HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @Quastr IlIl: Hát matematikailag volt. A százalékok alapján. :) Viszont ehhez se hangulat, se pé... (2019.06.28. 21:11) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: És ami a leggyalázatosabb: ez a vita már egy hónapja ott van a könyvjelzőim között, ... (2019.06.25. 16:55) Földi Pokol
 • Tata86: @Online Távmunkás: A kerületi polgármesterek témáját fogják kinyitni az egészen biztos. Szerintem ... (2019.06.24. 21:57) Előválasztás
 • Tata86: @F.M.J.: "Most nem a bulshit demagógiára gondolok (azokkal tele van a szerinted rombadöntött sajtó... (2019.06.14. 16:34) Patkányok és dögunalom
 • chrisred: @Tata86: A cigánykérdés és a nyugdíjaskérdés nem PC, hanem hatalmi-politikai kérdés, mivel ők dönt... (2019.06.08. 06:44) Harakiri folytatódik

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @Quastr IlIl: Hát matematikailag volt. A százalékok alapján. :) Viszont ehhez se hangulat, se pénz-infrastruktúra nem volt. "Az én ismerőseim köz... (2019.06.28. 21:11) Előválasztás 2019
 • Quastr IlIl: @Tata86: " Megszondáztak" Szerintem meg a Fletót kéne megszondázni :) "hogy tudnak-e jobboldaliakat mozgósítani" Szerinted erre lett volna erre es... (2019.06.28. 17:12) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: Én már nem tudok semmit. :D DK mitől jobb, mint KO? Esetleg tenyleg komolyan veszik a szakértő-mantrát a nyuggerek... Tipikusan az a v... (2019.06.27. 16:19) Előválasztás 2019
 • Quastr IlIl: Engem egy kicsit meglepett az eredmény azt hittem, hogy a DK-s nyuggerek betolják Kálmán Olgát az első helyre. Azért én megnéztem volna egy Puzsér... (2019.06.27. 16:07) Előválasztás 2019
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Ez nekem is eszembe jutott. :) (2019.06.27. 09:29) Előválasztás 2019
 • MAXVAL bircaman közíró: 48,9 % szavazott Geri(nctelen)re, azaz 51,1 % ellene van, szóval az ellenzéke nyert fölényesen. (2019.06.27. 05:52) Előválasztás 2019
 • Tata86: @Quastr IlIl: És ami a leggyalázatosabb: ez a vita már egy hónapja ott van a könyvjelzőim között, és még mindig nem olvastam el :O (2019.06.25. 16:55) Földi Pokol
 • Utolsó 20

2018.08.13. 14:30 Tata86

Mindennapi kondícionálás

Orosz Mihály Zoltán(, továbbiakban OMZ) jogvédő lesz. Ez valamiért hír, és a HVG lehozta. Lehozta továbbá, amolyan ingyenes DLC-ként, hogy ő a kirekesztő, cigányozó-buzizó érpataki volt polgármester. A hír helyett mintha maga a minősítés lenne fontos, hiszen sokkal súlyosabb állítások tartalmaz. Ehhez képest közvetlen "bizonyíték" csak arra az állításra szerepel, hogy OMZ jogvédőként folytatja. Egyébként itt igen korrekt módon járt el a szerkesztő: van link, és idézet is a facebook-megosztás miatt. Pont ez teszi kontrasztossá a sunyi vörös farkat. 

Fölösleges kukacoskodásnak tűnhet ezen rugózni, de meggyőződésem, hogy a magyar közéletet az ilyen "apróságok" húzzák észrevétlenül a mélybe. Ezek ágyaznak meg a nagy disznóságoknak, lásd NER propagandamédia, ami aztán különösebb ellenállás nélkül képes működni. Elemezzünk hát a HVG kuruc.infó-etikára alapozott szerkesztői módszerét! Érdemes, hiszen a Heti Válasz sajnálatos gazdasági racionalizálása után ez maradt az egyetlen magasabb példányszámú, szándék szerint igényes és profi közéleti hetilap. 

