HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • Tata86: @Quastr IlIl: Erre még én is kíváncsi vagyok :D (2020.08.03. 10:19) MB1-es exjobbikosok
 • Tata86: @illaim: Az a probléma, hogy nem arra reagálsz, amit írok. Igazából fogalmam nincs mire reagálsz.... (2020.05.26. 22:25) A magyar Jackass
 • Quastr IlIl: @Tata86: "Én azon merengtem, hogy váltana-e Orbán valamire, ami akár működhetne is, olyanról, ami ... (2020.05.24. 11:40) Freedom is essential
 • Tata86: @Quastr IlIl: Ebben egyet is értek, ezért is tartom ostobaságnak, amikor egyesek az egész témát bü... (2020.05.21. 12:19) Alternatívák

Utolsó hozzászólások

 • Tata86: @Quastr IlIl: Erre még én is kíváncsi vagyok :D (2020.08.03. 10:19) MB1-es exjobbikosok
 • Quastr IlIl: @Tata86: Nem akarod belülről bomlasztani a rendszert? :) Kíváncsi vagyok mi a véleményed az ügyről, és érdekelne majd az is hogy hova költözöl. (2020.07.31. 22:37) MB1-es exjobbikosok
 • Tata86: @Quastr IlIl: BTW: a blog.hu is indamédiás. Úgyhogy valamikor írok még az indexről, aztán költözik a blog más helyre. (2020.07.31. 10:36) MB1-es exjobbikosok
 • Tata86: @Quastr IlIl: Az Archiregnumot is átállítottak a szervek (2020.07.26. 09:44) MB1-es exjobbikosok
 • Quastr IlIl: Felmondanak az indexesek, erre egyből megjelenik itt 1-2 poszt. Gyanús vagy te nekem :) Én a Jobbikot már rég elengedtem, bár az igazat megvallva n... (2020.07.26. 09:27) MB1-es exjobbikosok
 • Tata86: @civisvaros___: "a revíziónak rövid távon semmi realitása nincs." Revízió sokféle lehet, nem feltétlenül határmódosításra kell gondolni. De tény, ho... (2020.06.05. 15:34) Trianon ma és holnap
 • Tata86: @illaim: Az a probléma, hogy nem arra reagálsz, amit írok. Igazából fogalmam nincs mire reagálsz. "a mai helyzetben békés tiltakozásra nem sok le... (2020.05.26. 22:25) A magyar Jackass
 • Utolsó 20

2010.05.15. 20:53 TaTa86.

Egy Mellény mind felett!

"A bölcs más kárából tanul, az okos a sajátjából, az ostoba a sajátjából sem."

Az országgyűlés első napján kiderült, hogy az maszoposak ostobák, bár ezt tudtuk eddig is. Ott folytatták ahol abbahagyták. Viszont az is kiderült, hogy sem Sólyom, sem a fideszesek bizony nem bölcsek.
 

Mesterházyék nem okoztak különösebb meglepetést. A nap híre: Hagyó Mikit rabszíjon vezették el, ennek nem lehet más következménye, mint masszív fasisztázás. Eddig nem jött be, elbukták az EP és az OGY választást is, de talán majd az önkormányzatinál sikert hoz. A nagy számok törvénye az MSZP oldalán van, a realitások ellenük...

Az Igazi Demokraták porba alázták Vonát azzal, hogy elfordultak tőle (egy teliholdat még mutathattak volna, csak a bulvár kedvéért), hazafiasságukat és a megszállt területeinken élő honfitársaink iránti szolidaritásukat kétséget kizáróan bizonyították angolos távozásukkal a Székely himnusz alatt. Horváth Csaba pedig kitűzőjével győzte meg műértő közönségét Magyarország, és csakis Magyarország iránti feltétlen lojalitásáról.

Szóval, mint már írtam semmi különös... Ameddig kormányon voltak, addig ezen leginkább sírtam, most már csak nevetni tudok.

 

A nap legnagyobb attrakciója a Jobbik bevonulása bemasírozása a Parlamentbe, ezen belül is: vajon mit fog Vona G. (31) gyöngyösi lakos viselni inge fölött. A radikálisok elnöke szörnyű tréfát eszelt ki Középfölde békés lakóinak megtévesztésére: zakója alatt elrejtette ama rettenetes Mellényt, amitől birodalmak dőltek romba, népek pusztultak ki halomszám', ezredéves kultúrák vesztek feledés homályába.

"Egy Mellény mind fölött, Egy Mellény kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen."

 

A Mellény hatalma

Őszintén szólva eredetileg nem értettem mire ez a cécó. Egy súlytalan frakció elnöke egy érdektelen ruhadarabbal kifejezi szolidaritását, és lekötelezettségét a legelszántabb aktivistái iránt. Ha cinikus akarok lenni, hozzá is teszem: rohadt olcsón megúszta...

Csakhogy én ostoba, nem vettem tudomást a Mellény szörnyű átkáról, amit még több ezer 65 éve, Mordor gonosz nagyura a III. Birodalom Führerje oltott belé sötét mágiával.

A Mellény szörnyű hatalommal bír: máskor bölcsen viselkedő államférfiakból kihozza a paranoiás antifasisztát, másokból a hatalomittas kamaszgyereket.

A 2/3-os hatalommal rendelkező Fidesz, az átok hatására elfeledkezett méltóságáról, amit hatalommal járó felelősséghez illik adni árucsatolásként, és meglepően sunyi húzásra vetemedett:

A szélsőjobb elleni kérlelhetetlen küzdelem jegyében (aminek a célpontja még nem is olyan régen pont ők voltak), fityiszt mutattak Dúró Dórának. Méghogy korjegyző! Zuschlag még elmegy, nade Dóri?! Ez már elég kisstílű ahhoz, hogy az emberből kihozzon egy lemondó cöcöcö-t, de a Mellény nem hagyja itt abba: a Fidesz nem vállalja a felelősséget, inkább rátolja Horváth Jánosra, a 89 éves korelnökre. Nagyvonalú gesztus, igazi nemes és tiszta lelkekre vall.


Black Hawk down!

De a pusztítás, amit a Mellény a FIDESZ soraiban végzett semmi, ahhoz képest, ahogy elbánt szeretve tisztelt köztársasági elnökünkkel.
A helyzet az, hogy monarchistaként nem vagyok híve a joviálisan vigyorgó kirakatbábu államfőnek. Kifejezetten irritál néha az Alkotmány 29. § (1) bekezdésének értelmezése, amely az elnök feladatát rögzíti: "kifejezi a nemzet egységét és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett".

