HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @Quastr IlIl: Hát matematikailag volt. A százalékok alapján. :) Viszont ehhez se hangulat, se pé... (2019.06.28. 21:11) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: És ami a leggyalázatosabb: ez a vita már egy hónapja ott van a könyvjelzőim között, ... (2019.06.25. 16:55) Földi Pokol
 • Tata86: @Online Távmunkás: A kerületi polgármesterek témáját fogják kinyitni az egészen biztos. Szerintem ... (2019.06.24. 21:57) Előválasztás
 • Tata86: @F.M.J.: "Most nem a bulshit demagógiára gondolok (azokkal tele van a szerinted rombadöntött sajtó... (2019.06.14. 16:34) Patkányok és dögunalom
 • chrisred: @Tata86: A cigánykérdés és a nyugdíjaskérdés nem PC, hanem hatalmi-politikai kérdés, mivel ők dönt... (2019.06.08. 06:44) Harakiri folytatódik

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @Quastr IlIl: Hát matematikailag volt. A százalékok alapján. :) Viszont ehhez se hangulat, se pénz-infrastruktúra nem volt. "Az én ismerőseim köz... (2019.06.28. 21:11) Előválasztás 2019
 • Quastr IlIl: @Tata86: " Megszondáztak" Szerintem meg a Fletót kéne megszondázni :) "hogy tudnak-e jobboldaliakat mozgósítani" Szerinted erre lett volna erre es... (2019.06.28. 17:12) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: Én már nem tudok semmit. :D DK mitől jobb, mint KO? Esetleg tenyleg komolyan veszik a szakértő-mantrát a nyuggerek... Tipikusan az a v... (2019.06.27. 16:19) Előválasztás 2019
 • Quastr IlIl: Engem egy kicsit meglepett az eredmény azt hittem, hogy a DK-s nyuggerek betolják Kálmán Olgát az első helyre. Azért én megnéztem volna egy Puzsér... (2019.06.27. 16:07) Előválasztás 2019
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Ez nekem is eszembe jutott. :) (2019.06.27. 09:29) Előválasztás 2019
 • MAXVAL bircaman közíró: 48,9 % szavazott Geri(nctelen)re, azaz 51,1 % ellene van, szóval az ellenzéke nyert fölényesen. (2019.06.27. 05:52) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: És ami a leggyalázatosabb: ez a vita már egy hónapja ott van a könyvjelzőim között, és még mindig nem olvastam el :O (2019.06.25. 16:55) Földi Pokol
 • Utolsó 20

2009.06.16. 10:00 mefisto

Vörös Alkony – A szocialista kormányzás végnapjai

 

