HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @Quastr IlIl: Esetleg a nemváltoztatást... Jóslások: Hát, én is azok között voltam, akik szerint... (2020.04.01. 22:30) Fej vagy gyomor
 • tesz-vesz: @Tata86: 'Olvasod az értetlenkedésemet, és nem érted. 10 év után sem tudod hova tenni, hogy akkor... (2020.03.03. 22:50) Jakab Péter
 • BiG74 Bodri: @Tata86: NP egyéb munkásságát nem ismerem, lehet. A többi kerek egész, nem tudok vitába szállni v... (2020.02.01. 18:11) Baki
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Kommentelés: Jogos." Akkor ezt megbeszéltük "Az előbbinek megvan az a jó tulajdonsága,... (2020.01.27. 23:35) Lowcarb Lincselés
 • Tata86: @Gery87: Ezzel most egyetértek. Tényleg túlnőtt a hiszti, ez már tényleg véleményterror. (2020.01.23. 10:10) Macsóisztán vs Kapitalizmus

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @Quastr IlIl: Esetleg a nemváltoztatást... Jóslások: Hát, én is azok között voltam, akik szerint ez egy felfújt influenzajárvány, ami azért lett s... (2020.04.01. 22:30) Fej vagy gyomor
 • Quastr IlIl: @Tata86: Guess whos back. Kicsit depressziós és elvont poszt, de adom. A mai a saláta trv beterjesztésével választ kaptunk arra, hogy OV miért akar... (2020.04.01. 21:01) Fej vagy gyomor
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: No igen, van akinek mindig ennyi a lényeg. :) Egyébként még kudarcnak se mondanám, pláne nem hatalmasnak. Kudarc a csicsk... (2020.03.31. 17:11) Fej vagy gyomor
 • MAXVAL bircaman közíró: A lényeg: a hatalmas ballib kudarc ténye. (2020.03.31. 14:58) Fej vagy gyomor
 • tesz-vesz: @Tata86: 'Olvasod az értetlenkedésemet, és nem érted. 10 év után sem tudod hova tenni, hogy akkor most áruló vagyok-e, ellenség vagy simán csak hül... (2020.03.03. 22:50) Jakab Péter
 • Tata86: @tesz-vesz: Elhiszem, hogy őszinte vagy. És borzasztóan sajnálom is, mert pont ez a baj a politikai kultúrával. Nincs igény rá, hogy logikusan és k... (2020.02.04. 11:41) Jakab Péter
 • tesz-vesz: @Tata86: forma? szerinted primitív mondtam hogy a bíróságra is beidéztetem a tanú ismerősmet, mit ne fogadjak el rajta? hogy ápolónő?! miért állna... (2020.02.03. 23:20) Jakab Péter
 • Utolsó 20

2012.07.13. 19:41 TaTa86.

Nyuggerfront

A Fülkeforradalom utáni Magyarország nem éppen a kiszámíthatóság mintaképe. Nézzünk akárhova, mindenhol a koncepciótlanság, a kapkodás jeleit látjuk, legyen szó gazdaságról, oktatásról, államigazgatási reformokról.  Üdítő színfolt ebben a káoszban a kormány nyugdíjpolitikája: több mint fél évszázados  gyönyörű jelenségről van szó, amelyről úgy hiszem kijelenthetem, hogy a magyar (nép)köztársaságok egyetlen létező organikus hagyománya.

Ez a csoda a NYUGDÍJELEMLÉS.

A nyugdíjnak nőnie KELL!

Ha törik, ha szakad, ha esik, ha fúj, a nyugdíjnak akkor is nőnie kell! Mert csak! Legutóbb éppen Rogán Antal és Iván László erősítette meg a dogmát, és hogy a szót tett is kövesse(, mert a NER képviselője sosem hazudna!), íme itt a következő nyugdíjemelés, már szeptemberben. Mondhat itt akárki, akármit. A szakértelem, a matematika ősi bolsevik trükk, mi nem dőlünk be! Nem akarom túlmagyarázni a dolgot, nem vagyok makrogazdasági szakértő, inkább csak emlékeztetnék mindenkit Feri váteszi szavaira, aminek az „El lehet menni” címet adta a szakértő közönség. A röhej, hogy a fideszes médiának sikerült teljesen félremagyarázni Gyurcsány kifakadását, akit valójában teljesen más értelmezés miatt kellett volna (verbálisan) felkötni.

