HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig c... (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • Attilajukkaja: @Tata86: "Lehet, hogy mert nincs következménye?" Miért? A többieknél van? "Jelenleg a NER diktá... (2019.02.01. 09:59) Kognitív disszonancia-orgia az Dúró Dórával!
 • Tata86: @Counter: A frolicásban, Papp Danielben látom a politikai szándékot, és meg is tudom értrni, miért... (2018.12.21. 20:40) Alemberek
 • Tata86: @maxval bircaman balcán: Szerintem sem azok. A tőkével akkor lehetne érdemben tárgyalni, hajbókolá... (2018.12.20. 15:30) Emelem a nagy vakkal
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Ez azért egyelőre sci-fi. " A különböző területeken máshol tart a technika, de van már ö... (2018.12.20. 09:04) Nemzeti konzultációt!

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig csak a Fidesz tudja elérni. Exquisite choice, Sir! (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @morph on deer: Amikor háború van, oldalt kell választani. Én tavaly se terveztem a Fideszre szavazni, de végül MZP győzött meg arról, hogy a Fid... (2019.03.05. 05:13) EPP-Medve és a futócipő
 • morph on deer: @MAXVAL bircaman közíró: “A Fidesz lényegének kb. fele számomra teljesen idegen, pl. a nacionalizmust ellenzem, a kényszeres antikommunizmust is, a... (2019.03.04. 21:35) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából semmire. :S Csak idevetsz egy-két lazán kapcsolódó mondatot. (2019.03.04. 20:41) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mire nem válaszoltam konkrétan? (2019.03.04. 18:20) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Ez megint kinyilatkoztatás, ráadásul nem reagálsz arra, amit írtam. (2019.03.04. 17:53) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @BiG74 Bodri: Komolyan hiszed, hogy érdekel a véleményed? Ha ezt hiszed, akkor nagyon nem ismersz engem... (2019.03.04. 16:33) EPP-Medve és a futócipő
 • Utolsó 20

2013.07.22. 10:35 TaTa86.

Biciklisek

Amikor elkezdtem biciklivel bejárni a munkahelyemre, fogadni is hajlandó lettem volna egy nagyobb összegben, hogy a rendőrség ki fogja szúrni magának a bringásokat. Természetesen pontosan ez is történt.

Először kétnapos razziát terveztek, aztán evés közben jön meg az étvágy alapon egész nyárra kiterjesztették.

És igazából ez nem is gond, persze egészen addig ameddig nem engem kapnak el. Legutóbb hazafelé pl pont egy biciklis üvöltötte le a fejemet, amiért a gyalogos sávban ballagtam ismerősömmel hazafelé. Neki úgy látszik nem volt elég egyértelmű az egy méteres gyalogospiktogram, és még büszke is volt a hülyeségére. Szóval van tennivaló. A megfelelő felszerelést beszerezni sem egy megoldhatatlan feladat, ha az ember nagyon spórolni akar 2ezer forintból kijön, és tényleg nincsenek nagy extrák. Bukósisak, megkülönböztető mellény alapesetben nem kötelező, a többiről meg azért beláthatja az ember, hogy "nem ártanak".

Mindazon által jó lenne ha a rendőrség/városvezetés látná a mások oldalt is: biciklizni jó. Nem csak a biciklistának, mindenkinek. Kevesebb szmog, kevesebb stressz, egészségesebb produktívabb dolgozók, hazai bicikligyártás újból fellendülése, közösségek fejlődése, biciklis kultúra fejlődés, mind olyasmik, amikből az egész társadalom profitál. Kommunikációs szempontból sem utolsó, ha az ember úgy veszi fel a szigorú arcot, hogy ad valamit érte, ne azt érezze a budapesti lakos, hogy a kerékpározás ellen folyik az akció, vagy csak mezei pénzbehajtásról van szó. (Btw: ezért respekt.)

Szóval remélem, már csak a közelgő kampányra is gondolva, hogy kapunk is valamit: pl a teljesen életszerűtlen bicikliutak problémájának kezelését, a BuBi beindítását, buszsávok használatának jogát. De azt hiszem(, nagyon remélem) a szakportálok, blogok már rég szép csokorba szedték a megvalósítható fejlesztések listáját.

