HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig c... (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • Attilajukkaja: @Tata86: "Lehet, hogy mert nincs következménye?" Miért? A többieknél van? "Jelenleg a NER diktá... (2019.02.01. 09:59) Kognitív disszonancia-orgia az Dúró Dórával!
 • Tata86: @Counter: A frolicásban, Papp Danielben látom a politikai szándékot, és meg is tudom értrni, miért... (2018.12.21. 20:40) Alemberek
 • Tata86: @maxval bircaman balcán: Szerintem sem azok. A tőkével akkor lehetne érdemben tárgyalni, hajbókolá... (2018.12.20. 15:30) Emelem a nagy vakkal
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Ez azért egyelőre sci-fi. " A különböző területeken máshol tart a technika, de van már ö... (2018.12.20. 09:04) Nemzeti konzultációt!

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig csak a Fidesz tudja elérni. Exquisite choice, Sir! (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @morph on deer: Amikor háború van, oldalt kell választani. Én tavaly se terveztem a Fideszre szavazni, de végül MZP győzött meg arról, hogy a Fid... (2019.03.05. 05:13) EPP-Medve és a futócipő
 • morph on deer: @MAXVAL bircaman közíró: “A Fidesz lényegének kb. fele számomra teljesen idegen, pl. a nacionalizmust ellenzem, a kényszeres antikommunizmust is, a... (2019.03.04. 21:35) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából semmire. :S Csak idevetsz egy-két lazán kapcsolódó mondatot. (2019.03.04. 20:41) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mire nem válaszoltam konkrétan? (2019.03.04. 18:20) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Ez megint kinyilatkoztatás, ráadásul nem reagálsz arra, amit írtam. (2019.03.04. 17:53) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @BiG74 Bodri: Komolyan hiszed, hogy érdekel a véleményed? Ha ezt hiszed, akkor nagyon nem ismersz engem... (2019.03.04. 16:33) EPP-Medve és a futócipő
 • Utolsó 20

2010.10.04. 00:08 [Lombroso]

Megint csak egy rendszerváltás...

Összevethető-e 1990 és 2010? Ha engem kérdeztek, az én válaszom természetesen az, hogy igen, minden összevethető, legfeljebb a végén arra a következtetésre jutunk, hogy a kettő egyáltalán nem hasonlít egymásra. Hogy ez hogyan jött? Orbán Viktor az önkormányzati választásokat követő beszédében arról beszélt, hogy az 1990-es folyamatokat a 2010-es választások zárták le, hiszen míg '90-ben a haza egységes volt a váltás kérdésében, addig '10-ben abban voltunk egységesek, hogy melyik irányba menjünk.

Mint mondtam, szerintem minden mindennel összehasonlítható, és azzal is tisztában vagyok, hogy fölösleges egy politikus szavainak a valóságtartalmát nézni, de úgy vélem, hogy Viktor most rátapintott a lényegre.

Egyrész az nem igaz, hogy 1990-ben széles tömegek követelték volna a rendszerváltást. Bár Viktor akkor még zsenge ifjú volt, de talán még emlékszik Nagy Imre újratemetésére. Nemzetünk szégyene, de az éppen akkor meghalt Kádár János írógépszerelő és diktátor temetésén is kétszer annyian voltak még annak ellenére is, hogy az első esemény résztvevőinek számát a titkosrendőrség is szorgosan gyarapította. A rendszerváltoztatást - Heller Ágnes után szabadon - egy kerekasztal mellett vezényelték le az Ancien Régime és néhány önjelölt szervezet egyeztetése alapján. Az istenadta népnek ehhez bizony semmi köze nem volt. Utána persze választások voltak, a Fidesz sikeresen átlépte a parlamenti küszöböt és közelről figyelhette a parlamentáris demokrácia kiépülését, esetenként erkölcsi támogatást nyújthatott ahhoz, hogy bolsevik rendszer bűnelkövetőinek az álma nyugodt maradjon.

Most pedig túl vagyunk egy újabb választáson, ami után a Fidesz a helyi hatalmat is megszerezte a központi teljhatalom mellé. Akik elmentek választani, azok egységesek voltak abban, hogy a szociknak el kell takarodniuk, és a legkevésbé rossz választás a Fidesz. Nem szeretik Őket, de inkább Őket választják, mint bárki mást az indulók közül. Ezen a ponton - tudniillik a demokratikus felhatalmazás kérdésében - tehát nincsen egyezés a két esemény között. Abban viszont teljes az összhang, hogy az előző rendszer bűnelkövetőinek a felelősségre vonása a rendelkezésre álló lehetőség ellenére el fog maradni, a (poszt)bolsevikok továbbra is köztünk fognak járni, a forradalom pedig csak a rádióból recsegő üres lózung marad.

9 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr432342791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.04. 11:14:12

"Abban viszont teljes az összhang, hogy az előző rendszer bűnelkövetőinek a felelősségre vonása a rendelkezésre álló lehetőség ellenére el fog maradni, a (poszt)bolsevikok továbbra is köztünk fognak járni, a forradalom pedig csak a rádióból recsegő üres lózung marad."

