HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig c... (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • Attilajukkaja: @Tata86: "Lehet, hogy mert nincs következménye?" Miért? A többieknél van? "Jelenleg a NER diktá... (2019.02.01. 09:59) Kognitív disszonancia-orgia az Dúró Dórával!
 • Tata86: @Counter: A frolicásban, Papp Danielben látom a politikai szándékot, és meg is tudom értrni, miért... (2018.12.21. 20:40) Alemberek
 • Tata86: @maxval bircaman balcán: Szerintem sem azok. A tőkével akkor lehetne érdemben tárgyalni, hajbókolá... (2018.12.20. 15:30) Emelem a nagy vakkal
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Ez azért egyelőre sci-fi. " A különböző területeken máshol tart a technika, de van már ö... (2018.12.20. 09:04) Nemzeti konzultációt!

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig csak a Fidesz tudja elérni. Exquisite choice, Sir! (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @morph on deer: Amikor háború van, oldalt kell választani. Én tavaly se terveztem a Fideszre szavazni, de végül MZP győzött meg arról, hogy a Fid... (2019.03.05. 05:13) EPP-Medve és a futócipő
 • morph on deer: @MAXVAL bircaman közíró: “A Fidesz lényegének kb. fele számomra teljesen idegen, pl. a nacionalizmust ellenzem, a kényszeres antikommunizmust is, a... (2019.03.04. 21:35) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából semmire. :S Csak idevetsz egy-két lazán kapcsolódó mondatot. (2019.03.04. 20:41) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mire nem válaszoltam konkrétan? (2019.03.04. 18:20) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Ez megint kinyilatkoztatás, ráadásul nem reagálsz arra, amit írtam. (2019.03.04. 17:53) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @BiG74 Bodri: Komolyan hiszed, hogy érdekel a véleményed? Ha ezt hiszed, akkor nagyon nem ismersz engem... (2019.03.04. 16:33) EPP-Medve és a futócipő
 • Utolsó 20

2010.10.03. 17:44 mefisto

Harmadik félidő

 

 
Önkormányzati választás 2010
 
A négy évvel ezelőtti választáshoz képest tizedével alacsonyabb a részvétel a 2010. évi önkormányzati választásokon. A 15.00 órás adatok szerint a jogosultak 31,5%-a élt a szavazati jogával – a négy évvel ezelőtti arány 34,7% volt. A közhangulat tehát nyugodtabb, a harci kedv mérsékeltebb, mint az öszödi beszédet nem sokkal követő 2006. évi, lázas hangulatú választáson; a különbség azonban nem elég nagy ahhoz, hogy a vesztes pozícióban lévő MSZP elkezdhessen megnyugodni. Az országos átlagnál Észak-Magyarországon és Somogy megyében, valamint a budai kerületekben magasabb a részvételi arány – ez megint csak a jobboldali pártoknak kedvezhet.
A kampánycsend végével, 19.00 órakor publikáljuk az elemzéseinket és a választási eredményeket.
Addig is:

 

