HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig c... (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • Attilajukkaja: @Tata86: "Lehet, hogy mert nincs következménye?" Miért? A többieknél van? "Jelenleg a NER diktá... (2019.02.01. 09:59) Kognitív disszonancia-orgia az Dúró Dórával!
 • Tata86: @Counter: A frolicásban, Papp Danielben látom a politikai szándékot, és meg is tudom értrni, miért... (2018.12.21. 20:40) Alemberek
 • Tata86: @maxval bircaman balcán: Szerintem sem azok. A tőkével akkor lehetne érdemben tárgyalni, hajbókolá... (2018.12.20. 15:30) Emelem a nagy vakkal
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Ez azért egyelőre sci-fi. " A különböző területeken máshol tart a technika, de van már ö... (2018.12.20. 09:04) Nemzeti konzultációt!

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig csak a Fidesz tudja elérni. Exquisite choice, Sir! (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @morph on deer: Amikor háború van, oldalt kell választani. Én tavaly se terveztem a Fideszre szavazni, de végül MZP győzött meg arról, hogy a Fid... (2019.03.05. 05:13) EPP-Medve és a futócipő
 • morph on deer: @MAXVAL bircaman közíró: “A Fidesz lényegének kb. fele számomra teljesen idegen, pl. a nacionalizmust ellenzem, a kényszeres antikommunizmust is, a... (2019.03.04. 21:35) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából semmire. :S Csak idevetsz egy-két lazán kapcsolódó mondatot. (2019.03.04. 20:41) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mire nem válaszoltam konkrétan? (2019.03.04. 18:20) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Ez megint kinyilatkoztatás, ráadásul nem reagálsz arra, amit írtam. (2019.03.04. 17:53) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @BiG74 Bodri: Komolyan hiszed, hogy érdekel a véleményed? Ha ezt hiszed, akkor nagyon nem ismersz engem... (2019.03.04. 16:33) EPP-Medve és a futócipő
 • Utolsó 20

2011.06.17. 10:38 Omár

Korkedvezményes bohócok figyelmébe

Olvasva a tegnapi tüntetésről készül tudósításokat megakadt a szemem pár nyilatkozó derék rendvédelmis nyilatkozatán. Panaszaik közös pontjai szerint ők negyvenes éveik végére idegileg ki vannak, egészségük megromlott, a tervezett intézkedéssel a kormány megöli őket. De mielőtt megsajnálnánk őket...

...nézzünk kicsit körül. Azt gondolom mindenki végigpörgette magában, hogy amikor negyvenes éveik végén elmennek ezek a derék emberek nyugdíjba, ahol általában 120.000 forintot kapnak havonta, még mindig el tudnak menni vállalkozónak, vagy mint a többség példája mutatja: biztonsági őrnek. Arra nem térnék ki, hogy nagyanyám, aki végig dolgozta az életét, elhunyt nagyapám után járó özvegyi nyugdíj-kiegészítéssel együtt kap 90.000 forintot, arra viszont igen, hogy aki biztonsági őrnek el tud menni, az valószínűleg nem fizikai-pszichikai teljesítőképessége határán van. Nem is szólva arról, hogy 45-50 évesen egy férfinak még bőven ereje teljében kell lennie. Ha ez mégsem így lenne a rendvédelmisek esetében, úgy szerintem is helye van a testület hátrahagyásának. De nem nyugdíjjal.

Az általánosan is látható érveken túl egy szubjektív példával is szolgálnék. Ugyancsak a tegnapi napon olvastam át a Pesti Ügyvéd júniusi számát. A vége felé fél oldalas felsorolást talál az ember minden számban, ebben is: kik azok, akik felfüggesztették, vagy teljesen lemondtak kamarai tagságukról, és a legvégén: kik azok, akik elhunytak. Itt a múlt hónapban öt név került feltüntetésre, az elhunytak életkora: 59; 78; 50; 55; és 50. Ehhez nem fűznék további magyarázatot.

Kedves rendőrök! Vegyék észre, hogy más szakma sem stresszmentesebb, és ideje lenne ababhagyni ezt a parttalan nyavalygást a Kádár-szagú, tarthatatlan jóléti szabályokért. 

