HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig c... (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • Attilajukkaja: @Tata86: "Lehet, hogy mert nincs következménye?" Miért? A többieknél van? "Jelenleg a NER diktá... (2019.02.01. 09:59) Kognitív disszonancia-orgia az Dúró Dórával!
 • Tata86: @Counter: A frolicásban, Papp Danielben látom a politikai szándékot, és meg is tudom értrni, miért... (2018.12.21. 20:40) Alemberek
 • Tata86: @maxval bircaman balcán: Szerintem sem azok. A tőkével akkor lehetne érdemben tárgyalni, hajbókolá... (2018.12.20. 15:30) Emelem a nagy vakkal
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Ez azért egyelőre sci-fi. " A különböző területeken máshol tart a technika, de van már ö... (2018.12.20. 09:04) Nemzeti konzultációt!

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig csak a Fidesz tudja elérni. Exquisite choice, Sir! (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @morph on deer: Amikor háború van, oldalt kell választani. Én tavaly se terveztem a Fideszre szavazni, de végül MZP győzött meg arról, hogy a Fid... (2019.03.05. 05:13) EPP-Medve és a futócipő
 • morph on deer: @MAXVAL bircaman közíró: “A Fidesz lényegének kb. fele számomra teljesen idegen, pl. a nacionalizmust ellenzem, a kényszeres antikommunizmust is, a... (2019.03.04. 21:35) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából semmire. :S Csak idevetsz egy-két lazán kapcsolódó mondatot. (2019.03.04. 20:41) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mire nem válaszoltam konkrétan? (2019.03.04. 18:20) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Ez megint kinyilatkoztatás, ráadásul nem reagálsz arra, amit írtam. (2019.03.04. 17:53) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @BiG74 Bodri: Komolyan hiszed, hogy érdekel a véleményed? Ha ezt hiszed, akkor nagyon nem ismersz engem... (2019.03.04. 16:33) EPP-Medve és a futócipő
 • Utolsó 20

2009.07.05. 12:33 Omár

Magyar Rabszódia

A tegnapi, Magyar Gárda melletti tüntetésen előállított 216 embert egy kivételével ma reggel el is engedték a Gyorskocsi utcai rendőrségi fogdából.

A vádak: garázdaság, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni elégedetlenség, és persze hivatalos személy elleni erőszak.

Vona Gábor ezek mellet még elmondta, hogy őt személy szerint azért is emelték ki, mert a könnygáz elől egy Magyar Gárdás sapkával védte az arcát.

Hosszasan lehet vitatkozni, hogy a vádak közül mi az, ami jogos és mi nem. Kezdjük ott, hogy a rendőrség törvénytelenül tagadta meg a demonstrációt, mivel azt csak három esetben teheti meg: ha a bíróságok, a népképviseleti szervek működését, illetve aránytalanul a közlekedést akadályozza. Ezek közül az Erzsébet térre egyik sem igaz, ezt a vak is látja.

Agresszív fellépésükre is hiába hivatkoznak a rendőrök, mivel a Gárdisták maguk csak ültek egy helyben. Miután nem szervezett tüntetés volt, ezért a többi megjelent magatartásáért senki más nem felelős, csupán maguk az egyének.

Egyetlen szabálysértést lehet megállapítani: a rendőri intézkedéssel való szembeszegülést. Ezt viszont eleve kizárja (a jogos rendőri intézkedést) a tüntetés törvényellenes betiltása.

A főrendőr talán a kapkodó, magukat féltő, utóharcokat megvívó kormánytagokat védi, de ezzel messze túllőtt a célon: mártírt avat az ellenzéknek, ráadásul általuk leginkább rettegett Jobbiknak...

Vona Gábor viszont némi újat mutatott a tegnapival a politikusok szinte egyszínű palettáján: az a fajta vezető villant meg, aki kimegy az általa jogosnak tartott tüntetésre, és nem csak buzdít az azon való részvételre (mint a Fidesz 2006-ban). Ezen kívül a kapitány szerepében tűnt fel, aki nem hagyta el a süllyedő hajót. A Gárdisták is tanúságot tettek a hitük mellett, és bajtársiasan viselkedtek. Anélkül, hogy boncolgatnánk a Gárda szerepét, létjogosultságát, ami valóban kétes, egyet el kell ismernünk: a fentebb felsorolt értékeket rég nem láttuk máshol (a kedves rendőrök is sorsukra hagyták a lángoló locsolókocsiban a "bajtársaikat").