Figyeljük jól: „Lehet Szlovákiával példálózni, és el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e? Szlovák nyugdíjakkal…”

Ma már világos: Igen, szeretnénk „szlovák” viszonyokat, amik még egy Ficot is kibírva körözik le Csonka-Magyarországot! És igen, ennek láthatóan az az ára, hogy az Állam az aktívakba fektessen be, vagy ne fojtsa meg őket, és ne az inaktívakat favorizálja.

Felelősség vs Népszerűség

Mondanám, hogy a harc eldőlt, de ez nem fedné teljes mértékben a valóságot. Valójában nem volt semmilyen harc. A felelősség kapitulált a népszerűség előtt. Nem arról van szó, hogy a Párt nem égeti fel magát a haza oltárán, hanem ha a legkisebb érdekütközés is található a párt- és az országérdek között, akkor ez utóbbi behúzott farokkal nyüszítve kotródhat vissza a helyére. Matolcsy képességeiben egyre inkább bizonytalan vagyok, talán ő még tényleg hisz a tündérmeséjében, de a többieknek látniuk kell mi történik! Látniuk kell, hogy konkrétan eladják az ország jövőjét, néhány szavazat miatt. Látniuk kell, hogy pontosan ugyanazt csinálják, amit Kádár, Horn(, bár még ő is bevállalta egy ideig Bokrost), Medgyessy és Gyurcsány.  De ami az egészet groteszkké teszi: én egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy legalább a Pártnak megéri-e ez az egész dolog.

 A nyugger pártpreferenciája

A nyugdíjasról beszélni azért könnyű, mindenki ismer ilyet. Ha más nincs hát ő maga az, vagy a szülei, vagy a nagy- esetleg dédszülei, kinek hogy.

Szóval a nyugdíjas pártpreferenciájáról: Amit először érdemes megjegyezni, hogy ez a csoport változtatja legkevésbé kedvenc pártját. Nagyon drasztikus dolognak kell ahhoz történnie, hogy ez bekövetkezzen. Amelyik nyugdíjas megszokta, hogy nem szavaz, az nem fog a következő választásokon sem. Akkor sem ha duplájára emelik a nyugdíját. Amelyik megszokta, hogy Kádár pártjára szavaz(, mármint a vörösre, nem a narira), ő az MSZP-t fogja behúzni, hacsak Szent Gyula a pufajkások és nyugdíjasok védőszentje máshogy nem rendelkezik egy jelenésben. És végül, az antikomcsi a Fideszre fog.

Másodszor: ez egy szinte tökéletesen árrugalmatlan társaság. Pl az én nagymamám a fél napját az Echo TV előtt tölti, teljesen kizárt, hogy olyasmi történjen, hogy ne Orbánra szavazzon. Esetleg Vonára, ha Orbán megengedi. Ha Orbán emeli a nyugdíját, ő örül, ilyen a mi Vezérünk, emeli a nyugdíjat! Ha csökkenti, örül: Ilyen a mi Vezérünk, nem érdekli az olcsó népszerűség, mint a vörösöket, ő a fiatalokat támogatja!

És végül: amivel talán mégis meg lehet „venni” a nyugdíjasokat, az a figyelem. Nyugodtan kipróbálhatja akárki szinte tetszőleges tesztalannyal: menjen oda egy nyuggerhez, és figyeljen rá egy kicsit… Bizony ezt többre tartja a legszegényebb idős ember is, mint egy ötezrest.

Szegény ember vízzel főz, ennek jegyében én úgy láttam, a Jobbik az egyetlen, amelyik megpróbált így közeledni az idősekhez. (Már, amelyik cigányok mellett lakik.) Tényleg nem kell sok: néhány fórum, kamerás ember, egy-két fess gárdista vagy morvaikrisztina, és kész az új szavazó. (Persze a dolog nem költséghatékony. Egy tévéműsor elérhet százezer vagy millió embert is, a gárdista meg csak néhány nyugdíjasra tud figyelni, plusz neki is van élete.)