Itt az előbbi kb azt jelenti, hogyha Gyurcsány miután a hatalomért minden tekintetben lenullázta az országot, pogromot rendez Budapest-szerte, majd a főpolgármester kitünteti az ezt végrehajtó rendőrfőkapitányt, akkor Sólyom elítéli a szélsőségeseket, és megjegyzi, hogy voltak túlkapások, majd visszarepül a fészkébe. Egyet ide, egyet oda, csak hogy középen maradhasson. Ebből aztán se nemzet, sem egység nem lesz...

(Az utóbbi pedig nyilván azt jelenti, hogy évente legalább 3szor fel kell hívnia a figyelmet a náciveszélyre.)

Szóval régen vártam már valami világos állásfoglalást, az Alkotmány és az általános erkölcsi normák iránymutatásával. Legnagyobb sajnálatomra, noha utalások voltak, ilyen nem történ az előző ciklus alatt. Pedig lett volna alkalom. Az utolsó év különösen gyalázatosra sikerült: először Fico hessegette el palimadarunkat, majd a 3. köztársaság első zsidótörvényét engedte át csont nélkül.

Sólyom gyakran kikelt a szélsőjobb ellen is, de nem emlékszem, hogy túl sokszor is felszólalt volna, a gonosznáczik által felvetett létező problémák ellen...

Persze mostmár értem az okot: 2007ben még csak 56 Mellény volt, 2010re már több mint 3000 Mellény ostromolta Sólyom egyre elkeseredettebben védekező szürkeállományát.

Megjött tehát a várva várt világos állásfoglalás:

"Abban a történelmi parlamentben nem volt radikális jobboldali párt és frakció. Most viszont a választók akaratából van. "

Emlékszünk, mikor a köztársasági elnök elítélte a posztkommunista, kollaboráns utódpárt parlamentbe kerülését? Nem?

"Ha a Jobbik frakcióvezetője a jogsértéssel kérkedve esküszik a jogszabályok betartására, hamis esküjével a hazugságot fogja képviselni az új Országgyűlésben. "

A T. Köztársasági Elnök Úr tehát meghazudtolta egy 17%-os újonc párt elnökét. Mi több esküszegőnek nevezi. Ez a Mellény tényleg ördögi. Sólyom sosem esett még ennyire ki a szerepéből(, még Gyurcsány vagy Drazsé ellenében sem), ez nem lehet természetes.

De van itt más is:

"Magyarországon megalakult, és rögtön a parlamentbe jutott az a párt, amely a környezetvédelmet, a jövő nemzedékek iránti felelősséget, a fenntartható fejlődést tartja egyik fő, és jellegadó feladatának. Ezzel az európai törvényhozásoknak nemcsak egy negatív, hanem egy pozitív megfelelőjével is rendelkezik ez az új Országgyűlés. "

Nos: No comment. Azaz, hogy mégis: Mellény. Más magyarázat nincs.

 

Tényleg ilyen bonyolult?

A helyzet az, hogy a Jobbiknak valóban voltak olyan megnyilvánulásai, amelyek után megérthető, ha nem látják szívesen őket a parlamentben. Például ott a kuruc, amit lehet magyarázni, csak éppen nem érdemes, mert senki nem szereti ha hülyének nézik, vagy ott van a kampányban megeresztett ipari mennyiségű (és tök felesleges) alig kódolt zsidózás, de az sem volt jó pont, mikor a Vona a Jobbik támadóit patkánynak nevezte(, még ha van is átfedés).

Már csak azt nem értem, hogy ezt az anti-Jobbik dolgot, hogy lehet ilyen félelmetesen ostobán csinálni? (Jó, a Mellény persze sok mindent megmagyaráz...) Igazán felfoghatta volna mindenki: a Jobbikot szimbolikusan támadni bizony lehetetlen vállalkozás. Az hazai pálya a radikálisoknak, arrafelé nagyon otthon vannak. A Hatalmas Mellényről visszahullnak az átkok. Vonáék ráadásul nagyon jól adják a mártírt, különösen akkor, ha tényleg igazuk van, ha az adott kérdésben tényleg ők képviselik a józan észt, és az erkölcsöt.

Van azonban egy fegyver, ami már a kampányban is elsült, és le is vitt vagy 5 százalékpontot a Jobbik eredményéből. Az a helyzet, hogyha megszűnik az antifasiszta össztűz, ami láthatóan csak erősíti őket, és egy kis levegőhöz jut a párt, akkor azon nyomban elkezdenek ökörségeket beszélni!
Jönnek az iráni forradalmi gárdák, a finngáriák, a földvásárló Salamonok, jön Csanád Vezér, jön Dórika a 23 éves szakértelem, jönnek Pörzse mesterien photoshoppot Barikád-címlapjai, a szánalmas Likud Viktorozás stb.
Ennyi lenne a terv antifák, kussolni kéne egy kicsit!


Lehet Más a Politika?

Amennyiben elkezdenénk végre a Mellénynél komolyabb gondokkal is foglalkozni, akár lehetne is. Ehhez az kéne, hogy mind a Fidesz, mind az államelnök bölcs legyen, és tanuljon az elmúlt 20 év legnagyobb hibájából.

Annak is nagyon őszintén örülnék, ha sem a Fidesz, sem a fideszközeli toll- és billentyűzetforgatók nem tennék fel újra a szocik által karcosra hallgatott mindenazellenzékmiattvan slágert. Orbán irányt mutatott: "Nem értek a divathoz.".

 

(ps: Nem akarok én semmi rosszat a Jobbiknak, egyszerűen arról van szó, hogy szeretném, hogy egy színvonalas, szélsőségektől mentes radikális párt legyen. Ha erre képtelenek, tőlem tényleg kieshetnek.)

288 komment · 3 trackback

Címkék: politika mszp fidesz szánalmas jobbik sólyom lászló mellény


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr222005901

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A gárdaruha-bohózat 2010.05.17. 01:02:58

Az index.hu felvétele az alakuló ülésről. Vona Gáboron "gárdamellény". És igen, elkezdődött. Tegnap, azaz május tizennegyedikén tartotta alakuló ülését az Országgyűlés, de természetesen a magyar politikához híven ez sem maradhatott botrányok ...

