HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Quastr IlIl: @Tata86: :) A kérdés nyilván nem a technikai részletekre vonatkozott. Hanem erre : "Az a gond, hog... (2019.08.16. 14:32) Rövidhírek
 • Tata86: @Quastr IlIl: "Erre mondom én azt innentől fogva nincs értelme komolyan venni azt, amit OV mond a ... (2019.08.12. 20:49) Könnyűzenei kistotalitarizmus
 • Tata86: @Quastr IlIl: Hát matematikailag volt. A százalékok alapján. :) Viszont ehhez se hangulat, se pé... (2019.06.28. 21:11) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: És ami a leggyalázatosabb: ez a vita már egy hónapja ott van a könyvjelzőim között, ... (2019.06.25. 16:55) Földi Pokol
 • Tata86: @Online Távmunkás: A kerületi polgármesterek témáját fogják kinyitni az egészen biztos. Szerintem ... (2019.06.24. 21:57) Előválasztás

Utolsó hozzászólások

 • Quastr IlIl: @Tata86: :) A kérdés nyilván nem a technikai részletekre vonatkozott. Hanem erre : "Az a gond, hogy tényleg csak a büszkebuzi és a primitívjobb nyil... (2019.08.16. 14:32) Rövidhírek
 • Tata86: @Quastr IlIl: "Te ezt hogy képzelnéd el?" Nem túl bonyi dolog, erről lehetne vitázni. Szépen kiáll néhány ember, aztán kifejtik a gondolataikat. Az... (2019.08.15. 18:54) Rövidhírek
 • Quastr IlIl: Donáth-ügy: Egy kicsit távolról indítok. A szexuális zaklatás legnagyobb problémája, hogy mivel az esetek 95%-ban intim helyzetben történik, ezért ... (2019.08.14. 18:01) Rövidhírek
 • Tata86: @Quastr IlIl: "Erre mondom én azt innentől fogva nincs értelme komolyan venni azt, amit OV mond a saját ideológiájáról." Oké, de ez már a legelejét... (2019.08.12. 20:49) Könnyűzenei kistotalitarizmus
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Hogy van-e ideológia-szerű izé a cinizmus mögött?" Ok, de akkor mi az? Én annyit látok, hogy OV(vagy a mögötte álló emberek) fölismert biz... (2019.08.04. 16:23) Könnyűzenei kistotalitarizmus
 • Tata86: @Quastr IlIl: Hogy van-e ideológia-szerű izé a cinizmus mögött? Szerintem igen. Inkább fuzzy-logikával leírható, de ott vn az. Rengetegen támpdatják... (2019.08.04. 10:16) Könnyűzenei kistotalitarizmus
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Nagyon hamar behúzta fülét-farkát, úgyhogy nem hiszem... " Ebben igazad lehet Orbán-beszéd: Baromi vicces, ahogy a rezsim próbál vmi ide... (2019.08.03. 16:14) Könnyűzenei kistotalitarizmus
 • Utolsó 20

2011.01.17. 01:05 mefisto

Stille Nacht

 

 
Szombat éjjel három fiatal lány halt meg az egyik budapesti szórakozóhelyen. Nehéz írni egy ilyen tragédiáról, mert az ember első, második és sokadik gondolata a gyászé. Hogy miért haltak meg ezek a fiatalok, hogy szenvedtek-e az életük utolsó perceiben, és hogy ez lényegében bárkivel megtörténhet? Ez valahogy megint egy olyan helyzet mint a pécsi egyetemi lövöldözés. Az ember látja a tévében, hogy mindenféle tragédiák történnek külföldön, de nem számít rá, hogy ez itthon is megtörténhet. Budapest Közép-Európa party-fővárosa. Itt együtt bulizhat az ember fél Európával, hogy közben nem hagyja el a Hungária körutat. Természetesen rém egyértelmű, hogy egy szórakozóhelyen számtalan veszély fenyegetheti az embert, de hogy három ember _így_ haljon meg, ez valahogy teljesen valószínűtlen, szürreális és felfoghatatlan.
A világhálónak és a közösségi oldalaknak köszönhetően a tragédia híre órákon belül nyilvánosságra került, az első felvételek és tudósítások már éjfél után elérhetőek voltak. Ezek és a több ezer szemtanú ellenére sem egyértelmű még, hogy konkrétan mi is történt. Márpedig tisztázni kell az eseményeket, mert egy ilyen tragédiában nemcsak három, hanem harminc, de akár háromszáz ember is életét vesztheti. És ennyivel tartozunk a három áldozatnak is. Szárnyra kelt a pletyka, hogy cigányok késelték meg az egyik áldozatot, és hogy a támadás okozta pánik vezetett ahhoz a tömeges meneküléshez, ami végül három életet követelt. Kizárni persze nem lehet ezt a forgatókönyvet, de a szóbeszédnél kicsit többre lenne szükség ennek a verziónak az alátámasztásához. Mindez persze már elég volt ahhoz, hogy néhány magát nagyon-nagyon-magyarnak tartó humanoid a közbiztonság hiánya (meg a cigány közrendvédelmi telepek hiánya) okán jobbról-balról támadni kezdje a kormányt. Nekik a kedves egészségükre. Majd ha már letelik a gyász ideje, lehet hogy leírom, hogy mit gondolok.
Nem vagyok sem party-szervező, sem biztonságtechnikai szakember. Mégis azt gondolom, hogy egy kellően szűk közegben pusztán a tömeg mérete elég lehetett ahhoz, hogy egy ilyen tragédia bekövetkezhessen. Háromezer (vagy akár kétezer-ötszáz) ember óriási tömeg. Beltéren pláne. Még ha a tánctermekben el is férnek, és amint azt az egyik szervező elmondta, az egyik teremben még csak ötvenen-százan tartózkodtak is, ha csak egyetlen lépcső áll rendelkezésre a közlekedésre, ott tized ekkora vendégsereg mellett is kialakulhat egy olyan sűrűségű tömeg, ami kezeletlenül katasztrófához vezet. Talán ha a szervezők ezt végiggondolják, nem kellett volna három embernek meghalni, hogy ez egyértelművé váljon. Mindenesetre ötüknek most lesz ideje, hogy pár dolgon elgondolkodjon.