Összegzésül: A nyugdíjasok tömege a legnagyobb választói tömeg, amely matematikailag egyedül is képes 2/3ados kormányt választani. (A Fidesz 2.7milllió szavazatot kapott, és kb 3millió nyugdíjasunk van.) Ugyanakkor ennek a tömegnek gyakorlatilag lehetetlen nagyobb szeletének preferenciáit megváltoztatni. Elmúltnyócév ide vagy oda, a nyugdíjasok körében már 2011ben is újra vezetett az MSZP, annak ellenére, hogy Gyurcsány elvette a 13. havit, Orbán pedig nem hajlandó az idősek járulékaihoz, kedvezményeihez nyúlni.

Van egy vékony mobil réteg, de a többi nem mozdul. Ez már csak azért is érdekes, mert a valóban mobil aktív korúakat viszont riaszt(hat)ja a nyugdíjdemagógia. (Marketing szempontból az sem kifejezetten szerencsés, amikor a pártrendezvény átlagéletkora 60 fölött van. Még is ki az, aki egy ilyen közösségre bízná a jövőjét?) Szóval, amit esetleg nyer is a Fidesz, vagy nem veszít a nyuggerfronton, azt úgy is elveszíti az aktívaknál.

Hol nemzet süllyed el

A mai magyar rögvalóságban naivnak tűnhet az írásom, de az a helyzet, hogy nem igaz, hogy ezt nem lehet jobban csinálni.
Elkeserítő látni, hogy nemcsak azok vernek ránk több kört, akiknek megvan a történelmi háttere, hogy erkölcsösebbek, jobbak legyenek. Hanem az általunk sokszor lenézett, frusztrált kamasz öcsénk, „Szlovákia” is. Magyarország nem képes kitermelni magából egy kormányt, amelyik hajlandó a nemzetet az önös érdekei elé helyezni. Pedig „a magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyűjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres  forradalmat vitt véghez”. Külön undorító, hogy a kormány, az idős generációt is leviszik abba a morális posványba, ahol ők tartózkodnak, és mint az előbb kifejtettem, még csak az sem biztos, hogy pártpolitikai szempontból megéri ez a közvetett hazaárulás, de csinálják.

Mert egyszerűen megszokták. Így szocializálódtak, és így szocializálják a következő generáció politikusait is.
Machiavellizmus intelligencia nélkül.

26 komment · 1 trackback

Címkék: fidesz nyugdíj demagógia társadalmi bűn


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr504655527

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.14. 12:24:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fácános 2012.07.14. 12:35:18

Elóször is a "nyuggerek" nem egy összeolvasztott szürke massza, ahogy te aposztrofálod őket. Másodszor a zömük már nem tud saját magáról anyagilag gondoskodni. Harmadszor a legnagyobb részük minimum 35 éven keresztül fizetett és dolgozott azért, hogy te ovódába, bölcsödébe, iskolába és nyaralni mehess ingyen!!! Ja, és hogy a nagyszüleid és szüleid nyugdíjat kaphassanak. Negyedszer OV igenis hozzányúlt pont azok nyugdíjához, akik a leghosszabb ideig dolgoztak és fizettek, az 50-53-as női korosztályhoz, szociális ellátássá degradálva a nyugdíjukat, maximálisan megalázva őket ezzel. Tessék visszatenni a nyugdíjkasszába azt a pénzt, amit már 89 után Csehák Judit átcsoportosított, már nem is emlékszem, hogy hová, továbbá az elkobzott magánnyugdíjpénztári vagyont, és tessék azt kamatoztatni, hogy ne kelljen a nyugdíjkasszát az állami költségvetésből pótolni.
És ne szíts szándékosan generációs ellentétet, hogy egyéb dolgokra ne figyeljenek "azemberek", mert a kor az csak egy állapot, és mindenki megöregszik, aki nem hal meg fiatalon. Vajon melyik a jobb???

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.07.14. 14:10:29

@Fácános: Az a helyzet, hogy nem tudok mindenkivel külön foglalkozni, így általánosítanom kell.

Egyébként pedig tipikusan a járni jár, de nem jut. Én is 35 éven át fogok dolgozni, azért hogy a majdani gyermekeim tanulni tudjanak, és hogy a nyugdíjasok ne halljanak éhen. Egyetlen egy különbség lesz: nekem más sci-fi lesz a nyugdíj. Nem csak nekem de az előttem lévő generációnak is.

