HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • maxval birca man: @Tata86: Muszlimok Oroszországban - őshonosak, azaz nem a nyugati minta. Igen, alacsony a termé... (2019.10.22. 13:51) Return of the Szekértábors
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Értem. Akkor maradjunk annál, ami nem működik, mert valamilyen kompenzáci... (2019.10.18. 16:20) A ló néz, avagy Kampány '19
 • Quastr IlIl: @Tata86: :) A kérdés nyilván nem a technikai részletekre vonatkozott. Hanem erre : "Az a gond, hog... (2019.08.16. 14:32) Rövidhírek
 • Tata86: @Quastr IlIl: "Erre mondom én azt innentől fogva nincs értelme komolyan venni azt, amit OV mond a ... (2019.08.12. 20:49) Könnyűzenei kistotalitarizmus
 • Tata86: @Quastr IlIl: Hát matematikailag volt. A százalékok alapján. :) Viszont ehhez se hangulat, se pé... (2019.06.28. 21:11) Előválasztás 2019

Utolsó hozzászólások

 • maxval birca man: @Tata86: Muszlimok Oroszországban - őshonosak, azaz nem a nyugati minta. Igen, alacsony a termékenység. (2019.10.22. 13:51) Return of the Szekértábors
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Oroszország válságban van, pont azokon a területeken, amiket a fanok ki dzoktak emelni, mint a hanyatló Nyugat krízisjelei.... (2019.10.22. 11:18) Return of the Szekértábors
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mondd a tagadott tényeket, légy szíves. (2019.10.22. 07:57) Return of the Szekértábors
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Oké, de akkor ezzel mit mondasz? Miért jó ha libsi vagyok, miért rossz, hol van igazam, hol nincs, es főleg: miért? Oroszo... (2019.10.21. 20:52) Return of the Szekértábors
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: A polgárosodásban, a magántulajdonban látod a megoldaldást. Azaz liberális vagy. Oroszország számára mindin katasztrófa volt ez, amikor ... (2019.10.21. 07:30) Return of the Szekértábors
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mit jelent jelen esetben a "liberális"? És mit von le/ad hozzá az érveimhez? Oroszország egy csődtömeg. Nekem nem az a baj... (2019.10.20. 22:13) Return of the Szekértábors
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mivel liberális vagy, érthető, hogye zt mondod. (2019.10.20. 10:05) Return of the Szekértábors
 • Utolsó 20

2019.07.30. 23:27 Tata86

Könnyűzenei kistotalitarizmus

A magyar politikai uborkaszezon átvette a hollywoodi trendet, és csak ismétléseket hoz. Itt van Tusványos(, a harmincadik!), ahol Orbán szokás szerint illiberálkodik(, a Saw c. alkotás jut eszembe, ami elsőre meghökkentő, sokkoló volt, az 5+-adik részre már csak undi és erőltetett), illetve kirobbant a cicaharc mindkét oldalról, amiért nemjólgondolos fellépők is részt vettek a rendezvénysorozaton. 

Itt van a NER, amelyik gonosz. Egy maffiaállam. Vannak területei, ahova a Don ritkán veti a szemét, esetleg a Don üzleti partnerei felügyelik egy megfelelő deal alapján, vannak területei, ahol minden a Főnökről kell, hogy szóljon. Előbbi esetben, megfelelő csillagállás mellett(, képzett, öngondoskodó munkaerő, tartalékokkal, egy munkaerő-hiányos környezetben, egy olyan multival szemben, amelyik alapvetően nem niggerként kezeli az alkalmazottait) egy polgári világot kapunk. Máskor meg nem. Utóbbi esetben pedig végigjárhatjuk a worst of Horthy & Kádár és Best of Rákosi slágereket.

A szórakoztatóipar egy igen érdekes szükrezóna. A Főnök rájött, hogy a cirkuszt neki kell irányítania, mert különben helyet cserélhet az MSZP-vel a népszerűségi versenyben, másrészt az idegen nagytőkének is erős érdekeltségei vannak, és természetéből fakadóan a szektor szó szerint reflektorfényben van. Láthatjuk, hogyan tudnak felemelni és elsüllyeszteni egyik pillanatról a másikra média- és könnyűzenei szereplőket, és kis ország ez ahhoz, hogy itt egy sztár önmagától sztár lehessen.

Szóval ebből a szempontból az utolsó falusi hakni is politika. Ahogyan régen a Kárpátiára és társaira nézett szúrós szemmel a hatalom, most a libsiket gáncsolgatja négyzetre emelt elánnal. Innen nézve, aki fellép, igazából bármilyen nagyobb rendezvényen, az kollaboráns. Ő azért léphet ott fel, akár mint a tűrt kategória nevezettje, hogy a tiltottakat tényleg el lehessen hallgattatni, ne legyen olyan kínzó a hiány. 

