HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • F.M.J.: @Online Távmunkás: "akkor indult be a magyar gazdaság növekedése, amikor egész Európa növekedett"... (2019.05.10. 08:05) Patkányok és dögunalom
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mindképpen látni akartad Gyurcsányt visszajönni a politikába, ezt pedig c... (2019.03.07. 14:15) EPP-Medve és a futócipő
 • Attilajukkaja: @Tata86: "Lehet, hogy mert nincs következménye?" Miért? A többieknél van? "Jelenleg a NER diktá... (2019.02.01. 09:59) Kognitív disszonancia-orgia az Dúró Dórával!
 • Tata86: @Counter: A frolicásban, Papp Danielben látom a politikai szándékot, és meg is tudom értrni, miért... (2018.12.21. 20:40) Alemberek
 • Tata86: @maxval bircaman balcán: Szerintem sem azok. A tőkével akkor lehetne érdemben tárgyalni, hajbókolá... (2018.12.20. 15:30) Emelem a nagy vakkal

Utolsó hozzászólások

 • F.M.J.: @Online Távmunkás: "akkor indult be a magyar gazdaság növekedése, amikor egész Európa növekedett" - Ez részint nem igaz, másrészt nem szükségszerű.... (2019.05.10. 08:05) Patkányok és dögunalom
 • Online Távmunkás: @F.M.J.: A gazdasági fellendülésről csak annyit, hogy akkor indult be a magyar gazdaság növekedése, amikor egész Európa növekedett és 2011-2017 közö... (2019.05.09. 20:25) Patkányok és dögunalom
 • F.M.J.: @Online Távmunkás: „a Fidesz csak azért tűnik kormányzásra alkalmasabbnak, mert bármennyire hülyék is, a maffia összezár a pénz lenyúlása érdekében... (2019.05.09. 10:10) Patkányok és dögunalom
 • F.M.J.: @Online Távmunkás: „jelentősen leszűkítették, ki és milyen ügyekben fordulhat hozzájuk” - Volt egy alaphelyzet. Az alkotmánybírósághoz annyiféle pr... (2019.05.09. 10:08) Patkányok és dögunalom
 • Online Távmunkás: @F.M.J.: Az alkotmánybírák kinevezésének módja már nem sokat számít azok után, hogy jelentősen leszűkítették, ki és milyen ügyekben fordulhat hozzáj... (2019.05.07. 22:11) Patkányok és dögunalom
 • F.M.J.: @Online Távmunkás: „Gyakorlatilag mindet megszüntették” - Tényszerűen nem igaz. Voltak olyan szabályok, amik folyamatosan feltartották a parlamenti... (2019.05.07. 13:43) Patkányok és dögunalom
 • Online Távmunkás: @F.M.J.: Nézd végig, hogyan változtak a demokrácia működését biztosító és a kormány hatalmát korlátozó intézmények az utóbbi 9 évben. Gyakorlatilag ... (2019.05.05. 13:21) Patkányok és dögunalom
 • Utolsó 20

2018.07.30. 21:47 Tata86

Nagy Imre emlékezete

Ritka alkalom, hogy egy szimbolikus ügy kapcsán tisztességes vita is folyik. Valószínűleg azért, mert nem érdekel senkit, de ettől még örülök neki. Nagy Imre szobrát elköltöztetik a Vértanú teréről, visszaállítják a Horthy-éra installációját. Tehát hős volt-e a baloldali politikus vagy pribék, és hol van a helye? Reakció Trombitás és Jeszenszky vitájára.

Lelőve a poént: a saját álláspontom a két résztvevő között fekszik. A múlt megítélésében Trombitással értek egyet, míg Nagy mártíriumával kapcsolatban Jeszenszkyvel. 

Múlt

Kommunistákkal kapcsolatban elkeserítően gyakran előforduló toposz, miszerint alapvetően ez egy hippi-eszme, csak éppen balul sültek el dolgok, illetve a mostoha helyzet kényszerítette bele a Párt szimpatizánsait mostoha cselekedetekbe. Ebbe kiválóan illeszkedik Nagy idealizált alakja. A Rákosi-évek után hatalmas megkönnyebbülést hozott a kormányzása. Tessék, itt az emberarcú kommunista! Nem is rossz dolog ez a radikális baloldali ideológia, csak hát kell hozzá egy megfelelő elvtárs. 

Ezzel szemben a tény az, hogy Nagy élőben "nézte" végig a bolsevik forradalom kegyetlenkedéseit, majd tíz évvel később visszatért a SZU-ba, ameddig a front el nem érte Magyarországot. Eközben lezajlott a holodomor, jó néhány tisztogatás, és a GULÁG is éppen világkorát élte. Az emberarcú kommunista milliók erőszakos halálát nézte tevékenyen, miközben a gyilkos rendszer raglétráját mászta. A háború után segített bűnös fasiszta hazánkat átvezetni a proletárdiktatúrába, miközben a németek kitelepítésében is tevékeny részt vállalt. (Érdeklődés hiányában ez az epizód csak amolyan színfolt, de gondoljunk bele: ez a kis madársz@r mind a gyakorlatban, mind morálisan klónja volt a magyarországi holokausztnak. A németeknek szerencséjük volt: a Malenkij-robot áldozataival ellentétben őket Nyugatra indították dolgozni, pótolni a háborúban meghalt német lakosságot, nem Keletre meghalni.)
Mindezt figyelembe véve erősen megkérdőjelezhető, hogy Rákosival ellentétben, valóban galamb-lelkű naiv ember volt, nem pedig ugyanannak a gépezetnek egy szofisztikáltabb műszere. Ahhoz, hogy a bolsevizálás működjön, szükség volt mind a kettőre. Azért járna piros pont, mert a felcserélhető szerepekben Nagy a józsarut játszotta? 

