HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig c... (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • Attilajukkaja: @Tata86: "Lehet, hogy mert nincs következménye?" Miért? A többieknél van? "Jelenleg a NER diktá... (2019.02.01. 09:59) Kognitív disszonancia-orgia az Dúró Dórával!
 • Tata86: @Counter: A frolicásban, Papp Danielben látom a politikai szándékot, és meg is tudom értrni, miért... (2018.12.21. 20:40) Alemberek
 • Tata86: @maxval bircaman balcán: Szerintem sem azok. A tőkével akkor lehetne érdemben tárgyalni, hajbókolá... (2018.12.20. 15:30) Emelem a nagy vakkal
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Ez azért egyelőre sci-fi. " A különböző területeken máshol tart a technika, de van már ö... (2018.12.20. 09:04) Nemzeti konzultációt!

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig csak a Fidesz tudja elérni. Exquisite choice, Sir! (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @morph on deer: Amikor háború van, oldalt kell választani. Én tavaly se terveztem a Fideszre szavazni, de végül MZP győzött meg arról, hogy a Fid... (2019.03.05. 05:13) EPP-Medve és a futócipő
 • morph on deer: @MAXVAL bircaman közíró: “A Fidesz lényegének kb. fele számomra teljesen idegen, pl. a nacionalizmust ellenzem, a kényszeres antikommunizmust is, a... (2019.03.04. 21:35) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából semmire. :S Csak idevetsz egy-két lazán kapcsolódó mondatot. (2019.03.04. 20:41) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mire nem válaszoltam konkrétan? (2019.03.04. 18:20) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Ez megint kinyilatkoztatás, ráadásul nem reagálsz arra, amit írtam. (2019.03.04. 17:53) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @BiG74 Bodri: Komolyan hiszed, hogy érdekel a véleményed? Ha ezt hiszed, akkor nagyon nem ismersz engem... (2019.03.04. 16:33) EPP-Medve és a futócipő
 • Utolsó 20

2009.10.10. 20:02 Herr SturmLikudnik

Szánalmas Demagóg Szöveg


Történt 2009. október 10. szép szombati napján, hogy a Kossuth téren Kósa Lajos (Fidesz) vezetésével és Karsai József (MSZP) lelkes részvételével tüntetés zajlott az önkormányzatokat érintő megszorítások ellen.

Tüntetések általában a mindenkori regnáló hatalomnak vannak címezve és az nem túl  meglepő módon nem is szokott ennek örülni. Eddig még nincs is gond. Csak egy állítólagos demokráciában nem egészen mindegy, hogy a hatalmon ill. annak közelében lévők éppen hogyan nyilvánítják ki a nemtetszésüket mások nemtetszése felett. Könnygáz, szemkilövetés és Kossuth idézet miatti letartóztatás ezúttal nem volt, cserébe verbálisan annál nagyobbat alakított az SZDSZ az eseményt értékelő nyilatkozatában:

"Kevés szánalmasabb dolgot tudunk elképzelni, mint egy tüntető országgyűlési képviselőt vagy polgármestert. Az viszont egyenesen elszomorító, hogy a hírek szerint a Fidesz vezette önkormányzatok nyomást gyakorolnak alkalmazottaikra: vegyenek részt a szombati pártrendezvényen."

Az, hogy a korbáccsal demonstrálni hajtott fideszes önkormányzati alkalmazottakról szóló hírek mennyire igazak, legyen egy dolog. Pláne, hogy az ő munkahelyük is veszélybe kerül(het) a megszorítások miatt, így esetleg tarkóra szegezett pisztoly nélkül is volt motivációjuk bőven a Parlament elé vonulni.

De az első mondat az igazi csemege. Tüntető képviselők és polgármesterek szánalmasak lennének? Érdekes, mit is mond a dologról a jelentős mértékben az SZDSZ által átszövegezett, rendszerváltó alkotmányunk:

"60. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára.

61. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.

62. § (1) A Magyar Köztársaság elismeri a békés gyülekezés jogát és biztosítja annak szabad gyakorlását"
 

Azaz micsoda szánalmas dolog már, ha élnek egyesek a demokratikus alkotmányos jogaikkal. Ne adj isten nem egy kedvezőtlennek itélt megszorító csomag ill. kormány mellett, hanem ellen állást foglalva. Átlagemberként, vagy polgármesterként.

