HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @Quastr IlIl: Hát matematikailag volt. A százalékok alapján. :) Viszont ehhez se hangulat, se pé... (2019.06.28. 21:11) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: És ami a leggyalázatosabb: ez a vita már egy hónapja ott van a könyvjelzőim között, ... (2019.06.25. 16:55) Földi Pokol
 • Tata86: @Online Távmunkás: A kerületi polgármesterek témáját fogják kinyitni az egészen biztos. Szerintem ... (2019.06.24. 21:57) Előválasztás
 • Tata86: @F.M.J.: "Most nem a bulshit demagógiára gondolok (azokkal tele van a szerinted rombadöntött sajtó... (2019.06.14. 16:34) Patkányok és dögunalom
 • chrisred: @Tata86: A cigánykérdés és a nyugdíjaskérdés nem PC, hanem hatalmi-politikai kérdés, mivel ők dönt... (2019.06.08. 06:44) Harakiri folytatódik

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @Quastr IlIl: Hát matematikailag volt. A százalékok alapján. :) Viszont ehhez se hangulat, se pénz-infrastruktúra nem volt. "Az én ismerőseim köz... (2019.06.28. 21:11) Előválasztás 2019
 • Quastr IlIl: @Tata86: " Megszondáztak" Szerintem meg a Fletót kéne megszondázni :) "hogy tudnak-e jobboldaliakat mozgósítani" Szerinted erre lett volna erre es... (2019.06.28. 17:12) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: Én már nem tudok semmit. :D DK mitől jobb, mint KO? Esetleg tenyleg komolyan veszik a szakértő-mantrát a nyuggerek... Tipikusan az a v... (2019.06.27. 16:19) Előválasztás 2019
 • Quastr IlIl: Engem egy kicsit meglepett az eredmény azt hittem, hogy a DK-s nyuggerek betolják Kálmán Olgát az első helyre. Azért én megnéztem volna egy Puzsér... (2019.06.27. 16:07) Előválasztás 2019
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Ez nekem is eszembe jutott. :) (2019.06.27. 09:29) Előválasztás 2019
 • MAXVAL bircaman közíró: 48,9 % szavazott Geri(nctelen)re, azaz 51,1 % ellene van, szóval az ellenzéke nyert fölényesen. (2019.06.27. 05:52) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: És ami a leggyalázatosabb: ez a vita már egy hónapja ott van a könyvjelzőim között, és még mindig nem olvastam el :O (2019.06.25. 16:55) Földi Pokol
 • Utolsó 20

2013.11.11. 23:02 TaTa86.

Az "erős államról"

Tudom, hogy nem hittétek volna, pedig de! Azt csiripelik a madarak, hogy adóügyileg vannak egyenlőek és egyenlőbbek. Persze bulvárkacsa az egész, a NAV már cáfolta is a vádakat. A következő hónapokban viszont szünetelni fog a munka, ugyanis a cégvezetőséget német, svájci és japán vezérigazgatók és politikusok ostromolják, árulják el a páratlan siker receptjét: 2 hétvégi nap, 23ezer dolgozó átvilágítva, és mindenki patyolat tiszta!

Nincsenek illúzióim, hogy a Balkánon az ilyen botrányt hogyan fogják elsikálni, viszont jó lenne látni valamit:
Akik "erős államot" akarnak, hát most lássák, milyen is az. A nagyok mindig meg fogják találni a módját, hogy kibújjanak a kötelezettségek alól, a nagy, mindent behálózó, kib*szottul nemzeti polip hát azt fojtogatja, akiket talál, és akiket érdemes: a középosztályt. (De semmi gond, a kisemmizett vállalkozókból majd lesz NER-mameluk.)

Ma Magyarországon, aki becsületes, az versenyképtelen. Így a vállalat választhat: adót csal és kockáztat, vagy egy bizonyos szint fölött jobban megéri, ha rögtön a NAV illetékeseit veszi meg. És ameddig ekkora a haszonkulcs, addig ez így is fog menni, rázza az öklét akárhogyan az aktuális ellenzék! Persze a lényeg az, hogy ne az emberek fizessék meg...