Trackback: Képes képtelenségek 2010.05.16. 21:58:20

Alighanem ez a mellény-gate nem cikisebb, mint a kordonbontás. Mi több, azt állítom, habár mindkettő jogszerűtlen, ám mégis jogos, mert egy antidemokratikus és talán alkotmányellenes intézkedés ellenében lép fel

Trackback: A nap képe - Kiss Péter és Vona Gábor két jó barát... 2010.05.16. 13:53:12

Mindenki Vona mellényével volt elfoglalva. Megtesz? Nem teszi? De vajon gondolta volna bárki, hogy Kiss Péter "Árpád-sávos" nyakkendőben teszi le az esküt? Ráadásul Kiss helye éppen Vona előtt van. Jól mutatnak így együtt :) Fotó: FN.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haary Plotter 2010.05.16. 21:38:30

@Várúr:
Bocs, hogy elfelejtettem az első axiómát, ugyanis én nem tudok csak félig (1/2) számo....
1. axióma: a magyarok mindent csak loptak; hazát, nyelvet, zászlót, címert, még a bőgatyát, a fütyülős barackot és a micisapkát is.
"Bizonyításként" egy rövidke heraldikai cikk:
www.prherald.hu/cikk2.php?idc=20090126-230014&id2=elso&idl=

Köszi, hogy a puli kutyával megtiszteltél, ugyanis elég sok kutyafajtánk igazi hungarikum, de hízelgőbb lett volna nekem a ridegtartású (szürke)MARHA!

Na, az állatsereg közepén majdnem elfelejtettem;
rénszarvas és bagoly témában nem kaptam választ.

freebiker 2010.05.16. 21:42:57

@dtk74: Az írásod is olyan zavaros mint az elméd. a komcsik durciznak mert a zsíros bödöntől messze kerültek.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.16. 21:43:27

@Pszt!:

Ez a hülye meg mit keres itt?
Jaaaa, címlap---> a droidoknak ez hívószó.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 21:43:31

@freebiker: Juj ez fájt! :) Nem vagyok egy grammar nazi, de...

@dtk74: "sarló kalapács sem idegesítene?"
Nem, azon röhögnék.

"mindegy mit szépítettek a történeten."
Nem hinném, hogy akármit szépítettem volna rajta. Engem a maga valóságában nem botránkoztat meg, sőt elítélni sem tudom. Ahogy Orbánék kordonbontását is helyeseltem, ahogy a ferenciek terén épült barikád építése is szerintem jogos volt, ahogy 56ot és a varsói gettólázadást is helyeseltem. (Persze utóbbiak nyilván nem egy kategóriába tartoznak az előbbiekkel.)
Vannak olyan helyzetek, amikor szembe kell szállni a törvénnyel. Drazséék törvénye számomra nem törvény.

"mondjon már le mentelmi jogáról is abban a pillanatban, hiszen kicsi a súlya annak amit ő megtehet mert nem lehet elítélni,"
Na ezt nem értettem már elsőnek sem. A szerkesztőtársaimmal ellentétben én nem vagyok jogos, de mintha egy: a fidesz 2/3addal akármikor elveheti Vona mentelmi jogát, kettő: szabálysértésre nem vonatkozik. (Ez utóbbi lehet, hogy csak tettenérés esetére érvényes...)

"Azt már nem is kezdem ragozni hogy miért illene pont neki példamutatóan lemondani a mentelmi jogról."
Drazsé törvényét megszegni nem ugyanaz, mint az általános erkölcsi törvényeket megszegni.

"gárdamellény tiltott jelkép"
Nem az. Felejtsük már el ezt a tiltott dolgot, Kádár meghalt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 21:45:22

@freebiker: Ha egy mód van rá a Caps Lockot hanyagoljuk.

freebiker 2010.05.16. 21:46:04

@jaegtoer: Én? A balos csürhe talán. És ha nem tetszik a véleményem el lehet húzni, ahogy Fletó mondta.

dtk74 2010.05.16. 21:46:33

@freebiker: te most ezzel érveltél a gárdamellényes vállalkozás mellett? Azzal, hogy egy hiba, joghézag, vagy emberi hülyeség miatt ártatlanul letartóztattak?
Egyébként jogodban áll kritizálni és ellenállni. Mentelmi jog nem véd, ezért jó ha tudod, esetedben a rendszernek jogában áll neked ellenállni. Mindenesetre igazad van, az ember álljon ki az igazáért, és ha rossz a rendszer változtassa meg.
A szomorú az, hogy nem értitek a lényeget. Az országban a többség elutasította a gárdás, mellényes, vonulgatós szerencsétleneket, lásd parlamenti választások 2010. Szerintük nem rossz a rendszer, ha megvédi ezektől a polgárokat. márpedig ha ők vannak többen, az ő véleményük számít. ilyen a választás, ilyen a demokrácia. Fel kellene dolgozni.

dtk74 2010.05.16. 21:50:35

@TaTa86.: ahogy írtam, észérvek feleslegesek. szép álmokat sztyeppéről, magyar Jézusról, szentkoronaalkotmányról, fehér karácsonyról, és Jobbikos kétharmadról.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.16. 21:50:37

@freebiker:

Édesanyád hogy van? Meg kéne látogatnod, beszélgetni kéne vele.... addig sem itt vagy.

freebiker 2010.05.16. 21:50:53

@dtk74: Elég szánalmas egy semmitmondó ítélet mögé bújni. A mellény betiltása csak ítélet nem törvény. Drazsé barátunk benyalhat, minden komcsival egyetemben.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 21:51:16

@dtk74: "A szomorú az, hogy nem értitek a lényeget. Az országban a többség elutasította a gárdás, mellényes, vonulgatós szerencsétleneket, lásd parlamenti választások 2010"

Ez hülyeség. Az ország többsége az egyetlen kormányzóképes pártot választotta Gárdától teljesen függetlenül.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 21:53:14

@dtk74: Ilyenek ezek a náczik! Ne érvelj, csak gyöngyöt szórsz disznók elé, te ennél többet érsz. Szia.

@malacz69【ツ】rettegés elemző: Várúr tényleg egy gyökér, olvasd el a sárdobálós kommentjeit.

A trollkodást pedig mindenki fejezze be, mert fasizmus lesz!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.16. 21:53:32

Kedves TaTa!

Ahhoz képest, h litániaméretű a poszt, az első harmad után nagyon belejöttél, van egy-két remek poén, az meg már nem újdonság, h száz %-ban egyetértek. Én is szeretném, ha a Jobbik egy radikális, de nem eszetlen párt lenne.

A mellény-gate meg kordonbontás ekvivalens, és én mindkettőt támogatom, mert mindkettő egy ostoba szabály ellen demonstrál.

Egyébként meg ez a mellény nem törvénysértő, hanem kormányrendelet sértő, az meg sztem nem törvény, de ezt egy jogtudós jobban megaszondaná.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.16. 21:56:40

@TaTa86.:

Várúr nem troll, csak egy kicsit ideges tipus, de jobber, ne aggódj miatta.

