HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig c... (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • Attilajukkaja: @Tata86: "Lehet, hogy mert nincs következménye?" Miért? A többieknél van? "Jelenleg a NER diktá... (2019.02.01. 09:59) Kognitív disszonancia-orgia az Dúró Dórával!
 • Tata86: @Counter: A frolicásban, Papp Danielben látom a politikai szándékot, és meg is tudom értrni, miért... (2018.12.21. 20:40) Alemberek
 • Tata86: @maxval bircaman balcán: Szerintem sem azok. A tőkével akkor lehetne érdemben tárgyalni, hajbókolá... (2018.12.20. 15:30) Emelem a nagy vakkal
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Ez azért egyelőre sci-fi. " A különböző területeken máshol tart a technika, de van már ö... (2018.12.20. 09:04) Nemzeti konzultációt!

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig csak a Fidesz tudja elérni. Exquisite choice, Sir! (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @morph on deer: Amikor háború van, oldalt kell választani. Én tavaly se terveztem a Fideszre szavazni, de végül MZP győzött meg arról, hogy a Fid... (2019.03.05. 05:13) EPP-Medve és a futócipő
 • morph on deer: @MAXVAL bircaman közíró: “A Fidesz lényegének kb. fele számomra teljesen idegen, pl. a nacionalizmust ellenzem, a kényszeres antikommunizmust is, a... (2019.03.04. 21:35) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából semmire. :S Csak idevetsz egy-két lazán kapcsolódó mondatot. (2019.03.04. 20:41) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mire nem válaszoltam konkrétan? (2019.03.04. 18:20) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Ez megint kinyilatkoztatás, ráadásul nem reagálsz arra, amit írtam. (2019.03.04. 17:53) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @BiG74 Bodri: Komolyan hiszed, hogy érdekel a véleményed? Ha ezt hiszed, akkor nagyon nem ismersz engem... (2019.03.04. 16:33) EPP-Medve és a futócipő
 • Utolsó 20

2012.03.03. 17:14 [Lombroso]

Újra itt a népszavazás!

Itt a tavasz, és régi hagyományokhoz híven ilyenkor nemcsak a rovarok rajzanak ki, de a mindenkori ellenzék is. Idén sem lesz ez másképp, a Százezren a Sajtószabadságért civil szervezet március 15-ére meghirdetett nemteccikelése mellett az LMP is belváros-szerte meg fog jelenni, hogy aláírást gyűjtsenek a népszavazási kérdéseikhez.

Álláspontom szerint a politikában téves a "több szem többet lát" megközelítés, és sokkal inkább az érvényesül, hogy a résztvevők szellemi kapacitásának legnagyobb közös osztója érvényesül. Így a közvetett demokráciának sem vagyok híve, de még az általános és egyenlő választójoggal is problémáim vannak. Ezek után gondolom nem meglepő, ha nem vagyok a népszavazások feltétlen híve. Olyan az, mint amikor 12 idiótára bízzuk annak megítélését, hogy ki bűnös, és ki ártatlan.

Nem úgy, mint a mindenkori ellenzékiek, akik más lehetőség híján így próbálják - egyébként eredményesen - tematizálni a politikai közbeszédet. Hiszen ebből nem lehet rosszul kijönni, már önmagában az győzelem, ha sikerül hónapokra meghatározni a politikai kommunikáció irányát. Eddig ez egy olyan terep volt, amit nagyrészt a Fidesz dominált, és bármit is mondott, az MSZP csak arra reagált, így belenyugodva a vert helyzetbe. Amikor megpróbáltak ezen változtatni, akkor is csak az erőtlen fasiszta kártyára futotta. Nem csoda hát, hogy még a Bajnai-féle "apolitikus politikus" taktika is népszerűbb volt a szó eredeti értelmében vett "reakciós" MSZP kommunikációnál. (Valóban, ezt a poént kár lett volna kihagynom.)

Annak ellenére, hogy a népszavazás intézménye alapvetően nem a szívem csücske, el kell ismerni, hogy van létjogosultsága. És nem csak az olyan kérdésekben, mint például egy új alkotmány elfogadása (ugye, Fidesz?). Ha lehetett a Fidesznek, akkor bizony nyugodtan lehessen az ellenzéknek is. Persze felmerül, hogy az MSZP továbbra is ragaszkodik-e ahhoz a korábbi álláspontjához, hogy a népszavazás csak pénzpocsékolás, és inkább inkubátorokat kell venni, de ez legyen a jövő zenéje. Kár is erre több időt pazarolni, lássuk inkább a kérdéseket, egy kicsit kisarkítva:

 1. A tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon.

Pro: csak a szokásos. Nem kapnak megfelelő papírt az emberek kézhez, így nem tudnak eredményesen elhelyezkedni. Hoffmann Rózsa korbáccsal hajtja ki a tanulni vágyó gyermekeket az iskolából, hogy az épületet inkább a csuhások használják pedofil szeánszokhoz.