Most kb 300milliárdos különbség van a befizetések és a kifizetések között. Ezt nyilván hitelből vagy pedig sarcolásból kell fedezni. Ez azt jelenti, hogy a köv nyugdíjasgenerációnak alapból 600milliárdal kevesebb jut majd nyugdíjra. Ehhez adjuk hozzá azt, hogy a katasztrofális demográfiai helyzet miatt még jobban el fog tolódni az eltartó és az eltartottak aránya. Ők talán nem dolgoztak?

Az a baj, hogy az egyenletnek két oldala van... Gyurcsány megmondta: a tótoknál feleakkora nyugdíj van, lényegében azonos árszínvonalon. Ekkora nyugdíjat bír ki egy ilyen szintű gazdaság.

Röhejes az is, hogy nálunk vannak az egész világon a legnagyobb utazási kedvezmények.

Továbbá a világért sem akarok senki ellen uszítani, de jegyezzük meg: a mai nyugdíjas generáció nem gondoskodott az utódokról.

Summa summárum: tessék pontosan annyit kifizetni nyugdíjra, amennyit most betesznek! Igen, ez egy drasztikus nyugdíjcsökkentéssel járna.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.07.14. 17:54:07

csöndben hozzákottyintanák két apró tényt:

a) nyugdíjcsökkentés eleve elkerülhetetlen, mert a fogyó társadalom csak szinte azonnali és nagyoni magas gazdasági növekedés mellett tudná az öregedő többséget eltartani - ez lehetetlen

b) a nyugdíjcsökkentést sem kell reflexből fűnyírószerű csökkentésnek felfogni. Első és gyors lépésben megteszi egy nyugdíjplafon bevezetése, így nem a nyomor szélén lévő kisnyugdíjasok kerülnek lehetetlen helyzetbe. Az állami nyugdíjplafon is lehetne sávos beosztású aszerint, hogy az érintett hány gyerekkel járult hozzá a társadalom újratermeléséhez.

tudi 2012.07.14. 18:12:41

Nos a nyugdíj emelés nekem is vesszőparipám, Bár most "csak" inflációval indexálás történik. De szerintem itt is lehetne spórolni, hogy aszerint adjuk ki mennyi ideig dolgozott, mert bizony vannak egy páran, akik jó magas nyugdíjat kaptak kevés szolgálati idővel, és vannak sokan, akik sok szolgálati idővel kapnak kevés nyugdíjat, na nekik mehet a teljes emelés, mondjuk 30-40 évvel, vagy felette, a többieknek meg semmi, vagy csak a fele.
@Herr SturmLikudnik: Ez sem rossz elgondolás, de a legjobb az lenne, ha a 2/3-d végre nekiállna egy jó és fenntartható nyugdíjrendszer kreálni. Az NDC és a pontrendszer ebbe az irányba mutatna, de szerintem még ő maguk sem tudják, hogy mit akarnak. Ráadásul, mikor "államosították" a nyugdíjpénztárakat, akkor onnan befolyt tudtommal 3000 milliárd, amivel a egy ideig a hiányokat fedezni lehetett volna, sőt még talán tartalék is maradt volna némi tőke gyanánt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.07.14. 18:45:34

@Herr SturmLikudnik: Egyetértek. A mikéntjébe egyébként szándékosan nem mentem bele, itt igazából az a lényeg, hogy van egy helyzet, amit muszáj kezelni, de a kormány(ok) inkább a szelektív vakságot választják.

De én is progresszív nyugdíjcsökkentésre gondoltam.

@tudi: Szerintem a Fidesz mostmár úgy van vele, hogy 2014ben legyenek stabil legnagyobb ellenzéki párt, aztán 4 év múlva kezdődhet minden elölről, aztán valahogy csak megoldódik a probléma. Ha nem akkor meg ott van a dugi svájcifrank.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.07.14. 19:05:33

A nyuggerprobléma csak jele a bajnak.

Az oka pedig, hogy kevés gyerek születik. Ez a haldokló, dekadens társadalmak tulajdonsága.

a haldokló társadalmakat egy új idea mentette meg a széthullástól. Róma esetében pl. a kereszténység, mely aztán a barbár germánokat és a többeket is megtérítette, így megmentve a római jogot, tudományt, vívmányokat.