A manipuláció egyik legkedveltebb eszköze a cikk műfajainak keverése. Pl mínuszos hírcikknek álcázva illetik a célszemélyt megsemmisítő kritikával. Az ember tíz másodperc alatt átsiklik rajta, nem is akar gondolkodni. Az agya csak konstatálja: ez is megtörtént.
Közben hat a kondicionálás: OMZ kirekesztő, fasiszta-trapista stb. Honnan szedik ezt? Hagyjál már! Már három cikkel arrébb tartok, kit érdekel? Az és kész, mindenki tudja

Nos, ha mindenki tudja, miért kell odaírni? Miért nem lehet egy hírcikkben ténylegesen csak az odaillő száraz tényekre hivatkozni? Aztán a Kedves Olvasó eldönti, hogy mit is gondol erről! Rendszerint úgyis borzasztóan nagyra van a saját progresszív, önálló gondolataival.

OMZ persze valóban joggal illethető ilyen-olyan jelzőkkel, ahogy egyébként a cikk által is hivatkozott 444-es poszt, meg is teszi. Itt már korrekt módon névvel jegyzi a szerkesztő, és mivel súlyos állítások közöl, nem lusta azokat legalább egy oldalban, forráshivatkozásokkal alátámasztani. 

Ha kicsit jobban belemegyünk a jelzőkbe, vizsgáljuk meg a Jolly Joker ballib buzzwordot; a "kirekesztő"-t! A kifejezés értelme igazából megfoghatatlan, egyedül következménye van. Aki ~ az a politikai no-go zónában jár. Olyasmi, mint a "félelemkeltő", aminek az indoklása hasonló módon argumentum ad populum, ahol a nép szerepét gavallér módon a ballib szerkesztők veszik át.

- A Gárda félelemkeltő!
- Mi? Az mit jelent?
- Hát, hogy félelmet kelt.
-Te félsz tőlük?
- Én nem, de más igen.
- Én sem, de félek pl a "mindennapi életet megkeserítő bűnözéstől". Ezek a bűnözők félelemkeltők?
- Nem, ők csak szegények, és más a kultúrájuk! Ne legyél ~! 

Hasonló, manapság jóval aktuálisabb beszélgetést persze lehet konstruálni "Soros-ügynök", "migránsbarát", "globalista", "neoliberális", "ballib" stb szemantikai építőelemekkel is, működik mindenhogy.

Miközben rettegünk a diktatúrától, és szörnyülködünk a közélet színvonalának állandó zuhanása miatt, érdemes lenne odafigyelni, hogy az ellenzék megőrizzen valamit a kultúrából, etikából. Vegyünk fel a harcot a kondicionálás és szellemi igénytelenség ellen, és ragaszkodjunk a saját véleményünkhöz! 

9 komment

Címkék: média liberális manipuláció


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr5414177965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.08.14. 08:04:13

Sosem értettem, hogy vajon miért jó, hogy az ellenzék olyan kijelentésekkel támadja a kormányt, ami egyszerűen nem igaz, két lépéses logikával kijelenthető róla, hogy nevetséges badarság, vagy egyszerűen demagóg, nem a kormány tevékenysége miatt negatív dolog. Teszi ezt annak ellenére, hogy számtalan valóban bicskanyitogató, tényszerűen bizonyítható és nyomon követhető dolgot lehetne felsorolni, ide értve a választási ígéretekben elhangzott, vagy indirekt módon megfogalmazott tervek, már szándék szintjén sem megvalósuló módját. Csak egy-két példa: postaszolgálat visszatelepítése a kistelepülésekre, bezárt szárnyvonalak újraindítása, stb.
A stílusról meg ne is beszéljünk. Vajon miért gondolja bárki is, hogy a legszalonképesebb kifejezéssel is legfeljebb verbális okádásnak titulálható hangnem kiválthatja az ellenzék felé a szimpátiát, illetve a kormánnyal szembeni aktív ellenállást?
A jelenségre két válasz lehetséges. Vagy tényleg alpári keretének gyülekezete az ellenzék, amire azért elég egyértelmű jelek mutatnak, és hiba lenne őket bármilyen eszközzel még a hatalom közelébe is segíteni, vagy tényleg létezik egy kotta, amiből az egész politikai elit játszik, és abban a kottában az aktuális hangjegyek és ütemek szerint az ellenzék szólama a hülye aljanép dallamát játsza. Ez a változat sem tetszik jobban, de elgondolkodtató.