Kontra: Nem kötelező koptatni az iskola padját, ha nem akarod. Azzal, hogy bent bámulod a falat és unatkozol, csak a többieket zavarod. Attól pedig, hogy kapsz a kezedhez egy papírt, még nem leszel értelmesebb. Ha ezt a logikát vennénk alapul, akkor már rég tízmillió akadémikus országa lennénk. Talán félreértjük a statisztikát, és nem azért alacsonyabb a munkanélküliek száma a magasabb képzettségűek körében, mert azt szeretik az emberek, hanem azért, mert aki képes tovább tanulni, az jobb munkaerőnek is bizonyul.

Azt alapul véve, hogy az alanyi jogon, sőt, tulajdonképpen állami kényszerrel adott papír nem ér semmit, sőt, csak a többi értékét devalválja, ezért az én válaszom: nem.

 

 

 

 1. Az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra.

Pro: Ez tipikusan az a téma, ahol megmutatkozik az, hogy Magyarországon számtalan párhuzamos valóság létezik egymás mellett. Ilyen például ez is. Az egyik alternatív valóság szerint hazánkban tömegével élnek emberek szegénységben önhibájukon kívül, a szociális államnak pedig kötelessége segíteni rajtuk. Nem engedhetjük, hogy tömegek nyomorogjanak ártatlanul, csak azért, mert elvesztették az állásukat. Arról nem is beszélve, hogy a nyomorgó tömegek az állam és a társdalom számára is potenciális veszélyt jelentenek.

Kontra: A másik párhuzamos valóságban ez természetesen egyértelműen a cigánytémához kapcsolódik. Itt ingyenélő kisebbségiek élősködnek a társadalmon, és százezreket zsebelnek be a nagy büdös semmire. Én mindenesetre nem lepődnék meg, ha a Jobbiknak, és a Fidesz radikális szárnyán fellelhető suttogó propagandának nem ez lenne az elsődleges irányvonala. Ha munkáról vagy gyermekszámról van szó, amihez még a pénz kérdése is hozzájön, akkor biztos, hogy arra egy bizonyos szellemi szint alatt csak cigányozással lehet reagálni. Ékesen bizonyítja ezt a gyermekek után járó többlet szavazati jog gondolata, ami ugyan figyelemreméltó elképzelés volt, mégsem jutott túl a cigánykérdésen. Vannak persze ennél értelmesebb ellenvetések is, a legkézenfekvőbb az, hogy erre egyszerűen nem telik az államnak. Három hónapot fizet, de többet már nem.

Ha piacgazdaságban élünk, akkor fogadjuk el, hogy az állam nem fog erőn felül segíteni senkinek sem. Az én személyes válaszom: nem.

 

 

 1. Ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni.

Pro: a próbaidő egy rendkívül bizonytalan, stresszes időszak minden munkavállaló számára, amely alatt Damoklész kardjaként lebeg a feje felett a tudat - már ha szabad ezzel a szép képzavarral élnem -, hogy bármikor indoklás nélkül kirúghatják. Emellett pusztán csak három hónapra nem éri meg felvenni valakit, ha aztán azonnal kirúgjuk. Az ennél hosszabb időszakra való felvételnél viszont már simán megéri mondjuk félévenként váltogatni a munkavállalókat minden következmény, indoklás, kártérítés nélkül.

Kontra: ha versenyképesek akarunk lenni a nemzetközi tőke hazánkba vonzása terén, akkor olcsó munkaerőre és kedvező munkáltatói feltételekre van szükség. Minél kevesebb a munkavállaló joga, annál jobb a munkáltatónak, ami ösztönzi a gyárak hazánkba telepítését.

Emellett viszont el kell gondolkodni azon, hogy mi az ár/érték vonzata egy ilyen szabályozásnak. Vonz-e annyi munkahelyet hazánkba a próbaidő drasztikus növelése, amennyi értékében felér a munkavállalóink teljes kizsigerelésével. Az én válaszom tehát a népszavazási kérdésre: igen.

 

 

 1. Szabadságot kettőnél több részletben továbbra is csak a munkavállaló kérésére lehessen kiadni.

Pro: nagyjából az előző kérdésről van itt is szó. Elfogadhatatlan, hogy a törvényesen járó szabadságot ne akkor és úgy vegyem ki, ahogy az jólesik, hanem szépen elaprózva, a leglehetetlenebb időpontokban. Lehetőleg februárban, hosszúhétvégéken menjen a szerencsétlenje nyaralni, persze még annál is jobb, ha egy nem túl forgalmas szerdádat töltheted a semmivel.