Az EP-választáson beütő méretes balegyenest követően a Magyar Szocialista Párt láthatóan megesküdött arra, hogy ha beleszakadnak, akkor sem fogják levonni ennek a megszégyenítő kudarcnak a tanulságait. Még rövid távon sem; holott ez a „rövid táv” lassan már a soron következő országgyűlési választásokat jelenti. Pedig a választási fiaskó következményei hosszú távon még horrorisztikusabbak lesznek. Hatalmas kérdés ugyanis, hogy az egyetlen potenciális koalíciós társ kihalásával, illetve a saját szavazóbázis akut meggyengülésével hogyan lesznek képesek a szocialisták a jövőben egyáltalán kormányra kerülni.
Jelen állás szerint ugyanis annak a lehetősége, hogy a szocialisták belátható időn belül kormányzati pozícióba kerülhetnek, a távolság homályába vész.
Megkopott dicsőség
Öszöd előtt, a 2002-es és a 2006-os országgyűlési választásokon a szocialista kormányzást stabilan biztosította a másod-virágzását élő szocialista szavazóbázis és a Szabad Demokraták Szövetségének biztos támogatása. Politikai erőforrásaik összegyűjtésével a baloldal elég erővel rendelkezett ahhoz, hogy – ha a ’94-es sikert, a kétharmados többséget nem is sikerült újra elérni, – két országgyűlési választáson magabiztos többséget szerezzen.
Ez a konstelláció azonban ki is jelölte a szocialista-liberális koalíció mozgásterének a határait is: ugyanis kettőjükön kívül – a Centrumpárt rövid szereplését leszámítva – nem volt olyan komolyabb politikai erő, vagy társadalmi háttér, amit szükség esetén igénybe vehettek volna. Habár a baloldal diadalmas korszakában feledésbe merült, továbbra is élt az a rendszerváltás-kori doktrína, hogy – az SZDSZ dezertálását leszámítva – egyetlen régi ellenzéki formáció sem paktált le az utódpárttal. Ha feltűnés nélkül is, de továbbra is érvényben volt az a karantén, amibe a rendszerváltó erők zárták a szocialistákat.
Ez a gát az Öszödöt követő drámai vérveszteségek bekövetkezéséig, ha láthatatlanul is, de végig fennmaradt.
Öszöd öröksége
A „legszenvedélyesebb igazságbeszéd” kiszivárgását követően a baloldal mozgásterét jelentő kör lassan, de biztosan szűkülni kezdett. Kitörési lehetőség nem volt, erősítést nem lehetett hívni. Idő kérdése volt, hogy a folyamatosan gyengülő erőtérben mikor kerül veszélybe maga a végső cél, a kormányzás is.
Az SZDSZ esetében ez az olvadás nem volt látványos. Az öt százalék körüli támogatottság szépen lassan lekúszott egy százalékra, a párt életében mégsem változott semmi. A párt-elit lényegében mindenkivel – saját magával is – elhitette, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége „Isten kegyelméből” parlamenti párt; tehát eleve elképzelhetetlen egy olyan forgatókönyv, hogy az egymást alulmúló idióta javaslataik hatására egyszer majd annyira elfogy a támogatottságuk, hogy az országgyűlési pozícióik is veszélybe kerül.
Az MSZP nagyságrendekkel nagyobb támogatottsága mellett megvolt a lehetőség, hogy a párt drámaian veszíthessen az erejéből; a pártvezetés pedig maximálisan ki is használta ezt a lehetőséget. Habár a köztudatban az a kép élt, hogy a Fidesz és az MSZP két, közel egyenlő nagyságú politikai formáció; a két párt támogatottsága közötti különbség lassan nőni kezdett. A szocialista pártvezetés azt az utat választotta, hogy egyetlen hiba sem elég nagy ahhoz, hogy annak negatív következménye legyen – az önkontroll teljes hiánya pedig oda vezetett, hogy a párt nem fogta fel: az őket támogató hatalmas néptömegek már csak az álmaikban léteznek.
Légüres tér
Most beütött a mennykő, és már nincs visszaút. Van, aki ezt felismerte: az SZDSZ berkeiben elkeseredetten dúl a hangyák háborúja, de talán már minden szereplő tudomásul vette a keserű tényt, hogy nincs tovább. És van, aki ezt még nem ismerte fel: a szocialista pártvezetés továbbra is a hülyék paradicsomában él. Lendvai Ildikó a választási értékelésében többet foglalkozott a Fidesszel, mint saját pártjával; Mesterházy Attila frakcióvezetőt pedig kevés választotta el, hogy ne szólítsa fel Orbán Viktort a pártelnöki tisztségről való lemondásra, a Fidesz – szó szoros értelemben – kontinentális választási győzelme másnapján.
A szociodroid pártagyak értelmi horizontján túl pedig már egy teljesen új korszak köszöntött be. Egyrészt: a szocialista szavazóbázis egymagában túl gyenge arra, hogy biztosítsa a szükséges erőforrást egy MSZP-kormány számára. Másrészt: nincs olyan potenciális parlamenti párt, akivel az MSZP koalícióra léphetne.
A szavazóbázis siralmas állapota elég egyértelműen lemérhető a hetedikei választási eredményekből. Az MSZP szavazókat vesztett mind a Fidesz, mind a Jobbik ellenében – néhány ezer támogatót pedig valószínűsíthetően az MDF is megszerzett. Hagyományos fellegváraiban a Jobbik több helyen megelőzte az MSZP-t, és lényegében mindenhol egy erősen konkurens eredményt ért el. A Fidesz abszolút fölénye elvitathatatlan: a legerősebb szocialista körzet most onnan ismerhető fel, hogy ott csak valamivel több, mint negyven százalék a „sötét erők” támogatottsága.
A szabad demokraták kiesésével a koalíciókötésnek is annyi esélye van, mint Horn Gábornak a Porno Oscar-ra. Ugyan Dávid Ibolya – a vizes pólós szépségversenytől kezdve a szocikkal való szövetkezésig – mindent megtenne a felszínen maradásért, a Magyar Demokrata Fórum a jelenlegi system shut down-üzemmódjában garantáltan nem éri meg a következő választásokat, így esélyesként nem vehető figyelembe. A Fidesz és a KDNP esetében beszélni sem érdemes a koalícióról, bár megnézném azt a visítva röhögést, ha a szocik végső elkeseredettségükben, a hatodik vodka után előállnának egy ilyen ötlettel.
A Jobbik országgyűlési térnyerése ugyan biztos, a koalíciókötés az ő esetükben is kizárt. Még ha Vona Gábor egy gyengébb pillanatában lenne is olyan elvetemült, hogy felveti ennek lehetőségét, Morvai Krisztina minden bizonnyal megtalálná azt a fogást rajta, amivel eredményesen elháríthatná ezt a szándékát.
Ugyanígy kizárható a koalíciókötés lehetősége az utolsó, parlamenti pozícióra esélyes formáció, az LMP esetében. Az új zöld-liberális párt megújulás-centrikus politikájának elvi szinten vállalhatatlan a szocialista kormányzás öröksége; egy kósza tapogatózó javaslatot pedig egyértelműen vissza is utasítottak.