8 komment

Címkék: korrupció adó posztkommunizmus nav


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr215628396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.04. 01:01:10

"Akik "erős államot" akarnak, hát most lássák, milyen is az. A nagyok mindig meg fogják találni a módját, hogy kibújjanak a kötelezettségek alól, a nagy, mindent behálózó, kib*szottul nemzeti polip hát azt fojtogatja, akiket talál, és akiket érdemes: a középosztályt. (De semmi gond, a kisemmizett vállalkozókból majd lesz NER-mameluk"

Maga a tény hogy egyes oligarchák érdekei előbbrevalóak az állam érdekénél, pont az állam _gyengeségét_ támasztja alá. Egy erős állam megrendszabályozná eme gazfickókat, ugye?

Mag a "középosztály fojtogatása" már csak pótcselekvés: a nagyfiúkkal nem bírunk, inkább rámegyünk a kishalakra.

Eléggé kevéssé lett átgondolva a cikk.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.12.04. 07:52:36

@Nemzetstratégia: Az "erős állam" olyan illúzió, mint a kommunista Kánaán. Mármint abban az értelemben, ahogy a balosok használják. Nagy, elterpeszkedő, mindenbe beleszóló és megregulázó maffia.

Szálkás, cingár állam kéne, ahol annyira nem is éri meg csalni.

"Eléggé kevéssé lett átgondolva a cikk. "
:) Persze, hogy.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.04. 20:31:00

@TaTa86.: Ez nem válaszol arra amit írtam.

egyébként: erős állam =/= túlterjeszkedő állam.

"Szálkás, cingár állam kéne, ahol annyira nem is éri meg csalni. "

Cingár államnál meg az csalna aki tudna, mert a rendőrség-ügyészség szerepe eléggé be lenne korlátozva. Ettől cingár az állam, hogy a polgárai lelkiismeretére bízza a legtöbb dolgot, beleértve a csalást is.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.12.04. 21:06:02

@Nemzetstratégia: Alapvetően ott kezdődne a dolog, hogyha az állam nem dugná bele mindenbe a képét, és ha valamit beszed, azért ad is valamit, akkor nem kéne csalni.

Ha azt látom, hogy 150ezres nettó fizetés mellett 85ezer forint nyugdíjat fizetek, amiből lóbögyörőt fogok én valamikor is látni, akkor mégis miért csapdosnám az asztalt, hogy engem igenis jelentsenek be?

Ha 10ezer forint tb fizetésért pontosan ugyanazt a sz*rt kapom, mint 20-30ezerért akkor minek ugráljak?

Az állam nem attól képes ellátni a feladatát, hogy sok léhűtőt foglalkoztat, hanem attól, hogy a rendszer logikus-e, illetve maga az ámmal jól van-e felépítve, meg vannak-e fizetve az alkalmazottjai.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.05. 13:00:24

@TaTa86.: "Alapvetően ott kezdődne a dolog, hogyha az állam nem dugná bele mindenbe a képét"

Ez amit az ÁTLAGEMBER lát. Az ő nézőpontja.

Azonban ha hozzávesszük az "ezermilliárdos áfacsalást" talán esetleg hallottál róla, akkor látjuk hogy a gazdagok úgy játsszák ki a rendszert, ahogy akarják.

Költői kérdés: mennyire erős azon állam, melynek gazdagjai úgy csalnak adót ahogy nem szégyellnek?

"Dehát mindenhol ez van"

Lószart van így mindenhol, egyébként is bizonyítandó állítás.
Pl. Amerikában, a cingár állam őshazájában (ez mondjuk régen volt így, mára már ott is eléggé bürokratizált lett minden) még a legnagyobb halakat is kemény évekre varrják börtönbe áfa- és egyéb adócsalásokért.

A lényeg: az állam azért szívózik a kisemberrel, mert a nagyhalak foglyul ejtették az államot. Tehát a nagyhalak az ellenség itt, azok akik mindennap TÖRVÉNYT SÉRTENEK azzal hogy nem fizetnek adót és egyéb módokon játsszák ki a rendszert.

Amit én végsősoron állítok: pusztán a meglévő törvényeknek kéne érvényt szerezni, és akkor a kisemberből sem kéne az utolsó fillérjét is kiszorítani.