Kontra: a munkavállalók nyilván mind egyszerre, a két ünnep között, meg nyáron akarják kivenni a szabadságukat, így pedig nem működhet egy vállalat. A plusz jogok a munkáltatónak munkahelyeket teremtenek.

Ehhez kár is mit hozzáfűzni, ugyanaz az álláspontom, mint a 3. pontnál: igen az LMP javaslatára.

Vélemény?

 

 

15 komment · 1 trackback

Címkék: politika társadalom népszavazás lmp


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr664286511

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vona aláírná az LMP népszavazási ívét 2012.03.06. 16:06:01

Ha megkeresik, aláírja az LMP népszavazási kezdeményezését Vona Gábor, mondta az MTV Ma Reggel című műsorában a Jobbik elnöke. A párt az europaktum és a lisszaboni szerződés ügyében tartana népszavazást, Magyarország jövőjét az EU-n kívül, a német-orosz-t…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.03.05. 15:31:37

1)-re: Igen.

Több tanulás, magasabb hozzáadott érték... Abból is balhé volt, mikor kötelezővé tették az elemi iskolát, és a szegényember fiának kecskepásztorkodás helyett a betűkkel meg számokkal kellett szórakoznia, amit aztán az elején úgy látszott semmire sem fog használni. Most már persze ez alap, és a gyermekmunka a kizsákmányolás egyik legfőbb szimbóluma.

Nyilván azok kerülnek ebbe a körbe, akik hátrányos helyzetűek, akik amúgy sem agysebésznek mennének. De az iskolában még mindig nagyobb eséllyel, és sokkal olcsóbban, lehetne kezelni az adott problémákat(, ha erre lenne akarat) mind mondjuk a börtönben...
(De persze nincs, egy alulfinanszírozott iskolában, alulfizetett és egyébként is országos szinten a legtehetségtelenebb tanárok sokat nem lendítenek a helyzeten.)

A tankötelezettség leszállítását én struccpolitikának gondolom, ráadásul eléggé látványos az a globális folyamat, miszerint egyre több pénzt, időt érdemes belefektetni az oktatásba, mert akkor lesz versenyképes az adott ország/társadalom.

2) Kb egyetértek. Én mondjuk köztes megoldást javasolnék, de ha igen/nem között lehet választani, akkor Nem.

3) Megint egyetértek. 100 nap legyen elég.

4) Ok... Tőlem...

Gattaca 2012.03.07. 17:10:43

A 2- kérdésnél elég erős félreértés van. Az munkanélküli ellátás nem segély: ez egy - elvileg - biztosítási elven működő dolog, ha dolgozom, fizetem a biztosítást, így tehát minél tovább dolgozom, annál hosszabb ideig jár utána. Ez tipikusan nem a szegények vagy a romák ügye, hanem az, hogy egy akár egy képzett ember nem süllyedjen a nyomorba, amíg munkát talál (pl. lakáshitele van, elveszti).
Nem beszélve arról, hogy a "flexecurity" nyugati rendszerének az az alapja, hogy könnyen lehet valakit kitenni, de hálóba esik, ahonnan minden segítséget megkap a visszakapaszkodáshoz az ember, nem pedig bordázott betonra.

tudi 2012.03.18. 17:21:20

1. Itt a Fidesznek adok igazat, máshol sem több a tankötelezettség átlagosan 15-17 év Európában. Ami szerintem baj, hogy ez az egész nem más, mint pénzmegtakarítás a kormány részéről. A maradék 3 kérdésben egyetértek az LMP-vel.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.03.19. 15:22:26

@tudi: inforadio.hu/hir/kulfold/hir-416895

Jogos, Finnországban, Dél-Koreában, Japánban sincs 18 év...

Azért én fogadnék egy sörben, hogyha addig nem lesz 3. vh, akkor 20 évben belül általánosan emelkedni fog ez a szám.

(Viszont ha magával a konkrét intézkedéssel nincs is bajod, az elvet azt hiszem joggal lehet kritizálni. Ha valamin, az oktatáson nem szabad spórolni, márpedig itt ez történik.)

tudi 2012.03.19. 19:07:19

@TaTa86.: Ezzel én jómagam is egyetértek, az általad belinkelt cikkben a PISA felmérésben élen végzők egyben a világ legversenyképesebb gazdaságai is. Én csak amiatt támogatom a korhatár leszállítást, hogy végre adjuk egy kis felelősséget a gyerekek kezébe, hogy had döntsenek ők is a sorsukról. Mert lehet, aki úgy dönt inkább meló, aztán majd lesz egy soron összeszerelő, akkor lehet, hogy meggondolja magát. És én nem mondom azt, hogy de már késő, mert bizony a felnőtt oktatásba is invesztálni kellene, hogy aki vmi miatt nem tud teszem azt 30 évesen kőművesként dolgozni, akkor bizony beülhet újra az iskolapadba és tanulhat mást, hogy jobb elhelyezkedési lehetőségei legyenek a munkaerőpiacon. Dánia például ezért is sikeres, és ezért sem szabad az oktatáson spórolni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.03.20. 22:05:11