Várúr, te meg ne idegeskedj, mutasd a Jobbik arcod!:o)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.16. 21:58:00

@freebiker:

Te, ne kiabálj, ahhoz még kevéssé ismersz.
Csak csendesen, úgy a radikalizmus is jobban átjön

dtk74 2010.05.16. 21:58:25

@freebiker: ez vita akar lenni? a tények el nem fogadása, személyeskedés, és ellenségkép gyártása. Mondjuk én komcsi lennék mert más véleményen vagyok? Elgondolkodtam ezen. leírnád nekem hogy egy mai magyar komcsit szerinted milyen ideológiai és gazdasági elképzelésekkel lehet definiálni?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.16. 22:03:06

Kedves Tata!

Rátok eresztettem trackbackben néhány képet és a videót demonstrációs céllal, meg azért, h lásd be,egy dolgot kifelejtettél: izraeli zászló jelvénye néhány szoci képviselőn. Nah, az még nagyon odatoszott engemet.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 22:03:20

@malacz69【ツ】rettegés elemző: Nagyon jól álcázza. Szidja a himnuszainkat, primitíven személyeskedik, a 88 kilójával rajkodik, és nem éppen angolosan távozik.

Egyébként kösz neked is. :o)

freebiker 2010.05.16. 22:03:39

@TaTa86.: Megjöttek az okoskodó balosok. Én nem vagyok fasiszta se náci meg ki tudja mi méd. Várúr meg balos olvasom miket ír.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 22:04:33

@malacz69【ツ】rettegés elemző: Nem felejtettem el:

"Horváth Csaba pedig kitűzőjével győzte meg műértő közönségét Magyarország, és csakis Magyarország iránti feltétlen lojalitásáról."

Éberség elvtársak, éberség!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 22:07:25

@freebiker: Nekem semmi bajom a fasizmussal, a nácikkal annál inkább, de nem ez a lényeg.
Megkérlek, hogy ne személyeskedj.
Várúrral kapcsolatban igazat adok neked, de itt akkor sem lesz trollkodás. Malaczot pedig tényleg békén lehet hagyni, inkább olvasd el ő miket ír.

freebiker 2010.05.16. 22:10:44

@dtk74: Nekem megvannak az ellenségeim. Minden balos az. Szoclib neoliberális vagy nevezzék bárhogy magukat. Az én letartóztatásom is üzenet volt. Féltek tőlem. És most jól is teszik. A fagyi visszanyal....

freebiker 2010.05.16. 22:14:01

@TaTa86.: Én sokmindent lenyelek, de ha visszanézedaz írásokat a személyeskedést nem én kezdtem. De válasz nélkül nem hagyom. Ami malackát illeti ismeretlenül mit írt nekem? Talán nem kellett volna engem megismernie?

Gábor mester 2010.05.16. 22:15:04

@SirKaan: Nem a Mellény van betiltva, hanem a "régi" Gárda, amelyik egyenruhájának rRÉSZE volt a mellény. Betiltott szervezet egyenruháját viselni - pláne NEM NYILVÁNOS HELYEN!!! - lehet, abban tömegével masírozni, vezényszóra alakizni, "félelmet kelteni", kisebbség ellen puszta megjelenéssel lázítani stb., azt nem lehet. (Vö. az ügyészségi állásfoglalást valamelyik hozzád hasonló barom Vonát meg a mellényt érintő feljelentésére!)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.16. 22:22:44

@TaTa86.: "Nekem semmi bajom a fasizmussal"

Nono, a huszas évek Mussolinijét még Churchill is dícsérte, a harmincas években már köh-köh...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.16. 22:24:34

Héééééé, hát az előbb nem láttam, h átment, erre beírom még egyszer, hát előjön. hülye blogmotor.

Várúrat pedig érdemes elolvasni Tótában, sztem egyáltalán nem baller, bár fogalmam sincs, miket írt a Sárdobálóban. Miket?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.16. 22:27:56

@freebiker:

"Féltek tőlem. És most jól is teszik. A fagyi visszanyal.... "

Ez most valami ki a nagyobb kakas a szemétdombon verseny?

Zikk-Shalom!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.16. 22:30:50

@malacz69【ツ】rettegés elemző: Tótát nem olvasok. :)
Nem fogom most ide bemásolni, főleg, hogy úgy néz ki tényleg elment, olvasd el a legutóbbi posztnál...

freebiker 2010.05.16. 22:39:14

@Herr SturmLiberator: Nem. Csak akad némi személyes gondom a balosokkal.

freebiker 2010.05.16. 22:42:39

További szép estét minden jó érzésű magyarnak itt.

freebiker 2010.05.16. 22:43:54

@TaTa86.: Sejtettem nem egyedül vagyok.... Jó estét. megyek alukálni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.16. 22:49:44

Jóccakát mindenkinek, aki nem bal/jobb/miegymás pártállás mentén akarja kiskanál vízbe fojtani honfitársait.

bariga 2010.05.16. 23:14:53

nem a mellény a probléma, ha Vona meztelenül ment volna be, akkor is tudnánk, milyen rémes dolgokat szokott mondani

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 00:19:27

@freebiker:

Történelem-művészettörténet, plusz történelem tanári szak és középkor specializáció a Pázmányon.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 00:22:11

@Omár:

Dehogyis akarom én őket megsérteni, tisztelet szerencsétlen halottaiknak, akiket Sztálin vágóhídra küldött, mert minden hősi halott tiszteletet és kegyeletet érdemel. (Még akkor is, ha tömegesen erőszakoltak meg nőket, vittek el málenkij robotra, stb.) Ezért kellene tárgyalni velük, hogy a szimbolikus terünkről hadd kerüljön olyan helyre, ami erre való.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 00:31:32

@Haary Plotter:

A finnugorokról csak annyit, hogy a nyelvrokonságba nem kell mást belefantáziálni.:P
A patkót harapó strucc egyébként szintén többszáz éves szimbólum, még I. Károly és Nagy Lajos használta sisakdíszként. Vas megye címerében is benne van. (A strucc ugyanis mindent megemészt, így a lóból is csak annak patkója maradt. I. Károly "lova" pedig a kiskirályok uralma volt.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 00:39:12

@Várúr:

