HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • maxval birca man: @Tata86: Muszlimok Oroszországban - őshonosak, azaz nem a nyugati minta. Igen, alacsony a termé... (2019.10.22. 13:51) Return of the Szekértábors
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Értem. Akkor maradjunk annál, ami nem működik, mert valamilyen kompenzáci... (2019.10.18. 16:20) A ló néz, avagy Kampány '19
 • Quastr IlIl: @Tata86: :) A kérdés nyilván nem a technikai részletekre vonatkozott. Hanem erre : "Az a gond, hog... (2019.08.16. 14:32) Rövidhírek
 • Tata86: @Quastr IlIl: "Erre mondom én azt innentől fogva nincs értelme komolyan venni azt, amit OV mond a ... (2019.08.12. 20:49) Könnyűzenei kistotalitarizmus
 • Tata86: @Quastr IlIl: Hát matematikailag volt. A százalékok alapján. :) Viszont ehhez se hangulat, se pé... (2019.06.28. 21:11) Előválasztás 2019

Utolsó hozzászólások

 • maxval birca man: @Tata86: Muszlimok Oroszországban - őshonosak, azaz nem a nyugati minta. Igen, alacsony a termékenység. (2019.10.22. 13:51) Return of the Szekértábors
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Oroszország válságban van, pont azokon a területeken, amiket a fanok ki dzoktak emelni, mint a hanyatló Nyugat krízisjelei.... (2019.10.22. 11:18) Return of the Szekértábors
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mondd a tagadott tényeket, légy szíves. (2019.10.22. 07:57) Return of the Szekértábors
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Oké, de akkor ezzel mit mondasz? Miért jó ha libsi vagyok, miért rossz, hol van igazam, hol nincs, es főleg: miért? Oroszo... (2019.10.21. 20:52) Return of the Szekértábors
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: A polgárosodásban, a magántulajdonban látod a megoldaldást. Azaz liberális vagy. Oroszország számára mindin katasztrófa volt ez, amikor ... (2019.10.21. 07:30) Return of the Szekértábors
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mit jelent jelen esetben a "liberális"? És mit von le/ad hozzá az érveimhez? Oroszország egy csődtömeg. Nekem nem az a baj... (2019.10.20. 22:13) Return of the Szekértábors
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mivel liberális vagy, érthető, hogye zt mondod. (2019.10.20. 10:05) Return of the Szekértábors
 • Utolsó 20

2019.06.01. 14:44 Tata86

Harakiri folytatódik

Nem telt el egy hét az EP-választás óta, és konkrétan négy nap Sneider közleménye után, amelyben közölte: nem mond le, nem akarja elkövetni ugyanazt a hibát mint Vona Gábor:  Jobbik vezérkar bejelenti, hogy "nem tölti ki a mandátumát az elnökség". A tisztújítást októberben tartják meg az önkormányzati választások után. 

Mindezt azután, hogy az legtöbben egyetértenek: a néppárt ( (: ) legnagyobb hiátusa a karizmatikus vezető, a világos vízió és a saját témák hiánya. Ennek ellenére ezzel akarnak ráfordulni a következő három év egyetlen, és/így legfontosabb választására, ami 2022ben is alapvetően befolyásolni fogja az eredményeket. 

Alaphelyzet

Sok mindent értek a Jobbikkal kapcsolatban. Tényleg nehéz helyzetben vannak. Amit felhoztak mentségként, kifogásként, annak van alapja, még ha nagyon zavar is, hogy "action point"-okat mintha elfelejtettek volna felvenni a retrospektív után. A Fidesz gyakorlatilag végrehajtotta a programjukat, ami első csapásként elvette tőlük a feltaláló dicsőségét, másodikként pedig bebizonyította, hogy nem működik abban a formában, ahogy elképzelték. Ez az alapkonfliktus, amit láthatólag a Jobbik majd' tíz éve sem lenyelni, sem kiköpni nem tud. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy az ellenzék másik térfelén mindvégig a vállalhatatlan óbaloldal maradt domináns(, leginkább azért, mert amikor lehetősége volt rá a Jobbiknak nem tartotta fontosnak a "XXI. századi pártok" pólusának megteremtését). Innentől nagyon primitív matek, hogy bármi történik az országban vagy Orbánnal vagy Gyurcsánnyal kell egyetérteniük. 

Nem tudjuk, hogy az utolsók-e, de újabb szögek Sneiderék koporsójába az ÁSZ-bírság, a fideszes propagandasajtó és a Mi Hazánk kiválása. Ténykérdés: az országgyűlési választások legerősebb ellenzéki pártjának Orbán csettintésére egyszerűen nem maradt pénze, lehetősége kampányra, semmit nem tudott szembeállítani a propagandadömpinggel. Elkeserítő látni, de a blőd hazugságok úgy látszik utat találtak a Jobbik törzsközönségébe, és megtizedelte, elbizonytalanította a bázist. 

