HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig c... (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • Attilajukkaja: @Tata86: "Lehet, hogy mert nincs következménye?" Miért? A többieknél van? "Jelenleg a NER diktá... (2019.02.01. 09:59) Kognitív disszonancia-orgia az Dúró Dórával!
 • Tata86: @Counter: A frolicásban, Papp Danielben látom a politikai szándékot, és meg is tudom értrni, miért... (2018.12.21. 20:40) Alemberek
 • Tata86: @maxval bircaman balcán: Szerintem sem azok. A tőkével akkor lehetne érdemben tárgyalni, hajbókolá... (2018.12.20. 15:30) Emelem a nagy vakkal
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Ez azért egyelőre sci-fi. " A különböző területeken máshol tart a technika, de van már ö... (2018.12.20. 09:04) Nemzeti konzultációt!

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig csak a Fidesz tudja elérni. Exquisite choice, Sir! (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @morph on deer: Amikor háború van, oldalt kell választani. Én tavaly se terveztem a Fideszre szavazni, de végül MZP győzött meg arról, hogy a Fid... (2019.03.05. 05:13) EPP-Medve és a futócipő
 • morph on deer: @MAXVAL bircaman közíró: “A Fidesz lényegének kb. fele számomra teljesen idegen, pl. a nacionalizmust ellenzem, a kényszeres antikommunizmust is, a... (2019.03.04. 21:35) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából semmire. :S Csak idevetsz egy-két lazán kapcsolódó mondatot. (2019.03.04. 20:41) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mire nem válaszoltam konkrétan? (2019.03.04. 18:20) EPP-Medve és a futócipő
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Ez megint kinyilatkoztatás, ráadásul nem reagálsz arra, amit írtam. (2019.03.04. 17:53) EPP-Medve és a futócipő
 • MAXVAL bircaman közíró: @BiG74 Bodri: Komolyan hiszed, hogy érdekel a véleményed? Ha ezt hiszed, akkor nagyon nem ismersz engem... (2019.03.04. 16:33) EPP-Medve és a futócipő
 • Utolsó 20

2018.04.16. 22:50 Tata86

A vereség okai

Az előző posztot azzal fejeztem be, hogy kiderül ki kapja azt, amit megérdemelt. A kormány vagy az ellenzék? Úgy alakult, a magas részvétel ellenére a választások a Fidesz meggyőző diadalával értek véget. Ideje hát levonni a tanulságokat. 

Először is kezdeném azzal, hogy régi népszokás szerint elhatárolódom, ezúttal a csőcselékezéstől: ha egyszer azt kérjük a szavazóktól, hogy bárhogy is, de éljenek a szavazójogukkal, akkor utána legyen gerinc az emberben, és fogadja el azt is, hogy ezek a szavazók nem úgy döntenek, ahogy az ember várná. 

Másodszor, el kell ismernem, hogy ezt csúnyán benéztem.Szoros "ellenzéki győzelemre" számítottam, vagy legalábbis ebben reménykedtem. Továbbra is nehezen hiszem, hogy a Fidesz képes volt majd fél millió új szavazót mozgósítani 2014-hez képest. Véleménybuborék, mondják az okosok. Lehet. 

Végül pedig a csalásos dolgok: minden választáson történnek hibák, és visszaélések is, amik most az ellenzéknek kicsit jobban fájtak. Az EBESZ-szel értenék egyet: alapvetően tiszta volt a választás, viszont keményen lejtett a pálya. Ezzel kapcsolatban annyit mondanék: a szabályok ismertek voltak, nem szenvelegni kell, hanem alkalmazkodni. 

Félelem és reszketés

A legnépszerűbb magyarázat a gyűlöletpropaganda hatása. A NER pártjai sikeresen mozgósították a sötét bunkókat a félelmeikre hatva. Továbbra sem vagyok meggyőződve róla, hogy a propaganda ennyire mindenható lenne. Megjegyezem: az ellenzék is a félelemre épített. Migráncsapokalipszis vs viktatúra

Ha az ember megkérdez valakit nyolc általánossal, miért szavazott a Fideszre, nyilván a migráncsokat és Sorost fogja mondani. Ennek ellenére meg vagyok róla győződve, hogy nem bontja ki az igazság minden részletét. Egyszerűen, az általa társadalmilag elfogadottnak hitt, választ mondja vissza, amolyan "rossz tanuló felel"-módra.

Látszik, hogy a Fidesz a falvakban nyerte meg a megmérettetést. Minél nagyobb városban élt a szavazó, annál inkább volt ellenzéki. A népszerű magyarázat az egysíkú információs csatornákban, műveletlenségben és kiszolgáltatottságban látja a jelenség nyitját. Megpróbálom máshonnan megközelíteni, mi is történt... 

Az ellenzék nem lehet olyan hülye... 