Tata86 2018.08.14. 09:49:43

@F.M.J.: Ez Off-topic. A poszt nem erről szólt. :O

Ellenzéki kommunikáció, média:
Figyelmedbe ajánlanám, hogy az ellenzék plurális, és itt egyéni gondolatok is felszínre kerülnek, akkor is ha nem mérte ki a think tank, hogy politikailag hasznos lenne.
Azt sem értem, hogy alpáriságot, színvonaltalanságot miért CSAK az ellenzéken kéred számon, amelyik legalább nem adófizetői pénzből, illetve lopott pénzből teszi eszt.
Ráadásul eléggé szalmabábu-érvelésnek tűnik az egész: a NER által elpusztított jobboldali ellenzéki média pl kifejezetten színvonalasan működött, és működik jelenleg is takaréklángon.

A Magyar Nemzet, Heti Válasz a legtöbbször konstruktív kritikával illette a kormányt, megemlítve azt is, ha valamit jó csinálnak, és az ellenzéki pártok hülyeségeire is reflektáltak. Gondolom most ők sem tetszenek, mert "sivalkodnak", de hát mit csináljanak, ha épp őket végzi ki a hatalom? A Mandinert már régóta bekebelezte a NER, propagandaportált csinálva belőle.

Amiben egyetértek, hogy párt szinten talán a Momentumon és az MKKP-n kívül valóban nincs egyetlen szereplője sem, aki külön vagy egyben mutatott volna valami pluszt a Fideszhez képest. De alapvetően olyasmit vársz el a lényegesen rosszabb helyzetben lévő csapattal szemben, amit a favorittól eszedbe sem jut.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.08.14. 11:43:53

@Tata86: Tudom, hogy nem közvetlen ez volt a poszt mondanivalója, de a felvetet probléma azon a közismert talajon áll, hogy az embereket nem közvetlenül érvekkel lehet irányítani, hanem hangulatkeltéssel. Amit ezen továbbgondoltam az a "kinek van ebből haszna" kérdés.

Ide még közbe kell vágni, hogy senki sem tud objektív lenni teljes egészében, mert az feltételezné, hogy gondolatok nélkül él. Az én politikai nézetem pártpreferencia nélküli jobboldali szemüveg. Magyarul, van értékrendem, és mivel értékrendem van, így nincs preferenciám. Azt támogatom, aki a felhozatalból leginkább megközelíti, vagy legalábbis alkalmas megközelíteni az általam vizionált helyes utat.

Visszatérve: Az alpári stílus valóban nem kizárólagos, de arányaiban a kormány részéről elhanyagolható az ellenzéki vezetőkéhez képest, ezért sokkal szembeötlőbb az utóbbiaknál. Talán még azért is, mert ha valaki elengedi is magát a retorika tekintetében, ellenben a mondanivalója legalább magyarázza, ha nem is menti azt, mégiscsak másként hangzik, mintha valaki másnak a mondanivalója maga a primitívség jelentéstartalom nélkül.

Az érthetőség kedvéért egy példát:
Tisztelt minelnök/miniszter/polgármester/akárki úr (mert ugye az, és itt nem a személyét minősítjük, hanem a pozíciót vesszük tudomásul, ezzel együtt magunkat is minősítjük)! Az ön által vezetett kormány/intézmény olyan politikai közéletet hozott létre, amely tisztességes választópolgár számára vállalhatatlan. Felszólítjuk, hogy mondjon le, távozzon a közéletből, és ezzel adja vissza az ország/régió lakóinak büszkeségét, mert szégyent hoz mindarra, amit mi hazánknak érzünk!
Más (mai ellenzéki) megközelítésben:
Büdös cigó takarodj!

Úgy vélem, hogy az előbbi retorikával, valós mondanivalóval, felkészülten egészen más alternatívát lehet kínálni a választóknak, és talán 2/3-ról sem beszélhetnénk, ha kirajzolódna az ellenzéki sorokban értékrend/stílus kombó, ami nem biztos, hogy mindenben megfelelne, de el lehetne képzelni róla, hogy mondjuk hatalomra jutás esetén nem fog egy nemzetközi konferencián az asztal közepére hányni.

Jó példa erre a valamikori LMP esete. Volt értékrendje, volt mondanivalója, és így lett parlamenthez szükséges támogatása is. Azután jött a pártszakadás. Kivált belőle az amit én csak úgy hívok, hogy salakanyag. Lehet ezen vitatkozni, de ha megnézzük a tényeket, az LMP nélkülük újra bejutott a parlamentbe, mert volt értékrendje, és volt hozzá szalonképes stílusa is. A salakanyagnak meg nem, és ennek megfelelően is lett értékelve. Azután jött az összefekvés ideje, amikor a párt elvesztette mondanivalóját, feladta mértéktartó kommunikációját, és evvel fel is iratkozott a következő politikai szemétszállító utaslistájára.