Önkormányzati választás

Az országgyűlési fiaskó után az ellenzék gyakorlatilag minden közhatalmi pozícióból fakadó eszközt eldobott magától a fideszes 2/3addal. A Parlament teljesen érdektelen, a bizottságok működése még shownak is gyenge, egyedül jövedelemkiegészítésnek megy el. Önkormányzatokban csak elszórtan van ellenzéki többség, így ezeket a renitens településeket, vezetőket nagyon könnyű elnyomni, és lehetősége sincs az ellenzéknek keresztbe tenni a totális kormánypropagandának. 

Ehhez képest az EP-választás igazából belföldön jelentéktelen volt. A dominanciaviták eldöntésének egy fontos eszköze, nagy merítésű közvéleménykutatás. Ezzel szemben az önkormányzati választás vérre megy!

 1. Borzasztóan fontos a NER másodvonalának, akik helyben kénytelenek kifosztani a rájuk bízott települést, hiszen országos bizniszek szigorúan foglaltak. A közmunkás-tartó döbrögik nem kell hogy izguljanak, de ez úgyis csak viszi a pénzt. A zsíros falatok veszélyben vannak! 
 2. Ezzel párhuzamosan az ellenzéki maffia ráteheti a kezét a koncra az ellenzék kiépítheti a saját hídfőállásait, anyagi fedezetet, súlyt adhat a szereplőinek, akik közül akár ki is emelkedhetnek néhányan a következő három évben. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni: az ellenzéknek eddig nem voltak meg azok az eszközei, amit demokráciában nem véletlenül rendelnek a politika segítségére. A közvélemény napról napra képes változni, ha nincs kézzelfogható autoritás, az pont azt a káoszt eredményezi, amit látunk. Ez nem feltétlenül az oppozíció politikusainak hibája. 
 3. A helyieket közvetlenül érintő, húsba vágó korrupciós ügyek kifogyhatatlan muníciót biztosítanak majd a kormány ellen. Az átlagembert nem érdekli túlságosan Lölő gazdagodása, mert felfoghatatlan. Ellenben ha saját szemével meg tudja nézni a korrupció eredményét az átviheti az ingerküszöböt. 
 4. Mivel a parlamenti munka kiüresedett, egyedül az önkormányzatban képes megmutatni egy ellenzéki politikus vagy párt, hogy mit is tud. 
 5. Káeurópában a politikát meghatározza az erősebbhez húzás. A tömegeket kevésbé érdekli kinek van igaza, ki képviseli az ő érdekét, fontosabb szempont, kinek van ereje ehhez, vagy ennek ellenkezőjéhez. Az ellenzék legnagyobb keresztje, hogy gyengeségükben az igazságuk is automatikusan megkérdőjeleződött. Ezentúl helyben képesek lehetnek erősemberként bemutatni magukat.
 6. Amennyiben megtörténik az ellenzéki áttörés, az az eddigi rivalizálás lezárását jelenti. A kör bezárul. Három évig valószínűleg bárki bármint mond, csinál, nem fog tudni sem az ellenzék, sem a kormány pozícióiba beférkőzni, súlytalan marad. 

 

Jobbik kamikazeakciója

Sneidernek nem sikerült kezelnie a krízist. Egyetértek a kritikusokkal: hiányolom belőle a karizmát, és igazából semmilyen önálló gondolatot, ötletet nem tudok mellé helyezni, igaz erre se ideje, sem ereje nem volt. Pirospont, hogy végre megszülte a Jobbik ellenzéki krédóját, de a saját magát felszámoló LMP ebben nem volt jó szövetséges. A vezetőség lemondása akár logikus is lehet ebben a helyzetben, ami totálisan érthetetlen az időpont megválasztása.

Még egyszer: következetesség, karizma, önállóság. Hogyan tudja ez az elnök megjeleníteni, hogyha már a saját pártja is megvonta tőle a bizalmat? Milyen alapon szavazzak a Jobbikra, hogyan tud kiállni, és ígéreteket tenni, hogyha a választások után közvetlen repülni fog, és esetleg egy teljesen új irány jön? 

Mint az előbb is írtam: ősz után az ellenzékben a politika súlypontja a pártközpontból az önkormányzatokba fog áthelyeződni. Ez különösen igaz a Jobbikra, ahol a centrum szegény, mint a templom egere! Egy megyeszékhely polgármesteri pozíciója önmagában többet ér, mint a Jobbik elnöki széke! 

Ez a bejelentés egészen biztosan semmilyen problémáját nem fogja orvosolni a Jobbiknak, de a jelenlegi vezetést ellehetetleníti, és gyakorlatilag felszámolja a pártot, ha nem szereznek pozíciókat. 

