HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @Quastr IlIl: Erre még én is kíváncsi vagyok :D (2020.08.03. 10:19) MB1-es exjobbikosok
 • Tata86: @illaim: Az a probléma, hogy nem arra reagálsz, amit írok. Igazából fogalmam nincs mire reagálsz.... (2020.05.26. 22:25) A magyar Jackass
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Én azon merengtem, hogy váltana-e Orbán valamire, ami akár működhetne is, olyanról, ami ... (2020.05.24. 11:40) Freedom is essential
 • Tata86: @Quastr IlIl: Ebben egyet is értek, ezért is tartom ostobaságnak, amikor egyesek az egész témát bü... (2020.05.21. 12:19) Alternatívák

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @Quastr IlIl: Erre még én is kíváncsi vagyok :D (2020.08.03. 10:19) MB1-es exjobbikosok
 • Quastr IlIl: @Tata86: Nem akarod belülről bomlasztani a rendszert? :) Kíváncsi vagyok mi a véleményed az ügyről, és érdekelne majd az is hogy hova költözöl. (2020.07.31. 22:37) MB1-es exjobbikosok
 • Tata86: @Quastr IlIl: BTW: a blog.hu is indamédiás. Úgyhogy valamikor írok még az indexről, aztán költözik a blog más helyre. (2020.07.31. 10:36) MB1-es exjobbikosok
 • Tata86: @Quastr IlIl: Az Archiregnumot is átállítottak a szervek (2020.07.26. 09:44) MB1-es exjobbikosok
 • Quastr IlIl: Felmondanak az indexesek, erre egyből megjelenik itt 1-2 poszt. Gyanús vagy te nekem :) Én a Jobbikot már rég elengedtem, bár az igazat megvallva n... (2020.07.26. 09:27) MB1-es exjobbikosok
 • Tata86: @civisvaros___: "a revíziónak rövid távon semmi realitása nincs." Revízió sokféle lehet, nem feltétlenül határmódosításra kell gondolni. De tény, ho... (2020.06.05. 15:34) Trianon ma és holnap
 • Tata86: @illaim: Az a probléma, hogy nem arra reagálsz, amit írok. Igazából fogalmam nincs mire reagálsz. "a mai helyzetben békés tiltakozásra nem sok le... (2020.05.26. 22:25) A magyar Jackass
 • Utolsó 20

2011.01.28. 17:00 [Lombroso]

Milyen Feri?

"Gyere vissza, Feri, segíteni kell!", hangzott el tegnap Kardos-Horváth János művészúr, a Kafkáz együttes frontembere, nem mellesleg az LMP politikusa (veróki magatartás lenne nem politikusnak hívni egy EP képviselőjelöltet) szájából tegnap, a sajtószabadságért rendezett, szigorúan civil eseményen, megjegyzem, nem kis iróniával. Az Index munkatársai meg szerették volna tudni tőle, hogy mégis ki az a Feri, akiről szó van a dalban, ám a művészúr sajnos nem fejtette meg ezt a talányt, és még csak a nyuszikás viccből ismert csattanót sem sütötte el. Pedig azon legalább őszintén lehetett volna nevetni. Nem úgy, mint azon a rakás szerencsétlenen, aki  örömmel tapsolt saját csőlátásának kifigurázásához.

A kérdést tehát nekünk kell megválaszolni: ki az a Feri, akit visszasírunk, akitől Magyarország felemelkedését várjuk? Tessék szépen szavazni a cikk végén a lenti lehetőségekre!