Ezzel ismét visszaértünk a kályhához. Nincs, és nem is látszik kialakulni olyan politikai csoportosulás, amelyikről el lehet hinni, hogy önálló értékrendet képvisel, pragmatikusan kitart amellett, amit értékesnek gondol, és ezt kulturált módon képviselni is képes. Az ellenzékiség csak ezután következhet, amiben szintén kellő tisztelettel és határozottsággal fogalmazza meg a kritikáit. Na szerintem ilyen lenne a bizalomra méltó ellenzék, és ezeknek nem is lenne szükségük a cikkben szereplő agymosás jellegű propagandára, mert lenne füle-farka annak, amit képviselnek.
Tudom, hogy megint eltértem az eredeti témától, de végül is összetartozó dolgok ezek.

Tata86 2018.08.14. 13:37:30

@F.M.J.: Nem gondolom, hogy a "Gyurcsány takarodj!", "Itéletnap", #wittnermáriaösszes éppenséggel kulturáltabb lett volna, aztán a Fidesznek mégis meglett a 2/3ada. Szerintem ez kicsit túl van értékelve, illetve kormánypártiaknak egy fogódzkodó.

De mondok ellenpéldát: Német Szilárd és társai a faék egyszerű kommunikációs paneljeivel, és azzal, hogy mind az ellenzéki politikusokat, mind a szavazóikat vagy semmibe veszik, vagy ócsárolja. Ld Soros-bérenc, Simicska-csicskák, konszarvatívok, sértette emberek.

Még csak feltevésként sem jelent meg soha a négy év alatt a Fidesz kommunikációjában, hogy akik egy adott kérdésben más vagy akár csak árnyaltabb véleményt képviselnek, azokat is a jó szándék vezérli, netalán igazuk is van. Ld Schmidt és a bulvárkacsa, CEU és a kibírhatatlan campustalanság, Ángyán földmutyijai.

Ezekben az esetekben egyszer sem hallottam a nemfideszes, de mégis fideszes jobbereket felhorkanni, hogy mi ez a stílus?!

Mondjuk tény, hogy pl MZP mindvégig ragaszkodott és ragaszkodik ehhez a hangnemhez, és végülis vitte is Hódmezővásárhelyet. Lehet, hogy ez lenne a helyes irány. Őt is undorító módon mocskolta a kormánypárt, és mellette sem álltak ki nyíltan fidesz-szavazók, viszont az urna magányában valószínűleg igen.

LMP: Sosem sikerült megközelíteniük a 10%-ot és nem mellesleg most szerepeltek a legjobban legmagasabb részvétel mellett. Akkor is, hogyha már a kampány alatt is elég pancser módon kommunikáltak.

"Nincs, és nem is látszik kialakulni olyan politikai csoportosulás, amelyikről el lehet hinni, hogy önálló értékrendet képvisel, pragmatikusan kitart amellett, amit értékesnek gondol, és ezt kulturált módon képviselni is képes."

Ez igaz. Látszik, hogy a baloldal még mindig nem bírja felfogni, hogy igazából, maguk a képviselőik is felsőközéposztálybeli arcok, közük nincs az eredeti baloldalhoz, és Internacionálé-éneklésen kívül igazából nem is vágynak rá. Ahogyan nem vágynak egy kisebbségen kívül multikultira, genderőrületre, LMBTQstbre, a környezetvédelmet meg leszarják. Nice to have. A nacionalizmus elutasítása is inkább elitizmus(, mint ilyen jobboldali bigottság), mint ideológia.
A Jobbik pedig egy radikális baloldali nacionalista párt. Pont mind a Fidesz, amelyiknek viszont van annyi esze, hogy a szabadságharcos retorikán felül megadja a nagytőkének, ami a nagytőkéé. Meciar-klónból szép lassan Ficó-klón lesz.

"Az ellenzékiség csak ezután következhet, amiben szintén kellő tisztelettel és határozottsággal fogalmazza meg a kritikáit."

Tudsz nekem egyetlen sikeres ellenzéki mozgalmat mondani Deákon kívül az előző 200 évből, amelyik kellő tisztelettel fogalmazott meg kritikát?

Széchenyi. El is bukott a Kossuth-iránnyal szemben, és bele is őrült.