Tehát.- ha nem akarunk kihalni, sakkor nagyon sürgősen egy nemzetegyesítő eszme ( amely valami újat mond) kéne. Valószínűtlen hogy végbemegy. A lengyelek esetében talán. Nagyobb nép esetén több ember több ötletet tud földobni.

bz249 2012.07.14. 20:11:28

@Herr SturmLikudnik: hat azert a gyerekszam nem minden, 6 kubikus vagy 1 orvos+1 mernok er-e tobbet a nyugdijjarulek befizetesekor?

@Schwerer Gustav: azert szuletik keves gyerek, mert egy olyan gyerek, aki elbodogul a modern vilagban draga. 23 eves koraig csak viszi a penzt szemben mondjuk a szaz evvel korabbi allapottal, amikor 12 evesen mar munkara lehetett fogni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.07.14. 22:49:49

@Schwerer Gustav:

"Tehát.- ha nem akarunk kihalni, sakkor nagyon sürgősen egy nemzetegyesítő eszme ( amely valami újat mond) kéne."

Tévedsz. Hiába rögeszméd a NAAAAGY megváltó terv, ezekből az utóbbi évtizedekben eléggé túladagolták mátr a magyart. Élhető világ kell, ami legalább annyira kiszámítható és ésszerű, hogy megérje maradni, melózni, családot alapítani. A rossz légkört nem javítod, hanem fenntartod a kötelezően erőltetett ESZMÉVEL. Tök mindegy, hogy nemzeti, globalolibsi, vagy bármilyen doktrinát erőltetsz, a kényszer elől menekülni szokás, még ha egyébként szimpi is lenne. Easy rider öcsém.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.07.14. 22:58:50

@bz249:

az állami nyugdíjplafon sávainál a gyerekszám ugyanannál az oknál fogva lehet jogos mérőszám, mint mondjuk a családi segélynél: ösztönző. Több gyerek, nagyobb kedvezmény/nyugdíj. Ez persze nem zárja ki, hogy az egyéni befizetés mértékének függvényében is lehessen nivellálni, ámde a demográfiai helyzet finoman szólva tyúxar, igy hiába járna több, ha nem lesz elég fedezet hozzá államilag. Ezt úgy lehetne feloldani, hogy fizetsz az állami nyugdíjkasszába egykulcsosan egy nem vészesen magas x százalékot, mellette pedig önkéntes magánkasszába tehetsz félre ha többet akarsz. Később az állam adja a gyerekszámfüggő minimálnyugdíjadat, a magánpénztár meg a többletvefizetéseid arányában a bónuszt rá. Így érvényesülne az ösztönző elv és a befizetés arányában lévő kifizetés is. Végül pedig megfűszerezhetnéd azzal, hogy utódaid a tb befizetéseik egy részét neked írhatnák jóvá.

jorda 2012.07.15. 07:45:12

Igen,kevés gyerek születik,de !!!

A világ problémája a túlnépesedés.Ez pontosan azt követelné,hogy eleve kevesebb gyerek szülessen,mert ha ilyen mértékben folyik a természeti források kizsákmányolása,akkor már ebben az évszázadban katasztrófára kerül sor.

A baj az,hogy hol születnek a gyerekek kontroll nélkül.
Pontosan a világ azon térségeiben és családoknál,ahol nincsenek meg az életbenmaradás minimális feltételei sem !
Pl.ivóvíz.

A nyugdijasok és fiatalok generációs összeugratása sz..dolog.
Az érvelés hibás és tudatosan félrevezető.
Már a cikk felvezetése is hazug,mert miféle plusz nyugdíjemelésről lehet beszélni akkor,mikor az elfogadott törvénynek megfelelően csak egy korrekciós kiegészítésről van szó.
Ezzel is a nyugdíjasok csak futnak pénzük után.Az infláció képes mindent elértékteleníteni.

Pontosan a mostani nyugdíjas generáció az,aki végigdolgozta keményen életét,miközben azzal hitegették,hogy egyszer majd jobb élete,magasabb életszinvonala lesz,azért kellett folyamatosan sz..ul élnie.