Vityáék helyett nézzük inkább az ellenfeleket! Az világos, hogy él egy nagyfokú elégedetlenség a kormánnyal szemben, legalábbis az időközi eredmények erre engednek következtetni. Pesten is, falun is. Valahogy mégse jött össze. 2014-el ellentétben idén a Fidesz listán is abszolút többséget szerzett(, ha levonjuk a kamupártok szavazatait). Kezdjük a falvakkal, hiszen itt csúcsosodott ki leginkább Orbán varázsa. 

Mi kell hát a népnek? Mi kell a szegény embernek? A csóró leginkább arról ismerszik meg, hogy nyakig áll a pöcegödörben. Innentől kezdve a legfőbb motivációja kitalálható: az dögöljön meg, aki meglötyögteti a matériát! Magyarán a szegény falusi szavazó a kiszámíthatóságra szavaz. 

Tudja-e valaki, hogy mit csinált volna az ellenzék, ha éppen nyer? Én nem. Ki lett volna a legerősebb kutya? Karácsony, mert elfogadottabb belföldön, pláne külföldön? Vona, mert mögötte áll a legerősebb ellenzéki párt? Szél, mert ő a legkevésbé elutasított kompromisszumos jelölt? Esetleg egy random bedobott arc a választások után? Hogy a Fidesznek nincs programja? Talán érdekel az valakit a politika-sznobokon kívül? Tudjuk, hogy mit fognak csinálni? Tudjuk. Akkor miért kellene többre értékelni egy színes-szagos hazugság- és közhelygyűjteményt, mint azt amit a saját szemünkkel látunk? 

Egyáltalán, ki AZ ellenzék? Igen, határozott névelővel. Mit akar? Mi a története? Kiket szeret, kiket utál? Az átlagember intuitíven politizál, ezek a bulvárkérdések azok, amiket át tud élni. Vona most akkor hova néppártosodik? Feri kinek a legádázabb ellenzéke? Karácsony milyen pozícióért képes jobban utálni a Fideszt mint a szocikat? Ki a f*sz az a Detti? Arisztotelész szerint a természet irtózik az ürességtől. Pontosan, ahogyan az átlagszavazó. És akkor a vákuum helyére bejön: SOROS! MIGRÁNCS! VIKTOR! Káosz vs NER, ebola vagy Németh Szilárd!

Na de a Viktatúra! Az szörnyű! Szóval ennek az üzenetnek kellett volna elvinnie a hátán az egész szerencsétlen bagázst. Hát persze... tessék beszélgetni olyanokkal, akik a Maslow piramis alsó két fokáig voltak képesek elvergődni! A balosoknál még mindig él a szabadságra áhítozó, elnyomott szegényember mítosza, akit csak fel kell szabadítani, és ledobja láncait, de a valóság prózaibb. Ezeket az embereket egyáltalán nem érdeklik az értelmiségi nyafik. Igen, ez baj. Igen, pont ezért tartanak ott, ahol, de ez a tényeken nem változtat. Ez önmagában kevés. Sőt! A perifériáról egy durvább balhék és válságok nélkül működő autoriter rendszer jóval szimpatikusabb, mind a kaotikus sz@rdobálás. 

Mi vs Ők
Fontos téma, mert a végére, hol civilizáltabban, hol kevésbé, de mindig ide jutunk, mindig erről szól a választás! Itt uncsi leszek. Kár tagadni a népi-urbánus szembenállást, amit Habonyék rá tudtak erőltetni a mérkőzésre. Libsiék továbbra sem igazán értik, hogy künn(sic!) mások az emberek problémái. Amíg Pestről Nyugatra tekintenek, fenszi témákat akarnak beemelni, mint zöld gondolat, feminizmus, multikulti, addig a vidék csak szörnyülködik. A Jobbik pedig egyszerűen nem tudta a bunkóbbját se kiköpni, se lenyelni, miközben a Fidesszel szemben semmi extrát nem tudott még ígérni sem. 

Az összkép tehát az, hogy nincs összkép. Színes kavalkád, ahol lehet örömködni, hogy megfér egymás mellett a hippi és a gárdista, komcsi akciónyugger és konzervatív polgár. Meg néha bosszankodni, hogy igazából mégsem. Sajnos/hál' Istennek az átlagember szívesebben bízza az országot egy vak komondorra, mint erre a gyülevészre. Azt legalább ismeri. 
Látni lehet, hogy a Fidesz nem azért nert(sic!), mert alapvetően más módszerekkel dolgozott, hanem mert az ellenzéknek nem volt témája, amit keresztül tudott volna vinni. 