23 komment

Címkék: rendőrség társadalom nyugdíj korkedvezményes nyugdíj


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr852991657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaegtoer 2011.06.18. 06:11:20

Áááá! Pusztába kiáltott szó...
Először is nem olvasnak. Ha olvasnak nem értik. Ha értik más az érdekük. A java része (?) a here életmódra van berendezkedve. Kevés az elhivatott hivatásos. Ellenben ilyeneket kinyírja a "politika".

Corry 2011.06.18. 12:18:00

@jaegtoer:
Végül is amit írsz azzal szó szerint egyetértek ugyan, de egy dolog szerintem kimaradt: ezeknek az embereknek a szűkebb/szélesebb környezete azért egyetért azokkal a rendelkezésekkel, ami ellen bohócruhában tiltakoznak.
És reménykedjünk, hogy egyesek meg is mondják nekik a kocsmában.

Persze azért az is igaz, hogy kár volt ezzel a bohócozással csinálni a feszkót, az egészet le lehetett volna enélkül is bonyolítani, így meg adódott valami amibe bele tudnak kapaszkodni.
Ennek ellenére maximálisan támogatom a kormányt, hajrá, csak így tovább!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.19. 11:53:10

Jaja, ügyvédek, managerek, vállalkozók, könyvelők 50 évesen halnak, mert rengeteg stressz, lelki nyomás éri őket. (Gondolom a programozók is valahol ott lehetnek a toppon.)

A rendőri munka megerőltetőbbnek tűnik, de az ember erre a fizikai igénybevételre az evolúció során felkészült. (Pl érdemes megnézni a lómai légiósokat: ők is valami 20 év szolgálat után mehettek nyugdíjba, és akkoriban ez nagy dolognak számított. Márpedig azért nem mindegy, hogy a trafipax mellett vered a lompost, vagy barbár törzsekkel háborúzol mocsaras erdőkben.)

Másrészről meg ilyen a demokrácia, az ember küzd a jogaiért, akár "jogosak" akár nem. Nem lehet elvárni senkitől, hogy csak úgy lemondjon erről.

Továbbá: ha a rendőr azért ment rendőrnek mert van előrehozott nyugdíj, akkor 10 év szolgálat után, majdnem félidőben, meglehetősen nagy pofátlanság odaállítani, és azt mondani, mégsincs, panaszaival forduljanak a bohócügyi államtitkárhoz.
Úgy lenne fair, ha kapnának helyette valami mást, mondjuk béremelést.

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.06.19. 15:36:55

@TaTa86.: Kicsit pofátlan leszek, de:

1. Azért választani a köz védelmét, mert lusta vagyok? Hm... Ezt hagyjuk is kommentár nélkül.

2. A nemesek '48-ban kaptak valamit a jogaikról való lemondásukért? Nem. Sőt, kvázi a jogaik ellen küdöttek aamikor a magyar szabadság oldalát választották. A rendőröknek is fel kéne fogniuk, hogy bizony ez nem egy fair dolog, mivel mások élete sem stressz-mentesebb, az meg csak hab a tortán, hogy más országban ez az intézmény kvázi ismeretlen. Szóval vissza kéne venniük, elszámolni tízig, és azt mondani: "Természetesen nem örülünk az intézkedéseknek, de tudjuk, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét az ország felzárkóztatásából, ezért fogcsikorgatva bár, de példamutatóan, mi megtesszük a Haza felé a kötelességünket."

Én ezt várnám el.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.19. 17:04:06

@Omár: "1. Azért választani a köz védelmét, mert lusta vagyok? "
A többség mint te is írtad, dolgozik nyuggerként is. Szóval ez nem lustaság. Inkább úgy lehetne összefoglalni, hogy 20+ év szopás után jön a kényelem.

"Természetesen nem örülünk az intézkedéseknek, de tudjuk, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét az ország felzárkóztatásából, ezért fogcsikorgatva bár, de példamutatóan, mi megtesszük a Haza felé a kötelességünket."
Én ezt akkor várnám el, hogyha Orbánék nem sunyi, hazug, gyáva dögök lennének. Így hogy azok, nem csoda hogy így állnak a dologhoz. Lényegében úgy vesznek el tőlük, hogy semmit sem kapnak, és még a pofájukba is röhögnek. (Majd kiteszik Szijjártót, aki elmondja nekik hogy tulajdonképpen jól jártak, egyébként is gyurcsányahibás.)

Különösen undorító, ahogy a szakszervezeteket presszionálják, még akkor is ha én sem értek egyet a követeléseikkel. És sajnos az a gond, ha a rendőröket kicsinálják, pl a tanároknak már nincs miben reménykedniük.