17 komment

Címkék: halál tragédia west balkán


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr732589300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.17. 07:56:45

Még korai nyilatkozni, most még csak találgatás, de azért megosztom: Egy taxis tegnap este azt mondta, egy, a Nyugatinál helyszínelő rendőr ismerősére hivatkozva: késelés volt. Állítólag egy 6 tagú cigány-banda késelt, és 13 szúrás volt. Majd meglátjuk (remélem), hogy mi az igazság. Nagyon fontos, hogy pontosan kinyomozzák, mi is történt, mert rasszista találgatások lesznek a dologból. Ha nem a fent leírtak történtek, azt be kell bizonyítani, minél előbb.

Az azonban mindenképpen érdekes, hogy a tömeghisztériában 3 ember meghal a taposástól, de sehol egy sebesült?? Minden baleset, katasztrófa esetén mindig van sebesült is, és azok logikusan többen szoktak lenni, mint a halottak. Szinte kizártnak tartom, hogy tényleg taposás volt.

Végső sorban pedig megpendíteném, hogy ennyi idős kiscsajoknak talán nem egy szórakozóhelyen lett volna a helyük késő éjjel, arról nem is beszélve, hogy ilyen helyen. Az természetesen nem az ő hibájuk, hogy ilyenek a "szórakozóhelyek", hogy milyen sötét alakok járnak, stb.

A rendezőknek viszont remélem mindenképp elkapják a tökét.

R.I.F.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.17. 10:11:42

@Omár: "Végső sorban pedig megpendíteném, hogy ennyi idős kiscsajoknak talán nem egy szórakozóhelyen lett volna a helyük késő éjjel"

Ha jól tudom itt két 17 és egy 21 éves lányról van szó. Persze ez nem azt jelenti, hogy a jelenlévők fele, ne lehetett volna 16 éven aluli.

sronti 2011.01.17. 15:12:43

@Omár:
" Az orvosszakértői vélemény megállapította: halálukat fulladás okozta – közölte Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány."
Via:Index
Ennyi. A cigányos vonalon nem érdemes tovább rugózni.
Feltűnik, hogy minimum egy orvosszakértő, a rendőrfőkapitány, meg a belügyminiszter információit próbálod cáfolni egy taxis "bennfentes" információira, meg néhány Facebookos hozzászólásra alapozva? Gondolkozz már kicsit kritikusabban!
Nem azt kell bebizonyítani, hogy nem ezt történt, hanem azt kideríteni, hogy mi történt valójában. A 9/11-es támadás utáni nyomozást sem úgy kezdték, hogy behívatták Busht, meg az izraeli nagykövetet, hogy megkérdezzék, nem ők voltak-e a támadás hátterében.
A hülye MTI-s, aki ezt a pletykát körbeküldte a sajtóban vigyázhatott volna jobban.

egy nik a sok közül 2011.01.17. 15:43:27

de nagyon undorító a képmutató célozgatós sejtetősdi

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.17. 18:50:47

@sronti: Na, mielőtt élvezettel nekem esnétek: nézd csak meg, mikor írtam amit írtam, és Te mikor írtad. Utána jött ki az orvosszakértői vizsgálat eredménye. Előtte bármi lehetett volna. Természetesen nem a pletykáknak hiszek.