1. Magyarországon az elmúlt 50 évben az egyik legnagyobb hatású (és itt a káros hatásokat is értem) politikusunkat, Ferit, a nemzetvezetőt mostanában kevesen hiányolják. Előnyein hosszasan gondolkodtam, talán a legpozitívabb tulajdonsága az volt, hogy Rákosival nem csak egyazon börtönben ült, de a választókörzetük is ugyanaz az Angyalföld volt, így sikerült egymás elől elszívni a levegőt. Érdekes, hogy a baloldal még mindig ott a legerősebb Budapesten, nem? Természetes, ha manapság az ellenzék úgy érzi, hogy egy erős, (névlegesen) jobboldali kormánypárttal szemben újra egy erős, (szélső) baloldali politikusra van szükség. Szálasiéknak annak idején sikerült megdönteni Horthyék "centrális politikai erőterét", ebből a szempontból méltó példaképe lehet a mai nemzedéknek is. Már csak szólni kellene Angela Merkelnek, hogy küldheti az ejtőernyős kommandót.

2. A második lehetőség, ami felötlött bennem, az egy másik Feri, aki úgyszintén baloldali pártelnök-miniszterelnök volt még néhány éve. Jó tulajdonságaként tarthatjuk számon az MSZP szétverését, a fergeteges igazságbeszédet illetve azt, hogy megmentette a rendőrlovasságot a teljes megszüntetéstől azzal, hogy bizonyította létjogosultságukat a demokráciáért folytatott küzdelemben. Bár fáklyalelkű Ferencünk kissé kényszermozgásos, idegileg kissé labilis és az igazság minden szeletének kibontásával is gondja támadt már, ettől még egyértelmű, hogy egy igaz demokrata, akinek helyén van a szíve, és még táncolni is tud. Miért ne sírhatná vissza egy LMP-s?

3. Mint az már bizonyára mindenkinek feltűnt, idén Liszt év van, és ennek örömére a Ferihegyet is átneveznék Lisztferi repülőtérre. Liszt (nem keverendő Franz von Liszttel, a kiváló kriminológussal) kitűnő zeneszerző és zongorista volt, így nem csoda, ha egy kultúra iránt elkötelezett fiatalember hiányolja egy ilyen géniusznak a jelenlétét a magyar zenei életből. Fájdalmában osztozunk.

4. Szerkesztőségünk több tagja is feltétel nélkül egyetértene Kardos-Horváth Jánossal, amennyiben Feri alatt Ferenc Józsefet érette, aki Ausztria császára, Magyar, Cseh, Dalmát, Horvát, Tót, Halics, Ladomér, Ráma, Szerb, Kun és Bolgár országok apostoli, úgy Illíria, Jeruzsálem stb. királya, Ausztria főhercege, Toscana és Krakkó nagyhercege, Lotharingia, Salzburg, Stájerország, Karintia, Krajna és Bukovina hercege, Erdély nagyfejedelme, Morvai őrgróf, Fel- és Al-Szilézia, Modena, Parma, Piacenza, Guastalla, Osvieczim és Zátor, Teschen, Friaul, Ragusa és Zára stb. hercege, Habsburg, Tyrol, Kyburg, Görcz és Gradiska grófja, Trient és Brixen fejedelme, Fel- és Al-Luzsicza s Istria őrgrófja, Hohenembs, Feldkirch, Bregenz, Sonnenberg stb. grófja, Triest, Kattaro és a Szláv őrgrófság Ura. Tény és való, hogy soha nem volt a Táncsics Alapítvány elnöke, de még csak nem is szimpatizált Táncsiccsal soha. Talán még a sajtószabadság sem állt oly' közel a szívéhez. Személyében mégis egy karizmatikus, a népe által már-már rajongásig szeretett uralkodót ismerhettünk meg, aki képes volt egy szélsőségektől relatíve mentes, békés, virágzó és stabil birodalmat működtetni.

Szavazzatok hát:

 

27 komment

Címkék: politika választás gyurcsány ferenc feri lmp


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr462621358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2011.01.28. 21:36:14

Tényleg, arról van statisztika, hogy az újszülöttek névadásánál 2006 óta az egyébként népszerű és kézenfekvő Ferenc keresztnév ugrásszerűen vesztett népszerűségéből?

Corry 2011.01.28. 21:39:33

Ugye a Rákóczi Ferit azért hagytátok ki, mert sokaknak már nem a fejedelem jut erről a névről az eszébe?