Az ügyvéd vs rendőr összehasonlításnál egyébként úgy látszik kihagytad a bérek összehasonlítását.
Minden képen szükséges lenne emelni a rendőrök bérét. (Persze akkor mondjuk a nyugdíjakat kéne csökkenteni, ahhoz meg nem nyúl a Fülkeforradalmi Direktórium.)

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.06.19. 17:44:47

@TaTa86.: 1. Nálam ez akkor is lustaság. Tessék elfogadni, hogy vannak szakmák, amik hivatások. Mélyebb morális tartalommal, mint az általános szakmák. Amikbe nem lehet csak úgy átcsöppenni, és nem lehet félvállról csinálni. Ilyen a rendőri, az orvosi, de a jogászi hivatás is. Azzal kalkulálni, hogy 20 évig csinálom ezt, hogy aztán majd kapja extra pénzt amellett, hogy ugyanúgy dolgozok valamit: szerintem gazemberség. A korkedvezményes nyugdíjnak nem ez az etikai célja, hanem a megbecsültség, és a józan ész jele. A pénzt két kézzel szórni pedig csak akkor lehet, amikor van miből.

2. A rendőr elkezd dolgozni 20 évesen is akár, és kiszámítható módon keres, annyira nem is rosszul. Jogászként (csak hogy a példánál maradjunk) tanulsz minimum 23 éves korodig, utána 3 évig bojtárkodsz, irnokoskodsz, és ha közben az évi vizsgákon is átmentél, akkor leszel önálló munkaegység. Vagyis: akkor lesz lehetőséged azzá válni. De a lehetőség és a gyakorlati megvalósulás messze van egymástól, ezért még hosszú évekig dolgozol továbbra is pofátlanul kevés pénzért. Az, hogy mennyit tanultál, hogy nyelveket beszélsz, nem nagyon érdekel senkit: jó esetben 30-egynehány évesen kezdhetsz jól keresni. Szóval én ezt az összehasonlítási alapot nem találom célravezetőnek.

3. Tény, hogy nem a leglovagiasabbak a kormány oldaláról sem a tárgyalásban résztvevők, és tényleg van jónéhány pofátlan húzásuk, más magatartása engem nem jogosít fel a helytelen viselkedésre.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.19. 19:04:46

@Omár: Nos, ebben nagyjából egyet is értünk.

(Mondjuk a kormány viselkedése szerintem egy fokkal azért súlyosabb, mint hogy az egyszerű kulik ragaszkodnak ahhoz a jusshoz, amiben megállapodtak.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.20. 01:40:05

Akármilyen megfontolások miatt is döntsenek arról, hogy a korkedvezményes nyugdíjat kitolják/megszüntetik, akkor sem tudom elfogadni a visszamenőleges hatályú jogalkotást. Mellesleg a rendőrök és a tűzoltók nemcsak szerzett joggal rendelkeznek, hanem le is mondanak bizonyos jogokról, így mondhatnám azt is, ezáltal kerülnek egyensúlyba a munkabeli nehézségek és könnyítések. Viszont azt megnézem, hogy tönkrement ízületekkel hogy fogja ellátni a teljesen alulfizetett munkáját 50 évesen egy tűzoltó iskolatársam, mert a rendőrökkel ellentétben a tűzoltók java része nem irodai munkát végez.
A stílus is sokszor visszatetsző - tüntetni szándékozó rendőrök berendelése, Szima Judit elleni vizsgálat időzítése -, ennek a videónak a fényében meg különösen:

kepviselofunky.blog.hu/2011/05/19/fidesz_kdnp_szolgalati_nyugdij_soltesz_miklos_demeter_ervin

Amúgy értem én a célt, de attól még nem mindegy, milyen eszközzel operálnak.

Hintz ezredes 2011.06.20. 05:53:19

Én azt mondom, a vonulós tűzoltókat, az utcán szolgálatot teljesítő rendőröket, a kommandósokat, a különösen veszélyes rabokat őrző és kísérgető smasszereket igenis illesse meg a korkedvezményes nyugdíj, az aktatologatókat viszont nyugodtan tartsák állományban 65 éves korukig.

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.06.20. 11:45:01

@Hintz ezredes: És mi lenne ha a rendőrök bizonyos kor felett már nem lennének kirendelhetőek komoly fizikai igénybevételt jelentő feladatokra, hanem irány az iroda. Viszont huszonéves rendőrök pedig ne ücsörögjenek az irodában.