No de egye fene, tegyük fel igaza van Strabag Demokrata Szépelméinknek és tényleg szánalmas dolog ez az egész képviselőkkel megtámogatott népharag dolog. Cserébe nézzük meg a nem túl távoli múltat, mik is történtek máskor októberben. Nem, nem a tankhajtó verseny lesz most a téma, pörgessünk jobban vissza egy kicsit: 1990 októbere, taxisblokád. A kádári gulyáskommunizmust megöröklő Antall kormány kénytelen volt számos dolgot hidegzuhanyként a kapitalista viszonyokhoz igazítani, így a benzinárakat is. A durva emelés érthető módon sokaknak nem tetszett és az első szabad választáson frissiben alulmaradt SZDSZ gyorsan ki is vette a részét a dologból:

"Az SZDSZ Ügyvivői Testülete jogosnak tartja a hosszú időn át halogatott, majd előkészítés nélkül bevezetett áremelés elleni országos tiltakozást.

Öt hónapos fennállása alatt a kormány megmutatta, hogy nem tud mit kezdeni gazdaságunk mélyülő válságával. A mai napon bebizonyította, hogy nem tudja kezelni a romló életkörülmények miatti társadalmi tiltakozást.

Az erőszakkal való fenyegetőzés megengedhetetlen, csak tárgyalásos megoldás lehetséges. Most már nem csupán a benzin áráról van szó. Az országnak haladéktalanul felkészült, a lakosság bizalmát megszerezni képes kormányra van szüksége.
...
Felhívunk minden szabad demokrata szervezetet, hogy támogassa a békés tiltakozó mozgalmat, valamint a közellátás és a közrend fenntartását.

Budapest, 1990. október 26., 13 óra 30 perckor
az SZDSZ Ügyvivői Testülete"

Érdekes, mintha hasonló okonál fogva hasonló dolgokat mondottak volna, mint most a tüntetők Kósától Karsai-ig. Anno ez persze egy demokratikus hőstett volt. Anno éppen nem az SZDSZ volt a húsosfazék közelében.

Hát nem szánalmas? :)

9 komment

Címkék: szdsz tüntetés kósa szánalmas megszorítás karsai


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr391441164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.12. 14:25:33

Hm, egyik kedvenc témám. ;)

Túl sok dolgot nem lehet reagálni erre az aranyos kis sajtóközleményre. Elkerülném a populizmus csúnya vádját, ezért nem mondok olyanokat, hogy baromira ciki, amikor egy 0%-os madár-fosszília fikázza a társadalmi mainstream-et.

Maradjunk abban, hogy vannak fokozatai annak, ahogy egy politikai érdekképviseletre hivatott szervezet elveszti a kapcsolatát a képviselendők csoportjával, és egy idő után már csak a saját hülyeségeit szajkózza, ami kábé senkit nem érdekel.

Ez nagyjából az utolsó fokozat.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.12. 14:27:43

Viszont egy dolog, ami mindenképpen enyhítő körülmény a szadeszre nézve:

Nehéz úgy belelátni az önkormányzati ügyekbe, ha már nincs a pártban önkormányzati politikus. :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.12. 15:18:28

@mefisto: vigyázat, Demszky még rakja a csontvázakat a szekrénybe. Heti pár száz milliót :)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.12. 15:38:28

@Herr SturmLiberator: Demszky már kiszállt. Őt már az önkormányzati megszorítás nem izgatja.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.10.16. 17:59:56

sziasztok, üdvözlet.

ti kik vagytok?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.16. 22:00:09

@tesz-vesz: Hali!
"ti kik vagytok? "
Jó kérdés.
Mefisto, Omar, Strum kik vagyunk? :-)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.17. 00:29:11

@tesz-vesz:

Üdv!

Szerintem párszor már összefutottunk Reakción, vagy a Vbőrön. Illetve néhányszor voltam már nálatok a kkbk-n, csak még nem kommenteltem.

Személyes jelige a la mefisto:

"Egyesek azt mondják, jobb uralkodni a Pokolban, mint szolgálni a Mennyben. Defetista hozzáállás. Én mindenhol uralkodni akarok, nemcsak a Pokolban!" ;)

A blogunk ars poeticája meg az a drámai idézet ott balra fenn. Legjobb írások balra középen, bestseller rovatban.

Nézz körül! :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.10.17. 22:54:24

@tesz-vesz:

Én SeggEpilátor vagyok :)

Lényegében eme társulatot a többi bloggerhez hasonlóan az önkifejezés, önképző cikkfaragás, valamint anno a szebb napokat megért Kettős Mérce nevezetű blog egynémely bicskanyitogató prókátora elleni spontán vita hozta össze. Nem utolsó sorban egy kísérlet arra, hogy a nemzeti eszmét helyenként eltérően értelmező emberkékként tudunk-e mégis valami közöset összehozni - eddig sikerült. Nem az öncélú figyelemfelkeltés a kenyerünk, hanem a sör!

Ui.: na meg nem kis mértékben ez egy esélyegyenlőségi projekt. Itt a változatosság kedvéért minket lehet szétcommentelni, ne mondja senki, hogy csak másutt trollkodunk.

Scala 2010.01.18. 05:26:10

Hohó! A taxisblokád! Na igen! Thx azóta is...
Madárfosszília :-D