16 komment

Címkék: mszp fidesz szdsz mdf jobbik ep választás lmp hp


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr831187983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.06.16. 15:21:12

A fentiekkel messzemenően egyetértve egy apró, de fontos kieg:

Az MSZP nemcsak hogy nem kormányzott, de még inkább felejtette el az utánpótlás kinevelését. A Mesterházy-Újhegyi-Zuschlag triumvirátus egyik tagja már ráadásul csak felső ágy/alsó ágy közül választhat, Tüttő Kata és Bernadettkénk meg eleve inkább a Playboy, mint a Frankfurter Allgemeine címlapjára predesztinált.

Ez a párt bizony nem csak politikai értelemben hal ki...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.16. 17:08:07

@Herr SturmLiberator: Ebben van valami. Viszont az is tény, hogy ifjoncokkal senki nincsen eleresztve a Jobbik és az LMPn kívül.
A szocik kihalása várható volt, az szdszé több mint kínos, de a "fiatal demokraták" is annyira fiatalok mint amennyire a "szabad demokraták" liberálisak. Kíváncsi vagyok mit fognak újítani Vityáék, ha egyáltalán tudnak.
Egy Szijjártót felmutatni az új nemzedékből eléggé siralmas teljesítmény.

HaKohen 2009.06.16. 17:20:35

@Herr SturmLiberator:

A lényeghez: mea culpa, mea maxima culpa, de gőzöm sincs, hogy ki az a Tüttő Kata. Pedig szorgalmasan nézem az éjszakai XXX műsorokat. No most elárultam szégyenteljes műveletlenségemet.

HaKohen 2009.06.16. 17:32:14

@Herr SturmLiberator: @TaTa86.:

Kevésbé lényeges megjegyzésem:

Nem vettétek észre, hogy hosszabb konszolidált időszak minden pártban kitermeli a (sokszor) tehetségtelen és erkölcstelen neofitákat? Akiknek jó beszélőkéjük van, és jól tudják nyalni főnökeik akármijét. Ez a két alapfeltétel!

Akik még kockáztatnak messze a hatalomtól, vagyis nincs veszteni valójuk, mert még szegények vagy szorgalmas munkára szorulnak, nincsenek sem jól fizető pártállásokban, sem felügyelő bizottságokban - nos ők egy darabig nem kurvulnak el. Az már egyéni, hogy az elkurvulás a hatalomra kerülés első hetében vagy negyedik évében, esetleg minusz egyedik évében és reményében következik-e be.

De bekövetkezik. (HSL, azt ne vitassuk meg, hogy ez 100 éves vagy régebbi tapasztalat - úgyis mindegy.)

Úgyhogy az utánpótlást minden párt megpróbálja kinevelni. Az eredmény nem a szándékon múlik vagy hogy elfelejtettek erre gondolni. Hanem a fent említett szabályszerűségen, amit eddig nem sikerült kiiktatni egyetlen pártban sem (egyéb szervezetekről most ne is beszéljünk).

És bár nem teljesen erről szól, ajánlom figyelmetekbe a Peters-elv c. könyvet (nem tudom az adatait, de a guglin gondolom megtalálható).

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.06.17. 10:37:10

@HaKohen:

Titty Kathy: www.valasztas.hu/parval2002/ve02/ve/j51/j51-24665e4d322ceae266ba51a982b2a35b.htm

Amúgy pedig az MSZP épphogy NEM nevelt ki smennyi ifjúszocot, a Zuschlagos mutyik jó része is arról szólt, hogy sikkasztó pályázatokkal tudták egyáltalán előteremteni az ifjúszoci rendezvényekre valót, nem csak a saját zseb tömését. Az országló kormány milliárdokkal tömte a haveri közbeszerzetteket, de arra se volt hajlandó, hogy megdobja pár tisztességesen szerzett millával a potenciális utánpótlást. Ezzel is bizonyítva, hogy sose a párt, hanem a pénz érdekelte őket. Jórészt ennek is köszönhető, hogy épp a fiatal MSZP tábor kezdett lavinaszerűen a Jobbikhoz átigazolni, elég megnézni a választási eredmények térképeit. Nem a fidesz fellegvárakban taroltak.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.06.17. 12:17:56

@TaTa86.: Klasszikus ifjúsági szervezete sem a Jobbiknak, sem az LMP-nek nincs. Náluk az egész párt újoncokból áll, nincs értelme külön utánpótlásról beszélni.