A tűzoltókról lásd alább...

@Mj: A rendőröket nem sajnálom, átszervezgetésekkel megoldaható lenne, hogy korai nyugdíjazás helyett másképpen legyenek megkímélve bizonyos kor után (lásd fentebb).

A tűzoltók helyzete már más tészta, ahogy a mentősöké is. Náluk igenis szükség van a korkedvezményes nyugdíjra, de ott is nem hasraütés szerűen, hanem az egyes eseteket orvosi vuzsgálatokkal, külön mérlegelve kell eldönteni. Tőlük nem sajnálnám.

Mint azt fntebb mondtam, a kormány viselkedése cseppet sem mondható lovagiasnak, ebben egyetérthetünk, én nem is őket védem, csak az intézményről magáról beszélek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.20. 15:41:26

Ez noormális? (A helyesírás/stílus meg önmagában is durva.)

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=441026

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.20. 15:53:30

@Omár:

A rendőrök - már ugye, akik az utcán szolgáltak és védtek - pont azért szívták végig azt a pár évtizedet és mondtak le alapjogokról, hogy utána már élhessenek a szerzett jogukkal. Tőlem nyugodtan lehet az irodába irányítani a "kiöregedett" kisrendőröket, csak ez akkor sem fair, hiszen nem így tervezték a pályájukat, és nem ezért mondtak le jogokról, szóval legalább visszamenőleges ne legyen a rendszer.
Mivel a rendőrök többsége így is irodai munkát végez, nyilvánvaló, hogy lesznek huszonévesek - főleg tisztek, akik az RTF-en végeztek -, akik nem rendelhetők ki az utakra, nem is lenne érdemes. Mint ahogy a kisrendőrnek sincs gőze arról, hogy mit kéne csinálnia, ha egy tiszt munkáját kellene ellátnia. Egyébként meg tök mindegy, hogy sajnálom-e őket, itt alapvetően elvekről van szó. (Nálam még mindig nem szentesíti a cél az eszközt.)

Éppen a mentős és tűzoltó ismerős miatt mondom, hogy sajnos ehhez még vizsgálat sem kell: hacsak nem vagy iron man, tönkre mész 40 éves korod után.

Az intézményhez is hozzátartozik az, hogy nem lehet visszamenőleges hatállyal jogot alkotni, de ezt pont egy nem jogász magyarázza egy jogásznak?:)

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.06.20. 17:32:17

@Mj: Azt én is néztem, azt hittem ez valami poén, de nem: ez tényleg komolyan gondolja. A marhája. De hát csak tessék, ezzel egyes egyedül magáról állít ki bizonyítványt, és már vihetik is a diliházba...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.20. 17:40:16

@Omár:

Hát(tal nem kezdünk mondatot) viccnek elég rossz.:)

tudi 2011.06.20. 18:10:15

A visszamenőleges hatályú törvénykezés nekem sem igazán tetszik, bár az is tény, hogy az ország nem engedheti meg magának azt, hogy 40-45 éves emberek nyugdíjba vonulhassanak elég jó nyugdíjjal és mellette még dolgozgassanak is lenyomva mások bérét. Másrészt nem 40-45 éves korban nyugdíjazni kellene őket, hanem rendes bért fizetni nekik.
@Mj: Ezt szerintem embere válogatja, mert én ismerek olyan volt tűzoltót, aki 40 éves már elmúlt, de fára úgy mászott fel, mint a villám.