Mo.-on mindent fizetőssé tettek,amit korábban az állam szavatolt a jövedelmek kialakításánál.
Emlékszünk erre? Tanulás,sport,művelődés,lakáshoz jutás,üdülés,szociális ellátás stb.
Miről beszélünk?

Jobb sorsot érdemelt volna ez a nemzet,de csak egy alkalmatlan politikai és gazdasági elitet volt képes kitermelni mind a multban,mint a jelenben.
Ugyanis nem az emberek szorgalmával,munkabírásával,tenniakarásával van baj ebben az országban ,hanem a vezetésével.

Persze erre meg azt mondhatják: "Minden társadalom megérdemli saját választott vezetőjét.Amennyiben nem felel meg neki zavarja el! No itt kezdődnek a gondok!"

bz249 2012.07.15. 09:09:39

@Herr SturmLikudnik: amugy persze erdemes osztonozni a gyermeknevelest (eppen azert, mert a szaz evvel ezelotti allapothoz kepest sokkal dragabb felnevelni a gyereket)... sot igazabol a regressziv csaladi potlekot sem ereznem elvetendo hulyesegnek (akar ilyen adokedvezmeny formajaban is).

Nadeviszont a nyugdijrendszer fenntarthatosagahoz megiscsak mashol van a kulcs. Az eloregedo nepesseg elsosorban azert alakult ki, mert az emberek sokkal hosszabb ideig elnek, mint amikor kitalaltak a nyugdijrendszert. Vagyis a fenntarthato nyugdijrendszerhez egy dolgot kell csinalni: felemelni (sot Magyarorszagon elso lepekent betartani) a korhatart. Ami a megnovekedett varhato elettartam es a kesobbi munkaba allas miatt is jogosnak tunik.

Jelenleg a 20-62 kozottiek adjak a nepesseg 60.5%-at; a 62 felettiek meg 19%-at. Ha ezeket az aranyokat meg akarjuk tartani, akkor 2030-ra 67, 2050-re meg 71 evre kell emelni a korhatart es keszen is vagyunk. Ezzel a nyugdikrendszer pont annyira lesz fenntarthato, mint most. Ha be is tartjak ezeket a korhatarokat akkor meg fenntarthatobb is lesz. Nem mintha ehhez nem kellene bator politika.

(adatok innen: www.ksh.hu/interaktiv_korfa)

naugye! 2012.07.15. 11:42:40

Kedves Tata!
Az kurva erős érv, hogy majd neked úgyse jut nyugdíj, tehát a mostaniaknak se jusson. A nyugdíjvitában naponta olvasom ezt az érvelést, ami arra a társadalomba beégett magyaros szemléletre utal, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is. Ma már ezt annyira elsajátította az átlagmagyar, hogy fel se tűnik, a közgondolkodás szerves része lett.
A nyugdíjügyeken lehet és kell is vitatkozni, azon gondolkozni, hogy elehetne ebből a szarból kijönni. De az az érv, hogy azért vegyünk el a mostani nyugdíjasoktól, mert nekünk úgyios kevesebb fog majd jutni, attól egy normális gondolkodású embernek hányingere lesz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.07.15. 12:54:04

@Herr SturmLikudnik: Szerintem az utóbbi 65 évben nem volt "nagy megváltó terv". Igazából semmi, ami mögött fel lehetett volna sorakozni, és ez bizony látszik is. Az életszínvonal az egy dolog, de nem véletlen hogy pont Kádár alatt esett le drasztikusan a születésszám.
Persze itt sok minden belejátszott, leginkább az, hogy eltűntek a 6-8 gyerekes zsellércsaládok, ami egyáltalán nem gond, hiszen tényleg inkább a mérnöknek legyen 3 gyereke.
De az nagyon is jellemző, hogy a szomszédainkhoz képest is pocsékul állunk. Azt meg el ne meséld már, hogy a 20 évvel ezelőtti "Szlovákiában" vagy Erdély-Romániában annyira élhetőbbek voltak a körülmények.

Úgyhogy egyetértek @Schwerer Gustav: -val. Igenis kéne egy autoritással rendelkező összefogó eszme! (De ezzel már nagyon messze kalandoztunk.)