Előbb szerezzünk érvényt a törvénynek, utána ráérhetünk államelméleti filozofálgatásokba belemenni.

Állam mindenhol volt és lesz, a klasszikus "éjjeliőr-állam" az adóparadicsomok kivételével. Érdekes, ezen adóparadicsomok többnyire trópusi szigeteken, illetve pármilliós népességszám alatt működnek.

Nem az erős állam vs. gyenge állam a kérdés helyes föltevése, hanem a jól működő vs. rosszul működő állam.

A többi érved: szintén klasszikus kisember-panaszok, erre szoktam mondani, hogy ahogy régen a kommunisták agitáltak az utca embere nevében, most a libertáriusok teszik ugyanezt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.12.06. 09:27:31

@Nemzetstratégia: Tehát, az USÁban le tudnak csapni a nagyhalakra is. Nálunk ez elképzelhetetlen. Például azért, mert borulna az egész rendszer, hiszen mindenki csal.

"Amit én végsősoron állítok: pusztán a meglévő törvényeknek kéne érvényt szerezni, és akkor a kisemberből sem kéne az utolsó fillérjét is kiszorítani."

Ezeknek nem lehet érvényt szerezni, mert ha megtennék, csődbe jutna a magyar kkv-szektor fele, és vele az ország is.

Nem vagyok libertárius, inkább neolib/kon. Kiviéve oktatásügy. És ez lenne bizonyításra szoruló állítás: miért "kisember panasz" az amit mondok?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.12.06. 09:31:41

@Nemzetstratégia: Egyébként nonszensz, illetve leginkább projeció, amit állítasz.
Rövid távon, amit én akarok rossz a kisembernek. A kisembernek nyugdíjemelés, rezsicsökkentés kell, az állam teremtsen munkahelyet, polgármester adjon munkát!

A kisember qrvára nem azt mondja, főleg nem Magyarországon, hogy engem az állam hagyjon békén, tudom én mi a jó nekem! Egyéni nyugdíjszámlát, piaci alapú egészségügyet, alacsony adókat, minimális szociális hálót stb.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.06. 12:29:20

@TaTa86.: igen, erről van szó, de kicsit máshogy.
kisemberi panasz amit állítasz, de megvalósulása esetén pont a kisember szívna vele legjobban. Tehát viszonylag könnyű vele híveket szerezni, mint ahogy libertárius sablonszöveg is ilyen: "elegünk van a túlterjeszkedő államból"! Elegünk van a magas adókból! " ami a nép körében érthető rokonszenvet vált ki.
Csak azt nem tudják szegény megvezetett birkák, hogyha a libtardok hatalomra jutnának, gyakorlatilag káoszt és anarchiát csinálnának. Mert arra senki sem gondol, hogy a libtard legalábbis az "igazi" libtard, Rothbard követője, föl akarja számolni az államot.

"Nálunk ez elképzelhetetlen. Például azért, mert borulna az egész rendszer, hiszen mindenki csal. "

Eléggé becstelen és aljas a csalókat védeni. Egyébként meg lehet adóamnesztiát hirdetni, mondani hogy oké, ez az év még rendben van, a jövő évben viszont mindenkinek be kell tartani a törvényeket, egy évetek van hogy összeszedjétek magatokat. Ez akár még működhetne is.

Egy rossz helyzetből csakis a szabályok, esetünkben törvények betartásával lehet kimászni, nem pedig azzal, hogy maradjon csak minden a szarban, mert miért is? mert ezt szoktuk meg?

"Egyéni nyugdíjszámlát, piaci alapú egészségügyet, alacsony adókat, minimális szociális hálót stb."

Ezek amiket fölsoroltál, nem önmagukban vett értékek, és nem is "nélkülözhetetlenek". Működnek olyan államok, ahol egyáltalán nem ez a jellemző, Taiwan, D-Korea Japán, Skandináv államok stb és mégis milyen jól elvannak.

Konkrétan Mo-n a fő problémaforrás a cigányok, mint a rendszer "potyautasai", de őket máshogy is ki lehet szűrni.