Másfelől, ez egy agyrém. Totális agyrém. Pontosan az, amiből a NER építkezik, és amit folyamatosan gerjeszteni kell, különben egyszer csak kiderül, hogy a király meztelen. 

Orbán Viktor pontosan arra az alapra építette a már egy évtizede gránitszilárdságú hatalmát, amit TGM és társai fektettek le. Ebben a világban minden ideológiai harc, Kulturkampf, mindig felsőfokban beszélünk, és nincs lövészárok-barátkozás mert a túloldalon emberi mivoltukból már kivetkőzött halálos ellenségek lapulnak. Akkor is ha szomszédaink, volt osztálytársaink, kollégáink, esetleg rokonaink. 

Ez az a világ, amiben igazán fickándoznak a Szentsi Zöldek. Azok a jobbágyok, akinek az univerzumába nem fér bele, hogy liberálisok létezhetnek, lehetnek jó arcok, sőt az Áldott Székely Nemzettestvéreink körében is népszerűek lehetnek. (Haláli egyébként az a kínlódás, amit ez a médianapszámos művelt. Először előveszi a sötétvörös billentyűzetét, hogy a párttal, néppel a háta mögött lesújtson a sötétben bujkáló ellenforradalmárra. Utána rákoppintanak a fejére, hogy az elvtárs nagyon rossz helyen sertepertél. Innentől 180°, és behúzott farok. TGM legalább egy gerinces komisszár. Sem a valóság, sem pedig a pártdirektívák nem térítik el a saját agyrémétől.)

Tehát: Igen! Mindenki a NER része, aki nem rohan a Kossuth térre élő fáklyaként(, érdekes módon erre nem akad annyi jelentkező, mint ahányan lájkolják TGM-et), de ha le akarjuk egyszer bontani, akkor először az okokkal, motivációval kell valamit kezdeni. Lehessen már elmenni egy koncertre anélkül, hogy halálos ideológiai gyűlöletünket élnénk meg pro vagy kontra! Néha lássuk már az embert is a politika mögött, ugyanis Tusványoson még akadnak ilyenek is!

6 komment

Címkék: tgm unalmas lovasi andrás tusványos ner


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr2014987880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quastr IlIl 2019.08.02. 06:23:30

first things first: Óriasi like a kezdésért, mert a Fűrész filmsorozat az egyik kedvencem (különösen az első rész).

1. Azért az viszonylag ritka, hogy bármilyen baráti rendezvényt, intézményt, vagy személyt bíráljanak a ner közeli újságírók.
Ezért az egyik izgalmas kérdés az, hogy vajon Zöldi Laci kapott-e biztatást fölülről, hogy neki menjen a rendezőknek, vagy csak volt otthon neki egy fölösleges pálinkája.

2. A kulturkampf-nak lehet értelme a magaskultúrában, mert az egy erősen átpolitizált terület, de eléggé hülyén fest ez popkultúrában.
(ez egyébként a Disneynek is szarul áll)

3, Baromi vicces, amikor 50 és 70 éves emberek vitatkoznak arról, hogy mit vagy kit hallgassanak fiatalok.

4."de ha le akarjuk egyszer bontani, akkor először az okokkal, motivációval kell valamit kezdeni. Lehessen már elmenni egy koncertre anélkül, hogy halálos ideológiai gyűlöletünket élnénk meg pro vagy kontra"
+1
ha majd lesz időm, írok erről pár sort

Amúgy mi véleményed az Orbán beszédről?

Tata86 2019.08.02. 09:45:50

@Quastr IlIl: 1) Nagyon hamar behúzta fülét-farkát, úgyhogy nem hiszem...

2) Szvsz az a múlt. A popkultúrával lehet megfogni a tömegeket, azon belül is a bulvárral. Itt húzódik a tényleges front. Az, hogy néhány nyuggert aprópénzért kitartanak, hogy fontosnak higgyék magukat, igazából nem fontos. Így legalább lefoglalják magukat, és kontroll alatt is tartják őket... egyébként ugye folyamatosan zsidóznának, ami nem komilfo.

3) Tény! :D De ez nem új.

4) Hajrá!

Orbán-beszéd: illiberálkodott ahogy szokott. De alapvetően tényleg eddig az történt, amit Tusványoson mondott... Szóval azt hogy kell neki még egy másfél évtized komolyan lehet venni. Ez annyit jelent, hogy konszolidáció nem lesz, de erre eleve nem számítottam.