Budapest
A Fővárosban mind a négy parlamenti párt állított jelöltet. Az abszolút esélyes a volt óbudai polgármester, a Fidesz budapesti doayenje, Tarlós István. Az LMP jelöltje a zöld politikusként katolikus körökben is otthonosan mozgó Jávor Benedek, a Jobbiké pedig a kötöttpályás közlekedés erőteljes fejlesztését propagáló Staudt Gábor. Az MSZP csapatát a rendkívül intelligens Horváth Csaba erősíti. Tarlós győzelme lényegében tényként kezelhető, de a közgyűlési többség megszerzése egyáltalán nem biztos a kormánypárt számára.
IV. kerület, Újpest
Derce Tamás megüresedő székéért a Fidesz a veterán Wintermantel Zsoltot, a Jobbik Pajor Tibort, az MSZP Trippon Norbertet állította csatasorba.
V. kerület, Belváros-Lipótváros
A Belvárosban a fideszes Rogán Antal az országgyűlési választáson rendkívül jól teljesített. Prominens MDF-es, szocialista és jobbikos kihívói ellenében áprilisban egyéni mandátumot szerzett. Mostani riválisai kevésbé tűnnek veszélyesnek: szocialista kihívója Pásztor Tibor, LMP-s ellenfele Szilágyi Péter.
VII. kerület, Erzsébetváros
Hunvald György kerületében a hivatalban – és részben még szabadlábon – lévő szocialista vezetés komoly bukás elé nézhet. Jelzésértékű, és az MSZP jövőjére meghatározó lehet, hogy a szavazópolgárok és a helyi szocialista törzsszavazók milyen mértékben büntetik meg a korrupt városvezetést, és ennek milyen következményei lesznek a helyi pártszervezetben. Az MSZP-s és független támogatással induló Kispál Tibor fideszes kihívója Vattamány Zsolt, LMP-s ellenfele Moldován László, a negyedik jelölt pedig a független Kecskés Gusztáv.
XII. kerület, Hegyvidék
Hegyvidék a Fidesz egyik legerősebb budai és fővárosi erőssége. Pokorni Zoltán kihívója az LMP-s Sipos Péter és a szocialista Vince Géza.
XIII. kerület, Angyalföld
A köztársasági erők utolsó fővárosi bunkerében Tóth József vív elkeseredett utódvédharcot a fideszes Spaller Endrével.
XV. kerület, Rákospalota
Szocialista belharc az egykor legerősebb baloldali kerületben. A hivatalban lévő, volt MSZP-s Hajdu László kihívója volt pártja színeiben Tóth Imre, LMP-s riválisa Lillik György Pál. Komoly esélyes a fideszes László Tamás.
XVI. kerület, Kertváros
A pesti oldal legerősebb jobboldali bástyájában Kovács Péter fideszes polgármester kihívói az MSZP-s Abonyi János, a jobbikos Győri-Molnár Lajos és az LMP-s Szabó Barbara.
Pécs
Pécs a Fidesz legnagyobb fogása volt az előrehozott polgármester-választáson. Most Páva Zsolt kihívója jobbikos Gyimesi Gábor, a szocialista Meixner András és az LMP-s Keresztes László. Egy újabb pécsi vereség egyértelművé teheti az MSZP számára, hogy a párt a Dunától nyugatra már egyetlen báziskörzettel sem rendelkezik.
Debrecen
Kósa Lajos kihívói – pusztán az érdekesség kedvéért: a jobbikos Ágoston Tibor, a szocialista Zsiros Zsolt és a független jelölt Tóth Csaba.
Szeged
A csongrádi megyeszékhely lehet az önkormányzati választás legnagyobb battleground state-je. Keresztúri Farkas Csaba jobbikos jelölt visszalépésével a fideszes B. Nagy Lászlónak reális esélye nyílt arra, hogy megverje Botka Lászlót – márpedig egy szegedi vereség gyorsan derékba törheti az MSZP ifjú reménységének pártkarrierjét. Futottak még kategóriás a „Zöld Demokraták – Zöld Baloldal – Zöldek Szövetsége” jelöltje, Balogh Tibor Zoltán. Fogalmam sincs, hogy kicsoda, de biztos szép zöld plakátjai vannak.
Miskolc
Többesélyes a Miskolc bevételéért vívott csata is. Az MSZP jelöltje a hivatalban lévő Káli Sándor, aki a kevésbé visszataszító szoci városvezetők körébe tartozik. A fideszes jelölt Kriza Ákos, a jobbik harcosa a plakátgyilkos Szegedi Márton. A negyedik jelölt a független Hircsu Ákos.
Nyíregyháza
Szintén izgalmasnak ígérkezik Nyíregyháza választása. Az MSZP jelöltje Nagy László, a Fideszé Kovács Ferenc, a jobbikos jelölt pedig Gyüre Csaba.
Győr
Végezetül egy újabb papírforma-mérkőzés a törzsjobboldali Dunántúl szívében: Győrött a fideszes Borkai Zsolt kihívói a szocialista Hegyi Zoltán és a jobbikos Vörös Gyula.

 

Szólj hozzá!

Címkék: önkormányzati választás 2010


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr412341947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.