Majd két-három év múlva, ha az eredeti párt-elit mellett már megjelenik egy szignifikánsan elkülönülő, új gárda.

@Herr SturmLiberator: Erre mondjuk nem is gondoltam: a szocik annyira tesznek az ifik fejére, hogy "saját munkával" kell a pénzüket megkeresni.

Ha ez így igaz, az MSZP közelebb van a pusztuláshoz, mint gondolnánk.

Tehetetlen Dodó 2009.06.20. 18:47:47

@HaKohen:
Azt hiszem, ez a Tüttő nevű az a szuperintelligens leányzó, aki az MSZP belső használatú identitás-erősítő vallomásos reklámfilmjén azt bírta mondani, hogy azért baloldali, mert fiatal, meg azért baloldali, mert nő.
Van remény a baloldalon.

HaKohen 2009.06.23. 12:28:15

@Tehetetlen Dodó:

Kösz az infót. Akkor felejthető.

HaKohen 2009.06.23. 12:38:12

@Herr SturmLiberator:

Ha már nem forog a szemed, és a vér is letisztul belőle, akkor léci olvasd el még egyszer a kommentemet.

Abban viszont igazad van, ha azt mondod, hogy nem fogalmaztam pontosan. Ugyanis számomra a lényeg nem abban van, hogy adott párt fordított-e figyelmet ifjúsági tagozatára.

Hanem abban, hogy egy sokkal általánosabb bajnak látom minden pártban, állami, egyházi és egyéb jól fizető, valamint hierarchikus szervezetben az elkurvult új nemzedék megjelenését. Nem csak tiszteletkör, ha azt mondom, hogy tisztelet a kivételnek. De a szabály sztm a neofiták megjelenése és elkurvulása. Igaz, hogy ez nem mindig újgazdaggá válásban fejeződik ki. Sokszor csak az agynélküli pártkatonaságban: a vezérért, a szent ügyért és a karrierért mindent (nem csak pártokban vannak pártkatonák)!

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.06.23. 13:27:35

@HaKohen: Ez nagyon igaz! Mindegyik ifjúsági pártszervezetben ez megy: nem igazi politizálás, hanem az élelmesebb, igazi, gerinc nélkül született titánok betúrják magukat ügyeskedéssel egy jó pozícióba, és így siklanak felfelé, a tenni akarók hátán. (Lásd: Gyürk, Szijjártó, stb...) Ez kérem sehol sem utánpótlás-nevelés. Ez az utánpótlás? Termeljünk ki még több Deutschot, Szijjártót, Zuschlagot, Ujhelyit?? Egyik szégyenletesebben sík, mint a másik. Mindegyik az aktuális vezérét majmolja, és ugyanúgy próbál beszélni, na, meg mindent megtenni, hogy az adott segg mindig tiszta maradjon.
Az én fogalmaim szerint egy ideális politikus gondolkodó, intelligens, karakteres ember, erkölcsökkel megáldva. Enélkül sansz sincsen arra, hogy valaki igazi Politikus, tiszteletre méltó ember legyen. Nekik az ország első polgárainak kéne lenniük, nem egy tolvaj-bandának öltönyben!
Melyik párt nevel ilyet? Hogy ne a "has is tele, száj is csukva" rendszert vinnék tovább?? Csakhogy itt mindenki fél, hogy alulról jön egy hitelesebb, Hazáért tenni akaró, intelligens emberke, és akkor őt esetleg kitúrják; ezért inkább elnyomják, és ha lehet, időben ki is rúgják az ilyeneket. A maradék, csendes birka pedig kiválóan alkalmas kampányidőszakban plakátozni, meg utcán osztogatni...

HaKohen 2009.06.23. 16:27:08

@Omár:

Teljesen igazad van.

És éppen ezért gondolom, hogy nem egyszerűen jószándék és belátás kérdése meg nem annak kérdése, hogy valamelyik párt akar-e nevelni vagy sem.

Hanem a hiba valahol a rendszerben van (mint annyiszor).

(Off: egyetértésem veled nem azt jelenti, hogy nem harapnám el a torkodat liberálisügyben.)

HaKohen 2009.06.23. 17:32:00

@Herr SturmLiberator:

Kösz a linket a hölgyhöz(hoz, hez).

Kifejezetten bájos csaj - volt 22 éves korában. Semmi frissebb? Le vagyok lombozva.

(Nehogy még egy linket írj ide!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.06.24. 10:26:06

@HaKohen: pedig épp ollóztam volna a kurvadurvaporno.com -ot :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.06.25. 12:53:28

@mefisto: az MSZP eddig MaSZoP néven is futott nem-e?

molaris 2009.06.26. 04:16:49

@mefisto:
Hát ha nem vetted volna észre, eddig minket, most már egymást is baszkerálják.::))
Katinka meg Leisztinger ágymelegítője.::))