6 komment

Címkék: budapest rendőrség bicikli


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr75418243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillaberk 2013.07.30. 23:40:45

Én ellenzem ezt az akciót, mert ez csak pénzbehajtás. Laktam olyan helyen, ahol a bicikli természetes közlekedőeszköz volt és a rendőrök nem kezdtek elé ott pénzbüntetésekre hajtani.
Ahol most lakom, az egy várossá nyilvánított falu. Vettem is egy biciklit, mert gondoltam a településen belül azért inkább azt használom, ha sietek valahova. Az első akciós napon leintett egy magát rendőrnek kiadó pénzbehajtó. Mindent megkeresett a biciklin, elég flegma stílusban, persze a fejfedője nem volt rajta - ha már olyan aprólékosak vagyunk. Az ajándékát sem. Azóta visszaültem az autóba. Szórakozzanak mással, ne velem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.07.31. 08:33:51

@csillaberk: Ha lehet hinni az adatoknak(, ugye az teljesen kizárt, hogy a közrendőr esetleg saját zsebre dolgozik), akkor kb az órabérük nem jött vissza a zsaruknak. Valami 50 bicóst büntettek meg Budapesten, legtöbbjüket 5000 forintra. Szóval fél milliónál több nem jött be.

csillaberk 2013.07.31. 11:52:06

@TaTa86.: Ha nem jött be nekik 500 ezer ft-nál több, akkor 100 embert kaszáltak el (és veled együtt én sem hiszem, hogy akadna ma olyan rendőr, aki zsebre dolgozna, hiszen olyan országban élünk, ahol minden utcán előforduló rendőr talpig becsületes és udvarias, amikor a munkáját végzi). Sajnálom azt a 100 embert is.
Engem csak meg akart ajándékozni, de nem kellett a hülye ajándékuk. Önmagában az is zavart, hogy engem állítottak meg, de az még inkább, ahogy beszéltek.
Azt még mindig nem látom be, hogy ez a pénzbehajtáson kívül (ami ezek szerint totális kudarcnak bizonyult, ezért, mint strici az utcalányt, visszazavarták őket a sarokra...) mire jó. Ha már annyira akarnak tenni a közlekedésbiztonságért, akkor a dombról levezető kanyargós, 2 sávos úton 100 körüli sebességgel hajtó autósokat, meg a piroson áthajtó bicikliseket állítsák meg, ne egy szabályosan közlekedő törékeny nőt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.07.31. 12:18:36

@csillaberk: Tudja a halál, hogy ilyenkor mi játszódik le bennük... Ha 5000 forintos csekkeket osztogatnak, és olyan túl nagy razzia azért nem volt, akkor ténylegesen az órabéreket nem fedezi az összeg. (Persze ha azt vesszük, hogy így is, úgy is kint állnak...)

Mondjuk az azért tény, hogy sok bringásnál az alapfelszerelés is hiányzik, sokan nem is tudják, egyáltalán mik ezek. Azért egy razzia csak segíthet ezen.

A flegmázás tényleg nagyon idegesítő dolog. Ráadásul a jó modor nem kerül semmibe.

"Ha már annyira akarnak tenni a közlekedésbiztonságért, akkor a dombról levezető kanyargós, 2 sávos úton 100 körüli sebességgel hajtó autósokat, meg a piroson áthajtó bicikliseket állítsák meg, ne egy szabályosan közlekedő törékeny nőt."
Hát ha már választani lehet én is inkább törékeny nőt állítanák meg mint dombról lefelé száguldozókat! :D
Sry...
De jogos. (Mondjuk nálunk teletették az utcát fekvőrendőrökkel. Autóval közlekedni így elég vicces, de tény, hogy azóta a cigányok nem gyorsulnak...)

csillaberk 2013.08.01. 18:47:39

@TaTa86.: azt aláírom, hogy van gond a biciklisekkel is; de azért egy mindentől távol eső faluban még ez is elmegy. Jó, itt most nem ilyen helyzet van, hogy Jani bácsit állították meg boltba menet.
Az lett volna klassz, ha a rendőr is azt válaszolja, amit te. Amikor felvetettem neki, hogy egy törékeny nőt állít meg, nem a száguldozó autósokat, flegmán kioktatott, hogy ő a szakember, ne szóljak bele a munkájába.
Érdekes szakmai ismeret lehet a tudásanyaga... Csak azért nem nevettem, nehogy azt gondolják, hogy szimpatikusak lettek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.08.02. 07:57:09

@csillaberk: Minden esetre begyakorolhatott volna előtte valami formulát. A flegmázás igénytelen, azért ott át szokott ütni a magabiztosság hiánya.

Persze gondolom téged nem ez érdekel.

Ó, igen, a szakmai ismeret. :D Elhiszem, nagyon komoly know-how rejtőzik a biztosúr heurisztikája mögött! :D

(Na, két cigány csépeli egymást az utcánkban... Mondjuk ezzel túl sok mindent tényleg nem tudnak tenni.)