Mondjuk azért ebben nem lennék olyan biztos. Kenyér nincs, marad a cirkusz, mégsem adhatja meg a fidesz minden hónapban a kettős állampolgárságot?
És ha nem is történik meg a teljes elszámoltatás, legalább az világos lesz, hogy itt bűntett történt, amit el kell ítélni. Szvsz, 90 legnagyobb gyalázata pont az volt, hogy még erkölcsi ítéletet sem mondtak a létező kommunizmus fölött. (Annál inkább a nemlétező fasizmus fölött.)

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.10.04. 14:12:13

@TaTa86.:

Az emblematikus bűnelkövetők helye a börtönben már biztos, kivéve, amelyik időben megszökik. Gondosan időzítve a cirkuszt a kormánynépszerűtlenség első komolyabb hullámára. (tavasz?)
A forradalom lózung, hacsak nem találták fel a royalista forradalmat.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.04. 14:33:19

@ArmaGeddon Bácsi: "hacsak nem találták fel a royalista forradalmat. "

Azt hívják ellenforradalomnak...

jaegtoer 2010.10.05. 06:23:45

"_A rendszerváltoztatást - Heller Ágnes után szabadon - egy kerekasztal mellett vezényelték le az Ancien Régime és néhány önjelölt szervezet egyeztetése alapján. Az istenadta népnek ehhez bizony semmi köze nem volt._"

Si, si Senor! (tanúsíthatom.)

"_Abban viszont teljes az összhang, hogy az előző rendszer bűnelkövetőinek a felelősségre vonása a rendelkezésre álló lehetőség ellenére..._"

Az évek múlásával a lehetőségek jege egyre vékonyabb lett. Már nem tudom felmérni, lenne-e kiemelt jelentősége. A közelmúltban történtek felelőseinek szégyenpadra ültetésének, büntetésének inkább, de a kreatív könyvelés nagy találmány amire a törvények gazdag lehetőségeket nyújtanak, sőt felbujtanak.
Ami meg államtitok, az valószínűleg az is marad. Legfeljebb 50 év múlva meghosszabbítják újabb 50 évre.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.10.07. 11:35:26

Egy tízmilliós ország nem kormányozható részvételi demokrácia útján, tehát politikai elit léte elkerülhetetlen. Bárhonnan kerül bele valaki, mire "fent" van, már a korábbi, "bűnös" elittel vannak elkerülhetetlenül közös érdekei, amennyiben nincs valami nyakazós forradalmi helyzet.

Pl. a katasztrófa nyomán hír lett, hogy a timföldgyártó céget annak idején tízmillióért vették meg.
Hálás populista lépés lenne OV részéről belekotorni az ügybe, de akkor felmerül, mennyiért kapta az apja a kőbányát...

Bemmbemm · http://nemzeti-radikal.blog.hu/ 2010.10.07. 13:35:23

"Akik elmentek választani, azok egységesek voltak abban, hogy a szociknak el kell takarodniuk, és a legkevésbé rossz választás a Fidesz. Nem szeretik Őket, de inkább Őket választják, mint bárki mást az indulók közül."

Na ez a világ baromsága, pontosabban az egyszeri gondolkodású emberek hülyesége.

A legnagyobb probléma ismételten az, hogy a Bodri nevezetű kutya is bejutott az önkormányzati helyekre, ha a neve mellé volt írva, hogy Fidesz. Egy rakás értelmes, becsületes független jelölt pedig nem jutott be.

Amíg nem törlik el az önkormányzati rendszerben a pártpolitizálást, addig az egésznek semmi értelme. Helyi szinten miért kell a pártérdeknek döntenie? A mi városunkban is ismételten (harmadjára zsinórban és állandóan változó nevekkel!!!) fideszes önkormányzat lett. A történethez hozzátartozik, hogy itt él nálunk egy államtitkár, egy EP képviselő és egy országgyűlési képviselő (természetesen mind fideszes) . Utóbbiból lett polgármester úgy, hogy a két magas beosztású fideszes SEM szavazott rá!

Ja és még valami: a környező településekhez képest a béka segge alatt vagyunk, szerencsétlenkedő testületeink miatt, úgyhogy nem kell annyira lehordani minden MSZP-s testületet sem. Nálunk ők többet tettek az emberekért, mint az évek óta szerencsétlenkedő fideszesek. És mielőtt valaki lekomcsizna: elég erősen szélsőjobboldali beállítottságú vagyok (csak azoknak írom, akik itt még nem ismernek).

Tisztességes embereket az önkormányzatokba, ne kalandozó pártkatonákat! De ez csak álom marad.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.10.07. 15:00:05

@Bemmbemm:
Nem vagyok történész, de rémlik egy infó, hogy a háború előtt a helyhatósági választásokon országos pártok nem álljthattak jelölteket.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.07. 15:04:33

@Bemmbemm: Ebben egyetértünk, csak a megvalósításban nem...
Ha az emberek egész egyszerűen nem fogják fel, mit jelent az, hogy "ÖNkormányzat", akkor nem nagyon van mit tenni...

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.10.07. 15:29:44

@TaTa86.:

Felfogják. Hogy ez az alnevezés egy cinikus vicc.
Azzal kampányolt OV és verőlegénye, Kövér, hogy "hátszéllel jobban megy a vitorlás". Tehát felülről jött a megvilágosító üzenet, hogy az "ön" szócskát a név-viccben nem kell komolyan venni.
Megértették, nem hülye a nép.