Ehehe.:) Az oroszlán nem véletlenül szerepel a Csákok címerében, márpedig nálunk csak annak lehetett sima állatábrázolásos címere, aki "foglaló" nemzetség tagja volt. (Aki advena, azaz jövevény volt, még ha állatos is volt a címere, meg kellett jelölnie valamilyen jellel, például csillaggal vagy kereszttel, hogy megkülönböztesse magát az úri nemzetségektől.) Az Árpádoknál is szerepelnek oroszlánok a hétszer vágott vörös-ezüst címerben, és amíg a sávok valószínűleg aragóniai mintájúak, addig az oroszlánok feltehetően ugyanarra a totemállatra mennek vissza, mint a Csákoknál. (Ők talán oldalági rokonai is lehettek az Árpádoknak, csakúgy, mint az Ákosok. Ezt az is alátámasztja, hogy az Árpád-kor alatt végig országos méltóságokat viseltek.) Györffy György szerint az úri nemzetségek már azelőtt használtak címer jellegű billogokat vagy nemzetségi jelképpel ellátott zászlókat, hogy a 12. század vége felé nyugatról elterjedt volna a címerhasználat. És ezek a legtöbb esetben totemősök ábrázolásai lehettek, például sas, sólyom, kígyó, oroszlán, bika, és még sorolhatnám.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 00:42:59

@freebiker:

Amúgy III. Béla és Imre király építtette azt a szárnyat, francia mesterekkel. Tehát elvileg lehet nyugati divat is, de szerintem inkább valamilyen Árpádokra jellemző szimbólum. (A turul-monda alapján nem totemős, de jelképezheti például a királyi hatalmat is. Amit később a kettős kereszt jelentett.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 00:46:06

@TaTa86.:

Khm, maximum Imre királlyal.:P Ősi szimbólum lehet ettől függetlenül - nyiván nem véletlen, hogy a jogarban is oroszlános hegyikristálygömb van, amit a szenvedélyes gyűjtő II. Henriktől kaphatott Szent István -, de hogy totemisztikus jelvény, vagy egyéb szimbólum-e, azt elég nehéz lenne kideríteni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 00:47:18

@Várúr:

"Srt. Imre édes jó anyukájától, Gizella bajor hercegőtől vette át, azaz nem ő, hanem a fajtatiszta német udvari papok."

Hűha, egyre mélyebbre mentek a zsákutcában...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 00:55:45

@roki:

Ajjaj, ugye tudod, hogy II. Géza 1162-ben halt meg?;-) Nem lehetett asszonnyal bekerült szimbólum az oroszlán, mert amint már írtam, a Csákok címerében is az volt. Talán az lehet a feloldás, hogy amíg egy nemzetséget képeztek a Csákok és Árpád ősei, addig ez volt a közös totemős. Árpáddal viszont megtörtént a kiválás - Álmos többi fia kiesett a főhatalomból -, így nekik már Álmos állata lett a családi totemősük. Az ősi nemzetségé viszont maradhatott továbbra is az oroszlán.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 00:56:47

@Várúr:

Az etelközi tarsolylemezen van oroszlán. Kettő is. De persze nem jellemző.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 01:00:05

@TaTa86.:

"A puli mellesleg nem ősmagyar szimbólum hanem egy ősmagyar kutyafajta(, mint a kuvasz, komondor, pumi, vizsla, erdélyi kopó)."

A komondor nevének eredete a koman és a dur összekapcsolásáig megy vissza, ami azt jelenti, kunhoz (a komán volt az itteni kunok önmegjelölése) tartozó. Régen ezért is mondták komondor ebnek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 01:02:08

@Bergeroth:

"a történelem engem igazol"

A történelem nem igazol semmit, az történik, és maximum következtetéseket vonhatunk le belőle.:P Rubasov elvtárs is azt hitte, hogy a történelem majd igazolja a kommunistákat, bármit is tettek...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 01:06:09

@roki:

Aba Sámuel már tuti, hogy keresztény kellett, hogy legyen, de abszolút homály, hogy a velünk jött kabar népesség tulajdonképpen milyen vallású is volt. Meg hogy éltek-e itt már korábban is izraeliták. Meg voltak-e honfoglaló törzsek, akik körében divatos volt a kazárok zsidó vallása. Az oroszlán egyébként elég divatos motívum volt az egész pusztán, úgyhogy már csak ezért is nehéz a döntés.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 01:08:05

@freebiker:

Azért ezzel vigyázzunk, a struccot sem ezért választotta I. Károly.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 01:16:47

@roki:

"a pápa anathéma alá is helyezte követőivel együtt."

Ajánlom figyelmedbe a következő szakirodalmat:

www.epa.oszk.hu/00000/.../MKSZ_EPA00021_1984_100_04_285-299.pdf

Koppány valószínűleg ugyanúgy Bizánchoz kötődött, mint az összes erdélyi Árpád-házi. Egyébként VIII. Henrik is zsidó kellett volna, hogy legyen, hiszen elhalt testvére özvegyét vette el.;-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 01:34:09

@roki:

Katolicizmusról beszélni csak 1517 után ajánlatos, de ez csak szemétkedő kötekedés.:P Érdekes a koncepciód, akár még alapja is lehet, de annyira kevés a forrásunk, hogy csak párhuzamokat tudunk találni, annak megfelelően, hogy melyik elmélet nekünk a szimpatikus. (A vándorló magyarok lehetséges zsidóságáról a Székely György-féle Eszmetörténeti tanulmányok a magyar középkorról című tanulmánykötetben is van egy érdekes, elég fantáziadús írás.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 01:36:07

@Haary Plotter:

"hízelgőbb lett volna nekem a ridegtartású (szürke)MARHA!"

Valószínűleg őket is a kunok hozták. De attól még szeressük.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 01:38:42

@TaTa86.:

"A szerkesztőtársaimmal ellentétben én nem vagyok jogos"

Ehhe, ezek után bármire hivatkozol, az nem jogos.:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 01:44:28

@Herr SturmLiberator:

36-ig az egyik legnépszerűbb szocialista gyökerű politikus volt, aztán megsértődött Abesszínia miatt, és hibát hibára halmozott.:-/

molaris 2010.05.17. 04:47:00

@Várúr:
Stultorum humanum infinitus est!!!

Miről ismerni meg a mocskot? Erről,- nem állít, csak sejtet, mellébeszél. Mint itt is oly sokan. Mert - mondván - a világ nem fekete és fehér.
De! Vagy bűnös, vagy nem. Azt pedig 2000 éve tudjuk: "Meg van írva:nincs igaz egy sem"/Róm. 3,10/

Ennek illusztrálására, a mai magyar mocsok, és annak szétkenése:
www.noltv.hu/video/2626.html

molaris 2010.05.17. 04:55:14

@Mj: - mellett!
Tudjátok- é Atyámfiai, vitatkozók, hogy mit jelent a "katolikus"? - EGYETEMES!!!
Tudjátok-é, hogy amint Mj is írja(a koponyája beltartalmát nem az orrváladék termelésére használja), annak előtte nem volt értelme ezt a szót megkérdőjelezni?
Tudjátok- é, hogy ma mi a probléma? Az, hogy megdőlt a posztkomcsik hazai katolicizmusa.
Íme a prezentáció, komcsi módra. Tudjuk mind a ketten, hogy hazudunk, se jó ez így:

www.noltv.hu/video/2626.html

molaris 2010.05.17. 04:56:12

A két link nem véletlenül egyezik.

molaris 2010.05.17. 05:02:14

Ja!! És mielőtt bárki meggyanúsítana: elismerem, Mj brilliáns gondolatmeneteit már sok helyen elismertem és támogattam.
De ennyi, nem kell továbbgondolni.
Csak el kell ismerni, hogy józanul és logikusan gondolkodik, érvel.