Remélem legalább annyi foganatja lesz a dolognak, hogy nem hunynak szemet a továbbiakban a kirívóan túlzsúfolt bulik felett.

sronti 2011.01.17. 23:13:31

@Omár:
Ne haragudj, nem figyeltem. Bocs, tényleg.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.01.18. 02:36:08

Vasárnap hajnali fél 3-kor pont a Nyugatinál kellett átszállnom, és amíg vártam a buszra, csak addig 3 féle helyszíni pletykát hallottam arról, hogy mi történt. (Annyi rendőrautót egyébként kb. 2 éve nem láttam, mint akkor.) Az igazságügyi orvosszakértő vizsgálata viszont számomra elsődleges, és külön gratulálok azoknak a kopaszoknak, akikben annyi kegyeleti érzés nem volt, hogy lehajtott fejjel, néma kussban letegyenek egy mécsest ahelyett, hogy ordenáré módon elkezdenek üvöltözni a cigánybűnözésről. Kiskunlacháza után egyébként is kiemelten figyelhetnének arra, hogy mikor kiáltanak cigánybűnözést, hiszen önmagában az, hogy adott helyen is voltak kötekedő, akár bűnöző cigányok - ahogy Lacházán is -, még nem jelenti azt, hogy adott halálesetekért is őket tehetnék felelőssé.
Az engedélyek, a szórakozóhelyekben is érdekelt maffia meg a mindenekfölötti profitvágy kérdése egyébként külön is érdekes lenne.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.01.18. 03:02:56

Ja, egyébként ezt már írtam Facebook-ra is:

"Sportszigeten, Slipknot koncerten nekem konkrétan a gyomromba léptek, tucatnyian lent voltunk a földön csak a környékemen, mázli, hogy egy negyed óra után fel tudtak valahogy húzni minket. Amúgy akkor a tömeg szélén volt késelés."

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.18. 08:01:14

@Omár: Kizárni nem lehetett a késeléses vonalat, de annak rém egyértelmű bizonyítéka a szúrásnyom. Gondolom az elhunytak első felületes vizsgálatánál meg tudták már állapítani, hogy szúrtak-e vagy nem.

Aztán egy teljesen más kérdés, hogy volt e bent valaki egy késsel a hadonászva, mert akár ez is előidézhette a pánikot. De ez csak egy lehetséges forgatókönyv.

Én alapvetően azon a véleményen vagyok, hogy már önmagában a tömeg mérete meg a lépcsőház keresztmetszete elég lehetett a tragédiához.

pizs (törölt) 2011.01.18. 09:14:59

Egyáltalán látta valaki a késelést??? Látott valaki egy olyan embert aki kést rántott? A Facebookon is "szemtanúk" vérző lányt láttak... és ő hol van? Ő tudna akkor mesélni!...
Csak a tömeghisztériáról van szó, pánikról... és elindult a tömeg lefelé... még ha viccből is mondták, hogy késelés... egy szemtanú sem jelentkezett érdekes módon!!!

egy nik a sok közül 2011.01.18. 16:03:59

@mefisto:

az esettől függetlenül:

attól hogy egy tömegben valahol megtaposnak valakit, máshol még késelhetnek és nem is feltétlenül hal meg ott helyben

Corry 2011.01.18. 19:08:13

A nagy baj az, hogy a kisebbik nagyfiam (szintén 11. -es) ott volt ma megemlékezni és szentül hiszi, hogy késelés volt. Igazából, mivel semmi megdönthetetlen információm sincs se pro se kontra, nem tudom meggyőzni. Sajnos. Nomeg egy olyan helyen, ahol a fele népesség tele van mindenféle tudatmódosító szerrel, szerrel, akadni fog "szemtanú" bármire is.

Emellett arra is gondoltam, hogy kinek állhat érdekében az események elferdítése, mindkét irányban van ilyen.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.01.18. 19:25:31

@Corry:

Azt én is furcsállom, hogy valaki teljes meggyőződéssel állította, hogy az egyik áldozat hasán tátongó szúrt sebet látott - én magam aznap éjjel egy csöpp vérnyomot sem láttam a helyen, de ez nem mérvadó természetesen -, viszont eddig egyetlen tanúvallomás sem szól arról, hogy késelés történt volna. Esetleg föl lehet tenni, hogy a rendőrség szándékosan nem számol be róla, ha mégis van ilyen, ráadásul az igazságügyi orvosszakértő vizsgálata is szándékosan nincs nyilvánosságra hozva, de a következtetések levonásával én még várnék.

Corry 2011.01.18. 19:35:37

@Mj:
Még nem vontam le végleges következtetést, egyenlőre elhiszem a hivatalos álláspontot. Azt viszont nem értem, hogy állítólag egyéb, könnyebb sérültje nem volt az esetnek.
A "szemtanúk" megbízhatóságáról fentebb már írtam, ott elképzelhetőnek tartom a hallucinációt is, amit az illető megélt, tényleg.

Na, mindegy, várok, csak jó lenne, ha meg lehetne győzni a gyereket, ezt pedig érvekkel kéne...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.01.19. 03:50:20

@Corry:

Ahhoz senkinek nem kell megsérülni, hogy megfulladjon 3 ember, hiszen senki sem taposott el senkit. (Engem taposott már meg tömeg, akkor viszont nem halt meg senki, sőt, mentővel sem vittek el senkit, csak a késelés áldozatát.)
Meggyőzni szerintem akkor érdemes, amikor már mi is megbízható tényeket tudunk.