@tudi: Szerintem ezt inkább máshonnan kéne megközelíteni. A felelősségvállalásra való rávezetés valóban nagyon fontos, de nem hiszem, hogy ennek ez lenne a legmegfelelőbb módja. Főleg, hogy ez ilyenkor általában szülői döntés, vagy valamilyen családi zűr következménye.

Fracas 2012.03.31. 21:00:42

@Gattaca:
Ez bizony így van, a munkanélküli segély igazából nem segély, hanem biztosítási alapon járó pénz, és igen, legalább annyi időre meg kellene adni, ami alatt az országban az átlag munkavállaló képes munkát találni. Persze, a részletszabályokat ennél finomabban fogalmaznám meg.

A tankötelezettség leszállítása viszont szerintem életveszélyes. Gyermekvédelemben dolgozom, és ez pont azoknak a gyerekeknek és családoknak az esélyeit nullázná, akik amúgy is hátrányos helyzetűek, hogy finoman fogalmazzak. Így legalább néhánynál van esély arra, hogy a gyerek tanul valamit, amit később hasznosítani tud, esetleg munkát talál vele.

A szocializmusban sem 18 volt a korhatár, de akkor ehhez tartozott egy olyan szakiskolai-szakmunkásképzős rendszer, ami a 8 általános után egy 16-17 évest már szakmával a kezében tudott a munkaerőpiacra engedni. Ez ma már nem így működik. Egyre hosszabbodik az idő, ami alatt a fiatalok önállósodnak. Ráadásul sok ellátás (pl. csp) tanulói jogviszonyhoz kötött, így adott esetben eljöhet az a pillanat, mikor otthon a gyerek, még kiskorú, a szülő felel érte, de tanulni már nem tanul, támogatás sem jár... És itt ne a pesti értelmiségre gondoljunk, vidéken ez a probléma halmozottan van jelen.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.03.31. 21:12:47

plagi bácsi festung sándor palotás performanszának köszönhetően a mai dicső napon szignóval supportoltam a népszavazósdit a cikkíróval megegyező pontok mentén

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.04.02. 18:10:45

Nem volt 200.000+1 szabad, liberális ember, aki aláírja az íveket. Na EZ a politikai blamázs, a súlytalanság tökéletes fokmérője.

hoplita 2012.04.03. 19:36:51

Én is aláírtam vóna, de esélyem sem volt rá.
A környékünk tökéletesen elempémentes, nagyfaluba meg nem vótam 2 hónapja.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.04.03. 19:36:54

@Dr. TaTa86:

jah, az okoskodás nem pótolja a terepmunkát, belső civakodások helyett időben kellett volna kezdeni a gyűjtést és sokadszorra mondom: a fidox legnagyobb hibáiból sem következik, hogy holmi becsületesebb szdsz 2.0 kellene a zembereknek vissza. a korrupció mellett a polkorrektkedés se sírja vissza a többség, lehetmás és nem lehetmégegyszer elvileg a párt neve

beletanulnak v. belebuknak

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.04.03. 23:17:54

@hoplita: Mentek volna, csak nem találták merre kell vízumot igényelni, illetve csekkolták a wikipédiát és az alapján nálatok metánt lélegeznek és zsidókat ölnek.

@Herr SturmLikudnik: Azért sajnálom őket, de ebben igazad van. Az LMP-t üdvözli a felnőttek világa!

tudi 2012.04.06. 19:51:10

@Herr SturmLikudnik: Ez igaz hiába szimpatikus, meg ért lehet egyet vele sok ember, ha például vidéken, vagy falvakban szinte elérhetetlenek, pedig ha falvakban is szerveztek volna aláírásgyűjtést, akkor lehet meglett volna a mennyiség, de így nem.

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2012.04.06. 21:25:53

@tudi: Ugyanaz az ősi hiba: városi pártként indulnak, abban a hitben, hogy kinövik magukat, és nem veszik észre, hogy belterjessé válnak, az örök urbánus értelmiségi kaszt szerveződik meg újra és újra. Ez mindig egy könnyű kezdést biztosít, aztán magával hozza a nagy csodálkozást, hogy vidéken még a nevüket sem hallották. A népi-urbánus szembenállás ez, a világnézetek ütközése és meg nem értése.