(Mj: kapok piros pontot?XDXDXD)

molaris 2010.05.17. 05:07:35

@malacz69【ツ】rettegés elemző:
Na látod, ezt Steiner Pali bátyád szépen megmagyarázta.
Csak azt nem értem, miért szúrja a szemét a piros- fehér, ha a kék- fehérrel ilyen jóban van??XD
Ne válaszolj, mer nem PC!!

Ibolyacukor 2010.05.17. 06:11:04

Durván jó a cikked címe:)

arlequin 2010.05.17. 08:15:04

jó a poszt. köszi.

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.17. 08:28:16

@malacz69【ツ】rettegés elemző: "Egyébként meg ez a mellény nem törvénysértő, hanem kormányrendelet sértő, az meg sztem nem törvény, de ezt egy jogtudós jobban megaszondaná."

Namármost:Jogszabályok a következők: 1. törvény, 2. kormányrendelet, 3. (partikulárisan) az önkormányzati rendelet. Ezek mindenkire vonatkoznak. A kormány határozat, utasítás, vagy az egyes miniszterek rendeletei nem jogszabályok, hanem úgy nevezett "állami igazgatás egyéb eszközei", ami csak a meghatározott, alattuk álló szervekre nézve kötelező.

A bírósági ítélet nem jogszabály, de az adott felekre, az adott témában kötelező erejű.

Én is úgy emlékszem, hogy nem a Mellény lett betiltva, de majd megszerzem az ítéletet, és kimazsolázzuk, jó? :-)

Milyen kellemes, tavaszi anyázás lett végülis! XDDD

vmary 2010.05.17. 08:42:21

@TaTa86.: Az ország elutasította a baloldalt lejárató kormánypártot. Több, mint 80% mondott nemet dicső tevékenységükre...
Pedig ennél többen vannak baloldali eszméket vallók, csak nyilván nem azonosulnak a korrupt, tisztességtelen csapattal.

roki 2010.05.17. 08:44:36

@Mj:
Csak összedobtam hirtelen néhány egyszerű elemet, hátha ugranak rá, de senki nem merte bevállani.Értem amit mondasz a katolikussal kapcsolatban, de egyszerűsítve könnyebb így megfogni a folyamatokat, mintha bele kellene bonyolódni azok kifejtésébe.Egyébként nem vagyok szakmai téren érintett, csak az általános műveltség szintjén ismerek dolgokat.

Valójában azt gondolom erről az egészről, hogy az esztergomi királyi kápolnába a két sor, egymással szemben álló 12-14 db oroszlán az ismert szimbolikát jelképezi, miszerint Júda Oroszlánja védelmezi a Szentek Szentjét. Ismert ezen kívül, hogy a két egymással szembe forduló oroszlán, köztük a koronával jelképként annyit teszi, hogy a Tóra, azaz a a törvény és rend védelmezője. Ezt a motívumot sok esetben Salamon templomának bejáratát őrző két oszlop(Jákim és Boáz) tetején, vagy csak egyik levő oroszlán(okkal) örökítik meg, ami zsidó otthonok ablakfüggönyeinek egymásssal szembe forduló oroszlánjainak képében jelenik meg napjainkban többek között, mint a kivülről érkező támadással szemben megóvó szimbolika.
Feltehetőleg egyházi spekulációból került fel a motívum az esztergomi kápolna falára, sőt a paléota egyes részeire is, így kívánták győzködni a magyar királyt, akik egyike sem igazán lelkesedett a keresztes háborúkért. Ismert, hogy a szárazföldi út Magyarországon keresztül vezetett és már az uralkodók vezette hadjáratokat megelőzen mindenféle seregek átvonultak és szükségszerűen konfliktus keletkezett ezekből. Azt is tudjuk, hogy az első keresztes hadjárat vezetésére Szent László királyunkat akarta felkérni a pápa, amit halála megakadályozott és így lett vezető a három francia lovag.

Azt hiszem, hogy a mindenkori magyar királyt az Ószövetség szövegei alapján állva arra inspirálták, hogy ő, mint a magyarok királya egyike a Júdának adott áldásból következően, ha másként nem de jelképesen a népek egyik királyának, aki az írás(és áldás) szerint Júda törzséből ered, tehát nem csak jussa, de kötelessége is a Szentföld felszabadítása.
János Apokalipszisa szerint Júda Oroszlánja lesz az, aki feltöri a pecsétet, ami szintúgy alkalmas szimbólum az aktuálisan felcseperedő magyar király egójának kiterjesztéséhez, miszerint ő a civilizációjának hőse szerepre kiszemelt.

Ugyan a kápolna építését korábbra teszik, de a restaurátorok által kimutatott kék alapfestés valószínűsíti, hogy nem a megépülésének idejében került falra a freskó.
Nagyon is elképzelhető, hogy III.Bélához van inkább köze, akit a pápai hatalom az ortodoxia determinációi alól kívánt egy nagy kilátású nyugatos pályaív képével csábítani.
Tudjuk, hogy ő nem ment el, de fiának örökül hagyta a fogadalmat, aki a rengeteg kincset elköltve ugyan, de okosan leginkább turistáskodott ott.
Krak des Chevaliers-t rendszeresen támogatta nagy összegekkel később is és innnen ismert szintén az , egyébként a bejárati kapu feleltt levő, egymással szembenálló oroszlánok motívuma, ...amit viszont Oroszlánszívű Richárd emlékének tulajdonítanak.

Feltehetőleg a pápai követek sok királyi családnál üzleteltek Júda Oroszlánjának címével.

roki 2010.05.17. 09:07:40

@Mj:

A kápolnában az egymással szembeforduló oroszlánok jelennek meg, nem oroszlán egymagában.

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.17. 09:29:39

@roki: "A kápolnában az egymással szembeforduló oroszlánok jelennek meg, nem oroszlán egymagában." Ez csak bizotossá teszi, hogy eredeti magyar jelkép! XD

roki 2010.05.17. 09:33:26

És hogy egy kis vidámság is legyen, rasztafari oroszlán spanglival.