A másik: a kormány elég sokat tett azért, hogy ellenzéki térfélen ne nőjön fű. Ezek egy része legitim eszköz a politikai versenyben, nyilván nem várható, hogy zsírozzon az ellenfélnek, egy része viszont nagyon nem. Itt van pl a kormánykritikus jobboldali média bedarálása. Azt se gondolom, hogy teljesen légből kapottak lennének az ellenzéki téglákról szóló hírek, hiszen az ügyészség, a nagytőke, a média fideszes. Pl Toroczkait valószínűleg akármikor bevihetnék 10 évre Budaházyhoz hasonlóan. Ki akadályozná meg? Mennyibe kerülhet egy szoci képviselő? Az LMP pedig már Schmitt Mária fiának a privát homokozója.

Summa summarum:
- vannak akik szeretnek a győzteshez húzni, és ehhez aztán valamilyen morális mesét gyártani, pedig simán a gravitáció hat rájuk. Nem gondolnám túl a témát. Ezeknek az embereknek egy kis csapat sosem tud elég tiszta lenni, akkor sem, ha a Góliáth kilóméterekre bűzlik mellette.
- tény, hogy az ellenzék külön-külön és együtt sem képes még önmaga definiálására sem. A langyosat pedig az Isten is kiköpi. A NER minden bolsevik húzása ellenére, ez a legsúlyosabb deficit, és ezért is tűnik reménytelennek a helyzet.
- a NER-nek tényleg vannak bolsevik húzásai

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.08.15. 11:27:21

@F.M.J.: Na de ha a kormánypártoknak is az a feladatuk, hogy a hülye aljanépnek játsszanak?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.08.15. 11:31:37

@F.M.J.: "hatalomra jutás esetén nem fog egy nemzetközi konferencián az asztal közepére hányni"

Pedig éppen most zajlik a MIÉP hivatalos rehabilitálása (a nemhivatalos már legkésőbb a halála után, mások szerint körülbelül az ezredfordulón megtörtént).
És ha MIÉP, akkor Apró Juhász János, ugye :-)

index.hu/belfold/hanyas1229/

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.08.15. 11:37:40

@Tata86: "Mennyibe kerülhet egy szoci képviselő?"

Vélhetően egyre drágább, hiszen szűkül a kínálat! Magas labda :-)

Nem a bolsevik húzások jelentik a legnagyobb gondot, hanem a bolsevik logika (minden és mindenki a Jók a Rosszak ellen meccsben vesz részt, a Rosszak ellen mindent szabad, a Jók kizárólag mi lehetünk és vagyunk) integrálása.

Tata86 2018.08.15. 12:37:18

@Counter: "Vélhetően egyre drágább, hiszen szűkül a kínálat! Magas labda :-)"

Nice :D
De, ami azt illeti kb ugyanannyian vannak, mint 4 éve. Nyertek 8 egyénit, a DK 3-at.

"Nem a bolsevik húzások jelentik a legnagyobb gondot, hanem a bolsevik logika "
A lényeg ugyanaz. A jók-rosszak felálláson kívül amit még kiemelek, az a hatáskörök képlékenysége. Van olyan magyar szó, hogy enkapszuláció? :D Minden esetre ennek a hiánya. Ha Orbán akarja, egy gázszerelőből Magyarország leggazdagabb embere lehet, vagy Marinénitélő elveheti a 3. bé osztályt, esetleg megszüntetheti a balneológia szakot.

Nincsenek felelősséggel, erőforrásokkal rendelkező egységek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2018.08.16. 12:17:12

@Tata86: Ismerkedjünk meg az egységes szuverenitás szocialista állam- és jogelméleti tanával.

A szuverenitás egészében a népé, a nép pedig csak a Legfelsőbb Szovjetet ruházza fel hatalommal, logikus tehát, hogy SEMMI MÁS NEM LEHET szuverén, pláne nem a Legfelsőbb Szovjettel _szemben_. Az igazságszolgáltatás, a közigazgatás függetlensége, a nemzetközi jogi elvek stb. mind-mind mennek a levesbe, mint illegitim korlátok.

Na most, ha a nép visszaveheti forradalmi időszakban a szuverenitást az alkalmatlanná vált szervektől, akkor logikusan a Legfelsőbb Szovjet is visszaveheti az alája tartozó szervektől, amikor úgy látja helyesnek.

QED.