Összellenzéki szempontból szintén katasztrófa a történet: több százezren ingadoznak a Fidesz, a Jobbik és a Mi Hazánk között. Mivel az ő szempontjukból ez a harc döntetlen mexikói felállás: mindegyik párt valamilyen szinten áruló, de valamilyen szinten igaza van, minden bizonnyal az utolsó napokban fog eldőlni a kérdés, ha nem közvetlenül az urna magányában. Egy ilyen helyzetben a lehető legfontosabb a vezető karizmája. 
Katasztrófa, mert például Budapesten rengeteg fiatal-aktív polgári jobboldali él, aki az ellenzéket támogatja, de nem biztos, hogy elmegy szavazni, ha saját elveit semmilyen formában nem látja a fővárost felosztó ellenzék pártjaiban. 

Cui prodest? 

13 komment

Címkék: fidesz jobbik krízis mi hazánk NER Sneider önkormányzati választások 2019


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr9014873484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chrisred 2019.06.03. 05:39:43

A Budapesten élő polgári jobboldaliak többségét úgy nevezik, hogy ők a liberálisok. Természetesen a többségük nem az, de az érékrendjükbe nem fér bele a Fidesz, ami már lassan tíz éve nem polgári párt, meg a Jobbik sem, ami soha nem volt az, még a cukiságkampány idején sem. Az "Ő hazájukról" meg inkább ne is beszéljünk.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.03. 06:10:13

A néppártosodás-ballibásodás sikeres, most jön az eltűnés.

DFK 2019.06.03. 07:10:07

@chrisred: a budapesti liberálisok nem jobboldaliak.

mihi4 2019.06.03. 07:39:09

Szarok a jobbikra.

chrisred 2019.06.04. 05:18:49

@DFK: Akiket budapesti liberálisoknak szokás nevezni, többségében polgári beállítottságú. Akik között vannak baloldali (szociáldemokrata) irányultságúak, de legalább annyi konzervatív is.

Tata86 2019.06.04. 10:53:55

@chrisred: Azért a ballib és a klasszikus liberális között elég nagy különbségek vannak. Előbbi kényszeres, totális és etatista, utóbbi ténylegesen hisz a szabadságban, szuverenitásban, abban, hogy az embert hagyni kell próbálkozni, ha felsül majd tanul belőle.

Ez utóbbi egyébként valóban bármi lehet. Überprogresszív és kőkonzervatív is. Szociálisan érzékeny és libertárius is.

chrisred 2019.06.05. 05:27:13

@Tata86: Nem létezik ballib politikai irányultság, az csak egy koalíciós kormány elnevezése volt, amit egy szocialistának és egy liberálisnak nevezett pártból alakult.

A politikai liberalizmus a polgári szabadságjogok rendszerén alapuló társadalmi berendezkedést jelenti.

Tata86 2019.06.05. 10:53:21

@chrisred: Szerintem igenis van. Vegyítették a liberalizmus szabadságjogokért való harcát a baloldal etatizmusával társadalommérnökösködésével.

Torzszülött, de attól még létezik.

chrisred 2019.06.06. 05:13:41

@Tata86: Kicsoda? Az egyszerű budapesti polgár akarja, hogy az állam társadalommérnökösködjön felette?

Tata86 2019.06.06. 09:30:38

@chrisred: Hogyne. Ott PC, amivel közvetlenül korlátoznák/korlátozták a szólásszabadságot, és manipulálnák/manipulálták a gondolatainkat.

Nyilván egy liberálisnak ez vörös posztó, de a ballibek fullba tolták.

Nem azt mondták, hogy élni és élni hagyni, hanem azt, hogy mi vagyunk a titkos tudás hordozóinak élharcosa, akik tudjuk miről és hogyan lehet beszélni, hogy ez egy jobb világ lesz, minden más fasiszmushoz vezet, úgyhogy fel kell lépni vele szemben.

chrisred 2019.06.06. 11:21:01

@Tata86: A PC régi neve az volt, hogy jó modor.

Tata86 2019.06.06. 12:36:59

@chrisred: Kb szó szerint erről szólt az első posztom a blogon vagy 10 éve :D

Úgyhogy látom az érem másik oldalát. De hogy ne lehessen 20 évig beszélni a cigánykérdésről, mert úgy ahogy van tabusított az egész kérdés, az nonszensz!
(És akkor még nem is beszéltem a zsidókérdésről.)

Nagyon nem mindegy, hogy ilyenkor valaki kiáll-e a szólásszabadság mellett, és azt mondja, hogy a hülye előbb utóbb úgyis leégeti magát vagy hatalmi eszközökkel akar eldönteni vitákat, betiltani szavakat, átalakítani az emberek gondolkodását.

chrisred 2019.06.08. 06:44:34

@Tata86: A cigánykérdés és a nyugdíjaskérdés nem PC, hanem hatalmi-politikai kérdés, mivel ők döntik el a választásokat.