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.28. 22:23:59

@Corry: Nekem a Rákóczi sör jut eszembe róla.:)
Nem akartam túl sok lehetőséget megadni, de így utólag Puskás öcsi még belefért volna.

Corry 2011.01.28. 22:48:30

@[Lombroso]: De végül is a Vágási Feri, meg a Zimmer Feri is lehet, hogy felmerült éneklés közben.

Corry 2011.01.28. 23:24:12

Ok, elnézést, hogy eljátszadoztam a "Feri" szóval, mert szerintem lagtöbbünknek még a nemrég beforrt seb feltépése ezt a nevet hívogatva hallani. Dehát nyilván egy teret betöltő híve még maradt eme jeles embernek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.01.29. 20:46:49

@Corry:

Nekem az egyik nagyapám is Feri volt, úgyhogy én először rá gondoltam, ami szintén szomorú azáltal, hogy már nem él.:(
További tippek: Kölcsey Ferenc, Erkel Ferenc, Móra Ferenc, Badiny Jós Ferenc, Kőházy Ferenc alias Fankadeli, vagy esetleg Vida Ferenc, a vérbíró.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.29. 23:53:06

Én Ferenc Józsefre szavaztam. :-)

Gott e-erhalte Franz den Kai-ser... :-P

Corry 2011.01.30. 10:25:17

@Mj: Nekem az apósom és a sógorom Feri, de ők utálják (velem együtt) a névrokonukat.

Ezt a mittoménmilyen együttes frontemberét nem igazán értem. Ha ugyanarra a Ferire gondoltunk, akkor ezek már elfejeltették, hogyan hagyott itt bennünket 2009 márciusában. Szerintem akkortájt a cócalista politikusok egy része is fohászkodott már a maguk materialista jóistenkéjéhez, hogy menjen már ez az ember onnan a miniszterelnöki székből el.

Szóval azt a részt el kell fogadnunk, hogy sok az ellendrukker, meg olyanok is akik rosszabbul élnek mint mufti korukban. De hogy ezek most pont a Ferit akarnák vissza, mintha ő olyan jót tett volna ezzel az országgal. Tényleg akkor már a Szabad madarakat is visszahívnák?

Atisz 2011.01.30. 10:57:10

"Táncolj újra, megint nekünk..."

Már elnézést, de ennek a sornak a alapján eléggé le lett szűkítve a halmaz, ahonnan mazsolázgatni lehet a megfejtéseket illetően és ezért számomra egyértelmű volt, hogy a dal írója magára az őszödi Mesterre gondolt.

Aki még mindig kételkedik, annak itt a bizonyíték - maga a címzett is meghallotta a felhívást és rögtön akcióba is lendült:

mandiner.hu/cikk/20110129_der_springt_noch_auf

levee 2011.01.30. 11:50:43

Szerintem a szerző kissé félreérti a helyzetet. Elég szánalmas vicc, de ez valójában gúny/médiahekk volt Kardos-Horváth részéről. Igaz, röhejes "vicc", de egyáltalán nem visszahívná Ferit, épp ellenkezőleg, amolyan "ez kell nektek?" típusú beszólogatás volt.

Színház az egész világ.

Ardys 2011.01.30. 16:08:34

Én szeretném azt hinni, hogy a dalszerző Deák Ferencre gondolt, aki szilárd hitével, hazaszeretetével és egyenességével vívta ki a tiszteletet a múlt században - és aki nem mellesleg szintén részt vett a szólásszabadságért folyó küzdelmekben.

Lehet naív vagyok :)

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.30. 18:38:22

@levee:
"szerző kissé félreérti a helyzetet"
vs.
5. sor közepe: "megjegyzem, nem kis iróniával"

-----

"amolyan "ez kell nektek?" típusú beszólogatás volt"
vs.
"őszintén lehetett volna nevetni. Nem úgy, mint azon a rakás szerencsétlenen, aki örömmel tapsolt saját csőlátásának kifigurázásához."