@jorda: A túlnépesedés nem tudom, hogy jön ide.. Mint írtad, ez India, Afrika problémája, nem a miénk.

"Már a cikk felvezetése is hazug,mert miféle plusz nyugdíjemelésről lehet beszélni akkor,mikor az elfogadott törvénynek megfelelően csak egy korrekciós kiegészítésről van szó."
Törvény, nem törvény, az emelés az emelés. Nem emlékszem, hogy akár a közszférában, pláne a versenyszférában lenne ilyen törvény. Nonszensz is lenne kapitalizmusban. A törvény rossz. 2/3ada van a kormánynak tessék visszavonni. Ennyi nyugdíjat nem bír el az ország. Pont.
A többi süketelés.

",aki végigdolgozta keményen életét"
Melyik generáció nem dolgozza végig keményen az életét? ^^

"hogy egyszer majd jobb élete,magasabb életszinvonala lesz,azért kellett folyamatosan sz..ul élnie."
A mai nyugdíjas generáció egyáltalán nem élt szarul, például az előzőhöz képest. A nyugathoz képest valóban, de hát ez van. Sőt pont ott van a gond, hogy a mesterségesen felemelt életszínvonal eladósította az országot. (Innentől meglehetősen pofátlan azt kérni, hogy ne csak fizessük ki a számlájukat, amit Kádár alatt csináltak az IMF-nél, de még vegyünk fel plusz hitelt a nyugdíjaikra is, mert ők megérdemlik.)

"Ugyanis nem az emberek szorgalmával,munkabírásával,tenniakarásával van baj ebben az országban ,hanem a vezetésével."
És a vezetés szerinted mégis honnan jön? Bizony, a nép közül. Illúzió, hogy a nép akármivel jobb vagy rosszabb lenne, mint a vezetés általános színvonala.

A végével egyetértek!

@naugye!: Nem fogtad fel. Én azt mondom, hogy minden nyugdíjas(, aki rendesen végigdolgozta az életét) megérdemli a nagyságrendileg ugyanolyan színvonalú nyugdíjat.

Megvan? Hol van ebben a dögöljön meg a másik tehene is?

Csak tudod az a baj, hogyha most erőn felül támogatjuk a nyuggereket, akkor azt a gyerekektől és az aktívaktól kell elvenni, továbbá a következő generáció nyugdíjára sem tudunk félre tenni.

Megvan?

Ha megfojtod az aktívokat, és nem fejleszted a fiatal generációt, akkor nem lesz gazdasági fejlődés sem, tehát nem lesz, miből fizetni a köv generáció nyugdíját.

Megvan?

Azzal, hogy odaadod a tehenet a mai nyugdíjasnak, a következő generáció nyugdíjasának két tehenét elveszed. Ez fair szerinted?

Azon meg nem csodálkozom, hogy a hosszútávú tervezéstől és az objektív alapokra helyezett demagógiától mentes gazdaságpolitikai elképzelésektől hányingered van. Sajnos ez tényleg tipikusan magyar.

jorda 2012.07.15. 13:17:38

@TaTa86.: Igen, 86 éves korban már egyre inkább számolni kell az Alzheimerrel!
Van amire nem emlékszik az ember,valamire rosszul emlékszik,valamit teljesen másképpen értelmez!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.07.15. 13:55:34

@jorda: Ennél már csak az viccesebb és eredetibb, hogyha a 86ot IQ-nak veszed! :D

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.07.15. 13:58:07

@jorda: De örülnék, hogyha mondanál egy lehetséges megoldást arra, hogy ma megőrizzük, esetleg növeljük a nyugdíjak reálértékét, ugyanakkor ezzel ne a jövőt éljük föl.

naugye! 2012.07.15. 18:01:03

@TaTa86.:
1. Nem azt mondod.
2. Amitől nekem hányingerem van, újra idézem: A nyugdíjügyeken lehet és kell is vitatkozni, azon gondolkozni, hogy elehetne ebből a szarból kijönni. De az az érv, hogy azért vegyünk el a mostani nyugdíjasoktól, mert nekünk úgyios kevesebb fog majd jutni, attól egy normális gondolkodású embernek hányingere lesz.
3. Azzal nem vitatkozom, aki kiforgatja a szavaimat. Az gengszter.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.07.15. 19:50:28