Emeljük ki, hogy Nagy diktátor volt. Sajnos nálunk még mindig az Igazságos Mátyás( fikciós szereplő) az ideális államférfi, és még csak törekvés se nagyon látszik, hogy elmagyarázzuk a népnek, miért rossz az egyeduralom. Ez az, ami itt is tetten érhető. Ha Nagy Imre jó proletárdiktátor volt, akkor ő a magyar történelem pozitív személyisége, noha pont az a diktatúra, amit legitimált, szabadította rá Magyarországra Rákosit. Igen, a diktatúra tud hatékonyabb lenni egy demokráciánál, ha jó diktátor vezeti, csak éppen nincs B-terv arra az esetre, ha nem. 

Jeszenszky megemlíti, hogy Nagyot azért is rehabilitálni kell, mert Nyugaton elismerik(, csak úgy mint Horn Gyulát). Álláspontja profi diplomataálláspont. Ha átjön a régi ismerős és megdicséri a halott nagypapát, nyilván mi sem javítjuk ki, hogy egy asszonyverő alkoholista volt, aki szétverte a családot, és rengeteg szenvedést okozott, ha pedig az illetőtől még akarunk is valamit, akkor kirakjuk a papa képét, és még anekdotázgatunk is róla. Döntse el mindenki, az igazság itt mennyit ér, mennyire akarunk belemenni a konfliktusba. Magam részéről a tisztulást fontosabbnak tartom, ha a Nagy Testvérnek fontosak a komcsi ikonok, legfeljebb a balladai homály fenntartását érzem vállalható kompromisszumnak. 

Mártírium 

Teljesen más kérdés Nagy 56os szereplése haláláig. A tények: miután elsodorták az események Nagy Imre életében először államférfiként cselekedett és felnőtt a forradalomhoz. A magyar történelem persze tele van szerencselovagokkal, akiket elragad a hév, akár jó, akár rossz ügyért, azonban meglehetősen kevesen vannak, akik akkor is képesek voltak vállalni a következményeket miután lehiggadtak. Nagyot a börtönbeli viselkedése emeli egyértelműen a hősök közé. 

Csak, hogy meglegyen a kontextus:

Kossuth hivatalos nemzeti hős. Annyira, hogy a Parlament is a Kossuth téren van. Ezt az említett államférfi azzal érdemelte ki, hogy trendi sármőrként belehajszolta Magyarországot egy megnyerhetetlen polgárháborúba, majd mikor vállalni kellett volna a következményeket(, nem mellesleg néhány saját gyártmányú katasztrofális döntés után), minden felelősséget Görgeyre hárított, ezután szerb nőnek öltözve, lopott pénzen elhagyta az országot. Pályáját megkoronázandó évtizedekig haknizott a kibicek rendíthetetlen magabiztosságával, életidegenebbnél éltigedenebb tervekkel borzolva a kedélyeket. 

Horthy remek kezdés után megalázta magát(, és az egész nemzetet). 1944 októberében neki csak a győzelem vagy halál volt a választása, miután taktikusan végignézte a holokausztot és elégetett százezer honvédet a haza oltárán. Félreértés ne essen: ezt nem az ő bűnének tartom, más se csinálta volna jobban. De a következményeket vállalni kellett volna. Az emlékirataiban történt magyarázkodása inkább szánalmas mint felháborító. 

Ami közös bennük, hogy mindkettő csak nyeregben érezte igazán jól magát, pedig az úr, a pokolban is úr!

De itt még nincs vége!  

Ami Nagyot a legnagyobbak közé emeli(, no pun intended), hogy mindvégig megvolt a lehetősége behúzni a vészféket. Két év raboskodás, kínzások, terror alatt bármikor mondhatta volna: "Elvtársak, tévedtem! Önkritikát gyakorolok!" Ha ezt megteszi, akkor sem vethette volna senki a szemére, 56os szerepléséért akkor is hősnek tartanánk( ld: Alexander Dubcek). Így a miniszterelnök valóban egy Saulusból Paulusszá váló alak, aki nem egyszerűen szakított a korábbi bűneivel, de tudatosan mindent feláldozott a jó ügy szolgálatában. 

Hogy a mártírium ne törölné ki az egész bűnös életutat? A keresztény erkölcs szerint bizony dehogyis nem! Különösen egy ilyen kompromisszummentes kiállás! Nagy Imre hős, és azért nem nemzeti, mert amit tett az nem csak egy nemzet keretein belül értelmezhető. 

 

4 komment

Címkék: 56 nagy imre mártír trombitás jeszenszky szoborvita


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr614132399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.07.31. 07:26:03

Forradalmunk nem ismeri a szürke színt. Nemzettudatunknak egyértelmű állásfoglalásokra, szilárd, világos értékítéletekre van szüksége annyi tévelygés után.

Tehát:
Nagy Imre mindig is komcsi gyilkos volt.
Pozsgay Imre mindig is nemzeti érzelmű hazabölcse volt.
itd.

Tata86 2018.07.31. 15:44:23

@Counter: És ha kiderülne, hogy Nagy a globaloböllérek padlásait söpörte? Azokat a németeket telepítette ki, akik utódai a berlini buziparádét benépesítik meg Wilkommen-molinót tartanak a buckalakóknak?

Lehet ám Moszkvában is építeni a lokalista illiberalizmust, mi az hogy, nagyon is!

Trombitás pedig holnap simán kerülhet a fax rossz végére.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.07.31. 19:12:34

@Tata86: Akkor Nagy mindig is olyan komcsi lesz, akinek helyén volt az esze, már akkor is.

Békés Márton (1942-) pedig kijött ma az általam már régóta hangoztatott nemzetilokalista osztályharc elméletével. Gyönyörű. Zabálják is.