Business as usual

Amit itt összefoglaltam nem más, mint Marketing 1.0. Nem véletlen, hogy a szabadpiacon a termékek költségeinek akár a harmadát is kiteszik a marketinggel kapcsolatos kiadások. Ezek a boszorkányságok egyszerűen működnek. Brand recognition, egyszerű üzenetek, feeling. Jól felépített pr-kampányok a befogadó jutalmazásával, az ellenfél savazásával.
Amit az ellenzéki pártok előadtak nem más, mint kommunikációs rossz minták gyűjteménye. Ezekre a manipulációkra nyilvánvalóan pontosan azok érzékenyebbek, akik black fridayen is megveszik a 20%-al leárazott lapostévét drágábban, mint az eredeti ár. Akik hisznek a nigériai hercegnek, és ha egy egyszerű trükkel meg lehet növelni a pénisz méretét, miért ne próbálnák ki... ezért népszerű a Fidesz a szegények körében.

Fals elitizmus

De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a színvonaltalan, pocsék marketing köré valamiféle hipsztervarázst kéne építeni! Az sem igaz, hogy lehámozva az összes körítést, ne lehetne érvelni értelmiségiként, objektivitásra törekedve a Fidesz-szavazat mellett.
Egyszerűen azért, mert a többiek tényleg bemutatták, hogy totálisan alkalmatlanok!
Fel lehet hozni, hogy a régióban a vetélytársaink jobban teljesítenek. Igen, de teljesen jogosan fog a kormánypárti Gyurcsányra mutogatni. Tessék, volt már konjunktúra, pénzbőség, amit csak elqrásra tudott használni az ellenzék balos pólusa. Akkor nem jobb a 4%-os növekedés 2%-os hiánnyal?
Jöjjön Vona? Minden, ami miatt ki vannak akadva az ellenzékiek a Jobbik programjából van. Hát akkor nem egyszerűbb a Fideszre szavazni?
Nincs vita? Talán előbb találja ki az ellenzék, mit akar! A sas nem kapkod a legyek után!
Diktatúra? 2006 ősze!
Gyűlöletkampány? 23 millió román és kötelesbeszéd!
Kakaskodó külpolitika? Kinga Gönczova! 

A jövő...

Ennek tükrében értetlenül állok az ellenzéki tüntetések előtt. Mit kérnek számon a kormányon? Hogy profik voltak? Miből szeretnének a tüntetők legitimitást meríteni? Ha demokraták, akkor nem el kéne fogadni, hogy a nép döntött, és nem úgy, hogy az elit(, fővárosi aktív korúak) kinyilatkoztatott? Akiket most el kéne számoltatni az az ellenzéki pártok és prominenseik!
Karácsonyt, aki az MSZP-ben látta meg a megváltás reményét, Gyurcsányékat, akik azonnal ultima ratioként szerepeltek, amint egy nemzeti szavazó elgondolkodott, hogy talán mégiscsak sok lenne a NER-ből.
A Jobbikot, amelyik 20%-al akart egyedül kormányozni, anélkül, hogy a kormányképesség legapróbb reménysugarát felvillantotta volna, vagy akár képes lett volna kétezer embert utcára vinni!
Az LMP, ahol már szó szerint egymást verik a "nagykutyák", akik a 7%-ukkal képesek voltak a mérleg nyelveként kisegíteni Orbánt a kétharmaddal, és az Együttet, akik majdnem két ciklus után, parlament-önkormányzati jelenléttel nem voltak képesek 1%-ot sem összekaparni. 

Akik az előző ciklusban képesek voltak valamit felmutatni az az MKKP, amely tízezreket tudott utcára vinni, és egyedüliként tudott válaszolni a kormánypropagandára, illetve a Momentum, amelyik egy év alatt összekapart 3%-ot, dacára annak, hogy pont a célközösségükbe talált az elpazarolt szavazatoktól óvó taktikai szavazás. 
Tisztességesen harcoltak még a taktikai szavazás prominensei, Gulyás Marciék, MZP-ék.

NER-huszárok

Azért hadd ne menjek el szó nélkül a kormánypárti kitartott értelmiségiek mellett. Szilvayk mellett, akiknek az utóbbi nyolc évben pont az lett volna a dolga, hogy megtöltse szubsztanciával a keresztény kurzust, ehelyett havi fixért fikázta az ellen oldalt modern Heller Ágnesként! Most, hogy lehet röhögni az ellenzéken, őszinte segítőszándékkal előállnak. Természetesen nem ott van a probléma, ahol én látom! Egyszerűen az ellenzék nem volt kerubok gyülekezete. Too bad. Pedig ha mindent a lehető legjobban és legerkölcsösebben csinálnak, akkor Szilvay sajnálta volna, hogy a maffiaállam mellé húzza be az X-et! Így hát egyszerre lehet az ember szűz is, és qrva is. Aggódhat az erkölcsért, és veheti fel a havi fixet  a maffiától. 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány választások demokrácia szánalmas


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr4913839670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.