Win Elen 2011.06.20. 18:18:07

Osszetett kerdes ez nagyon, itt a kommentekkel egyut ugy gondolom erintve is lettek a fobb dolgok, amiket egy laikus ehhez a temahoz hozzatehet. Ahogy soha sehol, itt sincs abszolut igazsag. A KKNY felulbiralasaval azt gondolom minden jozan gondolkodasu ember egyetert, ha ez nem a lo masik oldala, tehat az automatikus elvetele. A kormany allaspontja - es ezert fontosak az ilyen megmozdulasok - is elbillent ebbol a kezdeti helyzetbol. A visszamenolegesseg szerintem sem elfogadhato, mert nagyon sulyos moralis kerdeseket vet fel. Az hogy ki mit csinalhat, mire kepes, mi nehezen donthetjuk el ilyen tavolbol, de az biztos, hogy aki alkalmas munkavegzesre, meg ha modositott teruleten is, azt inkabb ott kell tartani, mint elengedni, hogy kozben mashol - pl. biztonsagiorkent, kvazi a regivel megeggyezo terhelesu munkat vegezzen, nyilvan nem minden szinten huzhato ide egyenlosegjel, mivel nem azonos minosegu, stressz szintu, inkabb a heti 40 orara ertem ezt. Valoszinuleg nyugdij elbiralasi szakaszokra lenne szukseg, amik elore rogzitett szolgalati ido utan valna esedekesse. Ekkor az elbiralashoz figyelembe vennek az adott teruleteken eltoltott idot, a bevetesek szamat, es leginkabb az egeszsegugyi allapotot. Tehat a lenyeg, hogy ugazsagosabb legyen a dolog. De az, hogy valaki anno ilyen feltetelek mellett vallalta a hivatast, es arra jatszott, hogy kesobb, majd ezzel milyen jol jar, nem nagyobb gazember, mint barmelyikunk, aki a jovojet a jelen munkajabol kiindulva hasonloan pozitivabbnak szeretne tudni evek multan. Esetunkben ugye akar joval komolyabb osszegekkel, mint amit egy kkny-as aktiv munkaval megkereshet. Remelem vegul sikerul ezt a dolgot ehhez hasonloan tisztaba tenni, es megfeleloen kommunikalni is.

Win Elen 2011.06.20. 18:26:02

Azzal egyetertek, amirol a poszt maga is szol, hogy nem csak a rendvedelmisek, mentosok, tanarok meloja stresszes. Esetenkent akar jelentosen is megterhelobb lehet mint egy ugyved, broker, menedzser, IT-s, kvazi minden olyan szakma, ahol a munkaido ugyanugy csak papiron 8 ora, ahol kockazatos donteseket kell meghozni, es kisebb hibak is, ha nem konkret embereletet, de a sajat es csaladod jovojenek kockaztatasat vonhatja magautan, egy esetleges kirugas eseten. De racionalisan nezve ezek kiegyenlitik egymast, es hasonlo a mentalis terheles osszessegeben. Az persze hozza tartozik, hogy a versenyszferaban, komolyabb a jutalmazasa ennek az eletvitelnek / de a jovoje is gyakran bizonytalanabb

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.20. 20:27:45

Egyébként egy tapasztalt zsaru pl kiképzőnek, oktatónak is remekül használható, 60 évesen az a fölött is.

Egyszerűen bűn az ilyeneket elengedni nyugdíjba.

(Csak érdekességképpen: a Honvédségen belül volt ugye az öcsi-bácsi rendszer 44ben. Nem látom be, ha a veterán katonák a világháborúban harcolni tudtak, akkor a veterán zsaru miért ne mehetne ki terepre a fiatal kollégájával. Ha futni kell a betörő után, azt nyilván megcsinálja az ifjút titán.)

MJvel pedig egyetértek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.20. 21:23:47

@tudi:

Szerencsés ember, de helyette inkább a húszévesnek kéne másznia.

Win Elen 2011.06.20. 21:32:19

@TaTa86.: na ez tokeletesen igy van, de lehet, hogy az ugyesebbek maradnak is. Itt persze mar komoly hivatas tudatot kell feltetelezni. Persze lehet ezt a kepet kicsit eltorzitja a halivudi romantika :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.20. 21:32:28

@TaTa86.:

Ha lehetséges, a jövőben nyilván optimalizálni kell a dolgot, van olyan külföldi hely, ahol az idősebb tűzoltó raktrárakat mér fel, így, ha oltani kell, rögtön tudja, hogy mi a megfelelő eljárás. (Mert ugye nem mindegy, hogy ping-pong labdák égnek vagy szalmabálák.)

(Azért '44 őszén sok helyen előfordult, hogy az öcsik és a bácsik is hazamentek - dezertáltak -, amikor elvonult a front, hiszen ők védték a falut, de csak a házukig vonulnak vissza, nem Tordára vagy az Alföldre. De ez már nagyon off.)

Win Elen 2011.06.20. 21:34:24

Off. Mondtam mar, hogy mennyire szeretem, ha nem cimlapos egy poszt? Nincs benne troll es lehet normalisan diskuralni, tokmindegy hogy azonos a velemenyunk, vagy sem :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.06.23. 13:18:09

@Win Elen:

Lehet, csak éppen nem diskurál senki.:-S