Selassié, the king of kings, lord of lords, the Lion of Juddah. (B.Marley)

roki 2010.05.17. 09:35:43

@Omár:

Ha totemisztikus jelkép lenne, akkor az egy darab oroszlánt jelentene.
Az egymással szembefordulva ábrázolt az már inkább egy bonyolított jelentéshalmazt képez le.

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.17. 09:54:24

@roki: Nyugi, nem akartam a heraldikai diskurzusba érdemben belefolyni, csak a szembenálló oroszlánok jól reprezentálják a magyar összetartást. :-)

roki 2010.05.17. 10:09:18

@Omár:

Ok.;)))
Nem értettem ki a humort belőle, de az én hibám.

molaris 2010.05.17. 11:44:32

@roki:
Mi is az a bizonyos "Lion of Juda"? Ki az az a nozonyos " King of the Salem"?
És mennyi is a köze a hitvalló zsidósághoz?
Mi is a neve annak aki " volt, van és eljövendő"?
A zsidók úgy hívják: Jeshua ha. Masshia. Ma már sokan követőivé váltak. Nincs Izraelnek olyan települése, ahol ne lennének követői. És szaporodnak, nem csak biológiailag, hanem hatványozottan megtéréssel.

Mert a zsidó komolyan veszi a Szentírást, és elgondolkozik: jé!- oda van írva, hogy az idők végét jelzi, ha Izraelnek újra országa lészen. És ugyebár egy magyarországi cionista munkássága 1948- ra beérett! ŐK AZÓTA TUDJÁK: Isten szava igazság.
Csak a sok hülye keresztyén kár ruhát szellőztetni a templomba, a zsidó érzi és féli a közelgő ítéletet.
A keresztyének java divatból és karrierizmusból megy a templomba.
Ha komolyan vennénk a tanítást amit a Biblia ad, ma nem itt tartana a világ. Kit vertek pofán úgy rendesen Európában Isten és Jézus gyalázásáért?
Senkit.

Éljen a felvilágosult világ! De mint látjuk, a pusztulás virágzik rajta.

Különben nézeteim náczik és kirekesztők! De nem határolódom el tőlük.
Az enyéim, és TŐLE kaptam.

molaris 2010.05.17. 11:45:19

nozonyos=bizonyos. Bocs!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.17. 12:02:42

@Mj: Azt hiszem történelmi és jogi kérdésekben ezentúl pofám lapos. XD
Kösz a kommenteket!

@Ibolyacukor: Az érdem Göncz Árpádé. ;o)

@arlequin: Én kösz.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.05.17. 12:38:59

Szörnyű, ahogy tönkretesz egy ilyen fórumot, ha kikerül valami forgalmas címlapra! Ki tud ennyit átolvasni???

Szóval én úgy látom, hogy az antifaszisták kriptojobbikos aknamunkát végeznek, Sólyommal az élen.
Mindig sulykolják, hogy a Jobbik szalonképtelen, kjvül van a brancson. Ehhez képest a folyamatban levő világgazdasági összedőlés rövidesen azt eredményezheti, hogy a "brancs" elveszti hitelességét, a szalonképes politikai elit nem lesz képes megbírkózni a kormányzás feladatával. Akkor az elszegényedett, dühös tömeg tudni fogja, hogy melyik az egyetlen párt, amely ezzel a branccsal mindig szemben állt...
Hála a reklámnak.

szanalmas 2010.05.17. 18:54:10

"Ennyi lenne a terv antifák, kussolni kéne egy kicsit!"

Már meg ne haragudj, de ezt enyhe túlzásnak tartom, csakúgy mint a jobbik szellemi leszanálását részedről.
Elöljáróban annyit, hogy nem mentem el szavazni és nem is szimpatizálok semelyik parlamenti izével.
Csak arra szeretnék rávilágítani, hogy fideszék, szdszék ugyan így kezdték mint a jobbik.
Fiatalok és lánglelkűek voltak, nincs ezzel semmi baj.
A nagyobb baj az, ahogy idősebbek lettek sem változott semmi és a nagy öregek mint az mdf az mszp és kisgazdáék meglett társasága is folyamatosan katasztrofális ökörségeket mondtak és ami a még ettől is nagyobb baj, tették is.
Szumma-szummárum, ezek itt a tisztelt házban politikusok és ahhoz mérten értenek is a dolgokhoz ami realizálódott is gyönyörűen mint mindenki láthatja.
Sajnos a gulyáskommunizmusban nem volt szükség olyan szakemberekre akik értettek is valamihez (de kormányzáshoz egyáltalán), a rendszerváltoztatgatáskor meg mégúgyse vette észre senki az eufóriától jópár évig, hogy hiánycikk a dolog, a jelenben meg -ahogy látszik- a "ifjúpolitikusok" eléggé észrevehetően a "pénzem beszél" elvig és a "toljunk ideológiát"ig jutottak a remek oktatási és nevelési rendszerünkben.
It's over.
Agyak kellenének és koponyák, akik minimum 2 lépést látnak előre, de ilyenünk nincs és emlékeim szerint nem is volt. (Esetleg talán, de mégse sok.)
Nem mindenki szeret belépegetni ilyen izékbe.
Na, szóval csak ennyit a lelkes újpolitikusok védelmében, köszke.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.18. 00:34:30

@molaris:

Magyar Kornéliára akkor figyeltem föl, amikor a konzervatív Deák Ferenc Közéleti Klubba hívták meg a dávidisták.:) Már ez is négyszeres képzavar.:) Most sem csalódtam, hihetetlen ez a nő.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.18. 00:36:04

@molaris:

Nem voltál még bárányhimlős?:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.18. 00:37:16

@Omár:

A miniszteri rendelet miért nem?:(

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.18. 01:09:39

@roki:

"Csak összedobtam hirtelen néhány egyszerű elemet, hátha ugranak rá, de senki nem merte bevállani.Értem amit mondasz a katolikussal kapcsolatban, de egyszerűsítve könnyebb így megfogni a folyamatokat, mintha bele kellene bonyolódni azok kifejtésébe.Egyébként nem vagyok szakmai téren érintett, csak az általános műveltség szintjén ismerek dolgokat."

Ok, viszont engem lecsaptak volna a Pázmányon egyháztöri szigorlaton.:)

"Valójában azt gondolom erről az egészről, hogy az esztergomi királyi kápolnába a két sor, egymással szemben álló 12-14 db oroszlán az ismert szimbolikát jelképezi, miszerint Júda Oroszlánja védelmezi a Szentek Szentjét. Ismert ezen kívül, hogy a két egymással szembe forduló oroszlán, köztük a koronával jelképként annyit teszi, hogy a Tóra, azaz a a törvény és rend védelmezője."