Summa summarum: hogy mi értelme mindig lefújni, megverni, megszégyeníteni, bevinni minden tünettőt, nem értem. Persze nem a jogos előállítással van gond, inkább azzal, hogy maga a kormány, és a rendőrség sem tanúsít kellő mértékben jogkövető magatartást. Hogyan várják így azt el a derék állampolgároktól?

8 komment

Címkék: mszp kormány tüntetés erzsébet jobbik vona gábor tér magyar gárda


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr211227711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.07.05. 13:35:16

A rendőrségi fellépés célzatával ugyanaz a bajom, mint a Gárda-per másodfokú ítéletének a szellemiségével.

Egy egyesület, mint magánjogi jogi személy betiltását kimondó ítéletre hivatkozva nem lehet megsérteni magánszemélyek nagy csoportjának alkotmányos jogait.

Ha Vona Gábor és a gárdisták kimennek tüntetni az Erzsébet térre, akkor ezt nem a Magyar Gárda Egyesület tevékenységének keretei között teszik, hanem úgy, hogy erre nekik az alkotmányos jogaik lehetőséget biztosítanak. (Értelemszerűen egy tüntetés rendőrségi tudomásul vétele, vagy annak megtiltása már más kérdés.) Egy egyesület működése vagy nem-működése irreleváns egy tüntetés szempontjából. Az egyesület betiltása nem teszi teszi "tüntetés-képtelenné" a magukat a Gárda tagjainak valló magánszemélyeket.

Ezzel a nettó pártállami szellemiséggel az az alapvető probléma, hogy ekkora erővel ha betiltanak egy bármilyen marginális, egy adott világnézetet képviselő egyesületet, akkor a betiltó ítélet alapján - ezek szerint - fel lehet lépni minden, ugyanazt a világnézetet valló magánszemély ellen, függetlenül attól, hogy állt-e kapcsolatban az egyesülettel vagy nem, hivatkozással arra, hogy tevékenysége "a betiltott egyesület működésének folytatását célozza".

Egy poszttal korábban már példaként hoztam, hogy ha holnap betiltják a Magyar Öltönyklub Egyesületet, akkor holnapután már elviszik a rendőrök azt, aki öltönyben megy ki az utcára, mert az a betiltott egyesület egyenruhájának viselése, és az jogellenes.

Ez egy vicc. De valahogy nem tudok felszabadultan nevetni.

molaris 2009.07.07. 11:05:44

@mefisto:
Pedig nem vicc, hanem a végóráit élő hatalom agóniája. A kapkodás miatt rendre rossz válaszokat adnak. Lassan lavinává nő a kis hógolyó.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.07.07. 11:36:26

@molaris: Viccnek vicc, csak szar a poén. :)

Legjobban az tetszik, ahogy a rendőrség azon rugózik, hogy az egyesület betiltásával a gárdisták már nem is vehetnek fel egyenruhát, meg nem is tüntethetnek.

Pedig hol jön a ruhaviselés meg a gyülekezési jog egy egyesülethez?

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.07.07. 16:56:39

@molaris: Ezt a vak is látja: már érzik a szocik maguk alatt az alvilágba evező bárkát... A három fejű kutya csaholása visszhangzik a fülükben! ;)

Loach · http://thumb8.webshots.net/t/55/455/4/70/8/2077470080100200348FjoMqj_th.jpg 2009.07.08. 09:41:44

Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy ezen esetben mennyi ideig tart majd a bíróságnak jogerős ítéletet szülnie és, hogy az mi is lesz...
Már közelítünk az angol humorhoz...sötét és fekete ez is.

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.07.08. 21:25:28

@Loach: Nyugi, ezek egyszerű szabálysértések, és egyszerű bűncselekmények. Biztos lehetsz benne, hogy még idén végezni fognak 5 kivételével valószínűleg minddel. 5-en panaszoltak idáig. Ezekben az esetekben hosszadalmasabb lesz a bizonyítás, és a többi perbeli cselekmény (fellebbezés, stb.-ről nem is beszélve...)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.07.09. 13:11:59

@molaris: ahogy mondja májszter. Gyakorlatilag az EP győzelemre is ezért kellett csak pár milla forint kampányköltség a Jobbiknak, mert a kormány bődületes önsorsrontó tevékenysége egyenest a karjaiba terelte a választókat, akiknek már rég nem bicska, hanem balta nyílik a zsebében...

molaris 2009.07.09. 14:31:27

@Omár: @Herr SturmLiberator: @mefisto:
Ja, persze, a klasszikustól.
A sikerre vezető út
Írta: Lord Conan Doyle
A börtön meg jó hely, mert senki nem fog meglincselni.::))