Egyébként végiggondolva lenne ok félni. Tényleg sok minden változott negatív irányba az első illiberál beszéd óta. Ebben legalább következetes Orbán. Más kérdés, hogy vajon ő irányít-e, vagy csak mennek a dolgok a saját útjukon.Szerintem inkább az utóbbi. Amikor változik a nemzetközi helyzet, akkor kínlódhat akárhogy, "vége" lesz. (Értsd: jön Gyurcsány megnézheti, mire ment volna, ha Megyó helyett ő kezd.) Ha marad a status quo, akkor szenvedhet bármennyire az ellenzék, folytatódik tovább a saga.

Az látszik, hogy a polgári Magyarország egy kis buborékban létezik, leginkább multikhoz csapódva, tömegigény nincs rá. Akinek már túlságosan fáj ez a rendszer előbb dobbant, mint cselekedne, úgyhogy nincs ellenállás.

Quastr IlIl 2019.08.03. 16:14:34

@Tata86: "Nagyon hamar behúzta fülét-farkát, úgyhogy nem hiszem... " Ebben igazad lehet

Orbán-beszéd: Baromi vicces, ahogy a rezsim próbál vmi ideológiai háteret kreálni a saját cselekedetei mögé, miközben az egész nem más mint egy cinizmusba hajló realista hatalompolitika. A hülye ellenzék meg beszáll ebbe harcba és el kezdi bizonygatni, hogy Don Quijote szélmalmai nem óriások, hanem sárkányok.

"Amikor változik a nemzetközi helyzet, akkor kínlódhat akárhogy, "vége" lesz."
Szvsz Orbán ennél ravaszabb,
1 nem véletlen, hogy évek óta tudatosan alacsony tartja a hiányt és csökkenti az államadósságot (amúgy helyesen), ezért a köv. gazd.válságnál kevésbé leszünk kiszolgáltatva.
2 a propaganda ellenére a Fidesz folyamatosan kiszolgálja a német gazd.- és hatalmi érdekeket, ezért az EU soha nem fog igazán keményen fellépni vele szemben; és ha mégis ott van a drága jó Vlagyimir elvtárs.
3 KESMA és Mészáros vagyon olyan az államtól független hatalmat biztosít számára, amivel egy választási vereség után is megőrizhetné a befolyásának egy részét.

"Az látszik, hogy a polgári Magyarország egy kis buborékban létezik, leginkább multikhoz csapódva, tömegigény nincs rá. Akinek már túlságosan fáj ez a rendszer előbb dobbant, mint cselekedne, úgyhogy nincs ellenállás."
Sajnos teljesen igazad van. Ezt értette meg OV a 2002-es választási vereség után és váltott át a Polgári Magyarország programjáról a komcsi restaurációra.

Tata86 2019.08.04. 10:16:13

@Quastr IlIl: Hogy van-e ideológia-szerű izé a cinizmus mögött? Szerintem igen. Inkább fuzzy-logikával leírható, de ott vn az. Rengetegen támpdatják a fideszt, akik alapból nem hülyék és nem is lefizetettek. Még tart a varázs, és nem hiszem, hogy hosszútávon ilyen jól lehet hazudni, ha valaki nem hisz abban amit mond.
Szerintem nem ammyira szcifi, hogy a 40+ régetnek a fejében egy bináris világ él: mi vs ők, nemzetiek vs ellenségek. Szurkolói logikával nézd az egészet. Attól még hogy a csapat sztárja iszik és önzőzik, lehet ő a csapat sztárja, akik egyébként teljes szívével a csapatért van. Csak az egó és az alkohol erősebb.
(Dzsudzsák is sírt a Himnusz alatt, pedig más lenne a válogatott, hogyha ő a Bundásban játszana a teveb@szók helyett.)

Válság/tartalékok: a nyársprolikban nincs belátás. Akkor tartalék nem lehet a rendszerben, hogy mimden megszorítés nélkül kibírjon egy válságot. Ha pedig csökkenés lesz növekedés helyett, rögtön előkerülnek a sérelmek.
Aztánehet hogy megint bilibe lóg a kezem.
Igazából továbbra is az a legcikibb, hogy az ellenzéknek nimcs ideológiája, semmi ami adna egy kis pluszt pénz ellenében. Enélkül nem lesz új 98. Azért hogy a maffia éhesebb mulyább feje jöjjön vissza senki nem fog megmozdulni...