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.01.31. 15:41:34

@Corry:

Ezekből bármit kinézek.:) Olyan arcokat láttam/fényképeztem kint, hogy nem tudom, sírjak-e vagy nevessek. Föl is raknám a képeket, csak az a baj, hogy túl sok sikerült jól.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.01.31. 15:43:08

@Herr SturmLikudnik:

Na, őt bevehettük volna a királyválasztós posztba is, hiszen ha megválasztanánk, ő lenne Kac(z)or király.:)

tudi 2011.01.31. 18:57:58

Keresztapáméknál 3 generáció Ferenc, bár nem tudom ők miként viszonyulnak ama híres névrokonukhoz öszöd őszinte szónokához.

Corry 2011.01.31. 20:32:31

@Herr SturmLikudnik:
Ooops, hogy én miről is maradtam le. Mindig is tudtam, hogy hiányos a zenei műveltségem, de ennyire. ;-)

Atisz 2011.01.31. 21:25:57

@Mj: "Föl is raknám a képeket, csak az a baj, hogy túl sok sikerült jól."

Az legyen az ő bajuk ;)

Egyébként szerintem nem olyan gáz ez a dal, csak annak tükrében necces egy picit, hogy a szervezőknek ilyenkor azért illene megkérdezniük a felkért előadót, hogy mégis milyen számot óhajt előadni a rendezvényen. Dopeman orbánozására dettó ugyanez vonatkozik.

Utána meg prüszkölve tiltakoznak, hogy de pedig ők "civilek".

Corry 2011.01.31. 21:49:38

@Atisz:

Igazad van. Most akkor a sajtószabadságért tüntetnünk mint civilek, avagy a Ferit sírjuk vissza, hogy nem taszajtotta elég mélyre az országot? A görögöket elnézve lett volna még mozgástér a gyurcsány számára.
Persze akkor másról szólnának a tüntetések és Mj sem fényképezne ott...
@Mj Berakhatnál 1-2 képet, csak úgy viszonyítás végett. :-)

aeidennis 2011.02.01. 12:25:20

Egy Deák Ferenc + Ferencz József páros most is jól jönne. Utóbbira szavaztam is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.02.01. 12:27:44

@Atisz:

Inkább az enyém, kiválogatni párat ugyanolyan hosszú idő lenne, mint mondjuk 40-et megfelelő méretűre kicsinyíteni és felrakni ide.:-/

Persze, hogy civilek, csak éppen a legtöbbjük balos. De hát mit várunk azoktól, akiknél Bajnai Gordon is "független és szakértő"? Egyébként voltak kokárdások, magyar zászlósok és egy Árpád-sávos nagymagyarországos sapkás srác is ácsorgott a tömeg szélén. (Ő biztos zokon vette, amikor a fellépő cigányzenekar énekese a határontúli részekből csak Erdélyt és a Vajdaságot tudta felsorolni név szerint, a szlovákiai tájegység magyar neve pedig többszöri próbálkozásra sem ugrott be neki.) Csak ők voltak a tömeg kb. egy ezreléke.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.02.01. 12:30:39

@Corry:

2008. szeptember 20-át átélve valószínűleg durvább helyzetben is fényképeznék, csak elővigyázatosabban.
Ha lesz egy szabad órám a gép előtt, amikor csak ezzel foglalkozhatok, felrakom a legjobbakat a picasaweb-re.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.02.01. 12:31:23

@aeidennis:

Nekem jó lenne 'cz' nélkül is, a lényeg, hogy a '67 utáni korszakból.:)

molaris 2011.02.02. 11:40:58

Ferencz Jóska még csak- csak,- de a többi???

bryan 2011.02.02. 12:01:28

Deákra szavaztam volna, ha lett volna lehetőségem, de sajnos ezt a lehetőséget elvették tőlem a fasiszták!!
Mellesleg egy csúnya 9.11-et érintő beszólása után KHJ-t visszaléptették az LMP-sek még az EP kampány idején. Kicsit bolond az az arc.
www.youtube.com/watch?v=xozkFmvXJr4&has_verified=1
Egyébként ez is tőle van.