@naugye!: Lol! Lehet, hogy csak kétértelműen(, netán hibásan) fogalmaztál nem? Ugyan, inkább gengszter vagyok! :D

Amit írtam nem komplikált: azért kell elvenni a nyugdíjakat, mert nincs rá keret. Ennyi. Felfogtad?
Ebből egyébként következik az is, hogyha nem veszünk most el, akkor 10 év múlva sokkal többet kell elvenni, hogy egyensúlyba hozzuk a költségvetést. De ettől miért van hányingered? Ez matematika.

bz249 2012.07.15. 20:20:13

@TaTa86.: nem feltetlen kell tiz ev mulva sokkal tobbet elvenni. Elso lepesben el kellene erni, hogy a nyugdijkorhatar betartodjon. Masodik lepesben pedig nagyjabol 5 evente 1 evvel megemelni a nyugdijkorhatart. Es voi-la itt is van a fenntarthato nyugdijrendszer.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.07.15. 20:58:50

@bz249: Vagyis ne többen kapjanak kevesebbet, hanem kevesebben ugyanannyit?

Végülis...

Bár nem tudom, mennyire lehet elérni, hogy a nyugdíjkorhatár "betartódjon"?

Továbbá, egy bizonyos korhatár fölött, főleg a mai egészségügyi állapotok mellett nem tudom mennyire lehet, és mennyire érdemes dolgozni/dolgoztatni.

Persze a posztomnak sem az a lényege, hogy most aztán tessék minden nyuggert belelőni a Dunába, hanem hogy tessék a kérdéssel demagógiamentesen foglalkozni, és létrehozni egy fenntartható rendszert.

bz249 2012.07.15. 21:19:28

@TaTa86.: hat ha hinni lehet a WHO-nak ( apps.who.int/ghodata/?vid=720 Afganisztan az alapertelmezett, de at lehet valtani Magyarorszagra), akkor egy 60 eves ferfiember varhato tovabbi elettartama

1990-ben 14.8 ev
2000-ben 15.8 ev
2009-ben 16.7 ev

volt, pusztan emiatt is muszaj lenne 10 evente 1 evvel megemelni a nyugdijkorhatart. Ugyanis minden egyeb hatastol fuggetlenul ez onmagaban bedont minden nyugdijrendszert.

Nyilvan egy fontos kerdes van, hogy kinek kell ma egy 60 eves munkavallalo. Ez viszont az altalanos foglalkoztatasi helyzetkephez kapcsolodik elsosorban. Vagyis, hogy nem egesz 4 millio ember dolgozik egy majd 10 millios orszagban es amig ekkora a valasztek nyilvan nem fogja senki a majdnem nyugdijast valasztani.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.07.15. 23:43:04

@TaTa86.:

nagy eszme = mindenkori bullshit (vö: építjük a szocializmust, a demokráciát, a polgárságot, ajrópát, a NER-t, a szittyaturántengelyt stb.) és ha 20 évvel ezelőtt szomszédainknál szarabb volt, az is pont ezért van, mert míg kádár a lehetőségekhez képest lazán kezelte a kommunizmust, addig ceausescu, csehek, oroszok nem, úgy is éltek

sem vidám barakkot, sem élhető szabad országot nem bunkósbotként felülről pörgetett übereszmével építesz

ellenkezőleg! ha mindig csak az (akármilyen címkéjű) dicső vezetésen áll vagy bukik minden, birka marad a magyar az idők végzetéig és vesztes

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.07.16. 01:01:34

@Herr SturmLikudnik: Túlságosan feketén-fehéren veszed. A "nagy megváltó terv"-et egyébként nem véletlenül írtam idézőjelben. Igenis kell valamilyen pozitív identitástudat, és ez legalább olyan fontos mint az anyagiak.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.07.16. 06:04:35

@TaTa86.:

"Túlságosan feketén-fehéren veszed"

épphogy ellenkezőleg, ifjú pada van

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.07.16. 11:02:59

@Herr SturmLikudnik: Jól van, én azt mondom, hogy nem szabad elbagatelizálni a nemzeti identitás szerepét. Persze abszolutizálni ugyanúgy hiba. (Ez így elég közhelyes lett. :D )