Quastr IlIl 2019.08.04. 16:23:14

@Tata86: "Hogy van-e ideológia-szerű izé a cinizmus mögött?" Ok, de akkor mi az? Én annyit látok, hogy OV(vagy a mögötte álló emberek) fölismert bizonyos vonásokat (sport fontossága, nyugger befolyás, nyugatellenesség, antikapitalizmus, gyűlölet kampányok,...) a magyar kultúrában és társadalomban, és ezeket alkalmazza a politikában, de én ezt nem nevezném ideológiának. A legnagyobb problémám mégis az NER öndefinícióival, hogy ezeket bármikor feláldozzák a hatalmi szempontok oltárán. Vegyük az EU-s helyzetet és a Fidesz néppárti tagságát. A Ursula von der Leyent úgy szavazták meg, hogy Egyesült európai államokat akar, megvédte a melegházasságot, és bírálta a magyar menekültpolitikát. Erre mondom én azt innentől fogva nincs értelme komolyan venni azt, amit OV mond a saját ideológiájáról.

"Még tart a varázs, és nem hiszem, hogy hosszútávon ilyen jól lehet hazudni, ha valaki nem hisz abban amit mond."
Valamennyire el is hiszik, és sokszor még igazuk is van. pl: Azt kár lenne tagadni, hogy az EU évi több millió bevándorlót nem tud integrálni. Vagy tényleg fontos lenne, hogy több gyerek szülessen...
De egy jó színész képes eljátszani olyan szerepet is, amelyik ellentétes a személyiségével (lásd Kulka Jánost III. Richárd szerepében).

"Attól még hogy a csapat sztárja iszik és önzőzik, lehet ő a csapat sztárja, akik egyébként teljes szívével a csapatért van."
Ez igaz, de itt a ez egyéni érdek teljesen egybeesik a csapatéval, ezért nehéz különbséget tenni a kettő között. Az igazi példakép képes a saját magát alárendelni közös célnak. pl.: ha kell akkor leül a kispadra és onnét segíti a csapatot.

"(Dzsudzsák is sírt a Himnusz alatt, pedig más lenne a válogatott, hogyha ő a Bundásban játszana a teveb@szók helyett.)"
Én is örültem volna, ha elmegy Dárdaihoz a Hertába, de most már egy nehéz megmenteni az ő karrierjét. Ha Eindhovenből nem Oroszo.ba, hanem vmi nagyobb bajnokságba igazol, akkor egész sokáig vihette volna.

" Akkor tartalék nem lehet a rendszerben, hogy mimden megszorítés nélkül kibírjon egy válságot."
Pont ettől félnek Orbánék, és ezért megy folyamatosan előre az úthenger. Szvsz ilyen ellenzék mellett a rendszer egy közepes válságot még túlélne.

Tata86 2019.08.12. 20:49:32

@Quastr IlIl: "Erre mondom én azt innentől fogva nincs értelme komolyan venni azt, amit OV mond a saját ideológiájáról."

Oké, de ez már a legelejétől így volt. Nálam kb Schmidt kinevezésénél volt az, hogy ez megmagyarázhatatlan. Ilyen nincs, ez védhetetlen, ráadásul nem is szükségszerű.
Aztán látod! Egész jól működött...

UrvL: Szvsz tipikusan az az eset, amikor a tömegek a kognitív disszonancia okozóit kezdik el gyűlölni, ahelyett, hogy feldolgoznák a történteket. A rohadt libsik miatt, egy ilyen szemetet kell támogatni! Na ne féljetek, jön még kutyára úthenger! Ezt még megbosszuljuk! (Nem mintha egyébként a magyar libsiknek bármilyen beleszólásuk lett volna az események folyásába.)

"Ez igaz, de itt a ez egyéni érdek teljesen egybeesik a csapatéval"
Nem mindig. De nem akarom túlfeszíteni az analógiát. :D
A vezérürü lehet, hogy nagyon is akar, 120%-ot nyúlt, felégeti magát a csapatért, és legfőképp azért, hogy más ne menthesse meg őket, de bár ne tenné... Lásd Hitler. (Azért Dzsudzsáktól hamar eljutottam a Führerig. :D ) Minden őszinte, még a nyilvánvaló ellentmondás is.

"Szvsz ilyen ellenzék mellett a rendszer egy közepes válságot még túlélne."
Egyáltalán nem biztos, hogy ezekben a formációkban nyer az ellenzék, ha bukik a NER. Nagyon más lesz a leányzó fekvése, ha a sok opportunista egyszer csak eladni akarja az Orbán-részvényeit, amiket eddig eszelősen gyűjtött.