenne, ha a tervezetet kidolgozó szakértők a program végrehajtásában és esetleges aktualizálásában is részt vennének.
Gyurcsány Ferenc

A Nézőpont Intézet Gyurcsány Ferenc politikai jövőjével kapcsolatban öt lehetséges alternatívát vázolt fel. Ezek egyrészt az uniós biztosi pozíció, másrészt a párt-alapítvány vezetése, harmadrészt valamelyik platform vezetése, negyedrészt a frakcióvezetői pozíció elnyerése, ötödrészt pedig egy új párt alapítása. Gyurcsány Ferenc döntéshozatali sémáit ismerve a lehetséges forgatókönyvek közül földi halandó legfeljebb madárjóslással tudná megtippelni, hogy a távozó kormányfő melyik verziót fogja realizálni. Az viszont garantált, hogy a tervet legalábbis a Bruszilov-offenzíva vehemenciájával és lőszer-felhasználásával fogja végrehajtani, és gázos lesz annak, aki a hadművelet ideje alatt a célzónában tartózkodik. 

6 komment

Címkék: mszp szdsz gyurcsány ferenc koalíció bajnai gordon képviselők kormányfő


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr721042891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.03. 10:11:20

Ja ja... ez az egész olyan, mint amikor a fedélzetről a tengerbe pottyant matrózok egymás hátába kapaszkodva, akár a másikat lenyomva próbálnak a víz fölött maradni.

molaris 2009.04.04. 06:47:45

Úgy tűnik a belső "zsarolási potenciál" alapján megy az osztogatás. A felső vezetés nem igazán törődik azzal, hogy mi a következménye a mostani kis színjátékuknak. Érdekes a megyei vezetők viselkedése, mert azért lenn, vidéken nem kell hangulatjelentésre hagyatkozniuk. És azért ott el- elhangzik kritika keményen.

Figyelemre méltó az is, hogy nem csak Ferencünk, de az egész brancs nem látja még most sem a harmadik lépést. Annyit tudnak, hogy bukta van. Meg azt, biztosítani kell magam. És vége. Szegényes.
Azt, hogy mit hoz a kongresszus? Fegyelmezetten lezavarják, majd néhányan morognak kicsit, és lassan fog elindulni az erjedés. Na, az már érdekes lesz, csak addig is fájni fog. Nem kicsit, nagyon.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.04. 18:14:27

@Herr SturmLiberator:

Mindig is imádtam a tengeri katasztrófás filmeket. Sör, pizza, fotel háttámlája le, lábak fel, hangerő fel, és action! :)

@molaris:

Többen mondják, hogy a párt belső integritása durván meggyengült az előző kongresszus óta. Kérdés, hogy Lendvai mennyire lesz eredményes.

P.S. Üdv a klubban!

molaris 2009.04.05. 05:47:04

@mefisto:
Pont ezért veszélyesek. Kezdenek kiszámíthatatlanok lenni. Véletlenül egy potentátnál elszakad a húr, és beláthatatlan eseménysor indulhat.

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.05. 09:35:47

@molaris: Legyen így. Marják csak egymást, igazán van miért. Amúgy szerintem a vak is látja, hogy szinte senki sem akarja Ferit a párton belül sem, csak szembe senki nem meri megmondani (némi Hitler-effektus '44-ben). De ha alkalmuk lenne rá, mindenki Brutusszá válna közülük, főleg a régi vonalasok (akik mellesleg a magyar politika szégyenfoltjai, mint kommunistákból átvedlett szocialisták... vicces: '48-ban pont ellenkező volt a folyamat :) De egyszerűbben mondva: gazemberből gazemberek lettek. Kutyából nem lesz szalonna...)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.04.06. 00:11:32

@molaris: Ez a párt inkább befelé omlik, mint kifelé robban. Ezzel együtt - ha kisebb szorzóval is - minden benne van a pakliban.