Namármost, ha Mezopotámiában fennmaradt két egymással szembeforduló oroszlán, akkor az automatikusan zsidó jelkép? Vagy ha annyira szeretem az oroszlánokat, hogy belőlük rögtön egy tucatot rendelek, hogy falikárpit hatásuk legyen, akkor rögtön zsidó leszek? Vagy ha a jogar kristálygömbjének oroszlánjai bizonyíthatóan Fátimida eredetűek, akkor a muzulmánok ennek ellenére is zsidók? Tetszetős elmélet, de szerintem pont abban van a hibája, hogy egy hatalmas halmazból az alapján válogat, hogy mi felelhet meg ennek a szabálynak. Ezért jó, ha egy történész előbb kutat és gyűjt adatokat, majd utána alkot koncepciót, mert így nem érheti vád, hogy szelektál.

"Ezt a motívumot sok esetben Salamon templomának bejáratát őrző két oszlop(Jákim és Boáz) tetején, vagy csak egyik levő oroszlán(okkal) örökítik meg,"

Tehát ha két oroszlán szerepel, az zsidó. Ha egy, az is. És ha három vagy sok?:)

"ami zsidó otthonok ablakfüggönyeinek egymásssal szembe forduló oroszlánjainak képében jelenik meg napjainkban többek között, mint a kivülről érkező támadással szemben megóvó szimbolika.
Feltehetőleg egyházi spekulációból került fel a motívum az esztergomi kápolna falára, sőt a paléota egyes részeire is, így kívánták győzködni a magyar királyt, akik egyike sem igazán lelkesedett a keresztes háborúkért."

Nem értem, hogy miért egy jelkép fölfestésével akarták volna meggyőzni a királyt, amikor a király volt a megrendelő, és nem a papok. Szóban szerintem hatékonyabb lett volna.;-)

"Ismert, hogy a szárazföldi út Magyarországon keresztül vezetett és már az uralkodók vezette hadjáratokat megelőzen mindenféle seregek átvonultak és szükségszerűen konfliktus keletkezett ezekből. Azt is tudjuk, hogy az első keresztes hadjárat vezetésére Szent László királyunkat akarta felkérni a pápa, amit halála megakadályozott és így lett vezető a három francia lovag."

Ez egy legenda, amiből semmi sem igaz, de most nem keresek rá a bőséges szakirodalomra, mert korán kelek.:-/ Viszont III. Bélát még tevékkel is megajándékozta Barbarossa Frigyes, amikor nála vendégeskedett, II. András pedig igencsak fényes bevásárlókörutat szervezett Jeruzsálem felé.

"Azt hiszem, hogy a mindenkori magyar királyt az Ószövetség szövegei alapján állva arra inspirálták, hogy ő, mint a magyarok királya egyike a Júdának adott áldásból következően, ha másként nem de jelképesen a népek egyik királyának, aki az írás(és áldás) szerint Júda törzséből ered, tehát nem csak jussa, de kötelessége is a Szentföld felszabadítása."

A magyar királyok által rendelt krónikákban az előkelőbb Jáfet-féle rokonságot akarták igazolni, Júdáról szó sem volt. Tehát úgy tűnik, hogy egyik királyt sem érdekelte különösebben Júda törzse. De a korabeli irodalomban sem találkoztam még Júda-szimpatizánsokkal.;-) Viszont már IV. Béla megemlíti a "kereszténység védőbástyája" kifejezést egy levelében, és bizony öccse, Kálmán herceg is a templomosokkal szeretett barátkozni.

"János Apokalipszisa szerint Júda Oroszlánja lesz az, aki feltöri a pecsétet, ami szintúgy alkalmas szimbólum az aktuálisan felcseperedő magyar király egójának kiterjesztéséhez, miszerint ő a civilizációjának hőse szerepre kiszemelt."

Olvasd el Kézai krónikáját, na az alkalmas még egy olyan király egójának is a növelésére, aki még a keresztény hagyományok iránt sem érzett különösebb vonzalmat.;-) Mégsem vezetem le belőle, hogy Kun László hun eredetű lett volna.:P

"Ugyan a kápolna építését korábbra teszik, de a restaurátorok által kimutatott kék alapfestés valószínűsíti, hogy nem a megépülésének idejében került falra a freskó.
Nagyon is elképzelhető, hogy III.Bélához van inkább köze, akit a pápai hatalom az ortodoxia determinációi alól kívánt egy nagy kilátású nyugatos pályaív képével csábítani."

Én eddig is III. Bélát mondtam, te jöttél II. Gézával.:P Viszont az esztergomi kápolna falképeiről még mindig a király döntött, és nem a pápa.:)

"Tudjuk, hogy ő nem ment el, de fiának örökül hagyta a fogadalmat, aki a rengeteg kincset elköltve ugyan, de okosan leginkább turistáskodott ott.
Krak des Chevaliers-t rendszeresen támogatta nagy összegekkel később is és innnen ismert szintén az , egyébként a bejárati kapu feleltt levő, egymással szembenálló oroszlánok motívuma, ...amit viszont Oroszlánszívű Richárd emlékének tulajdonítanak."

Na és mi a helyzet a mükénéi timpanonnal?:) Krak egyébként az egyik kedvenc váram.:)

"Feltehetőleg a pápai követek sok királyi családnál üzleteltek Júda Oroszlánjának címével."

Khm, azt hiszem, ezek után nem teszek föl újabb kérdéseket, elegendők lesznek az előbbiek is.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.18. 01:12:41

@TaTa86.:

Áhh, nekem is inkább aludni kéne.:-S

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.18. 07:52:45

@Mj: Mert nem. :-) Ez kivételesen olyan dolog az életben és a jog területén, ami egzakt, és élesek a határok, hála Istennek van konkrét felsorolás. :-)

A nevezett váracska nekem is a kedvencem, már a lovgvárak közül.

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.18. 14:55:36

@Omár:
De akkoris, miért?
A Jat. mást mond:
"I. fejezet

A JOGSZABÁLYok

Alapvető rendelkezések

1. § (1) A jogalkotó szervek a következő JOGSZABÁLYOKat alkotják:

a) az Országgyűlés törvényt,

b) a köztársasági elnök (a továbbiakban: köztársasági elnök) törvényerejű rendeletet,

c) a Kormány rendeletet,

d) a miniszterelnök, elnökhelyettese és tagja (a továbbiakban együtt: MINISZTER) RENDELETet,

e) az országos hatáskörű szerv vezetésével megbízott államtitkár (a továbbiakban: államtitkár) rendelkezést,

f) a tanács rendeletet.

(2) E rangsornak megfelelően az alacsonyabb szintű jogszabály nem lehet ellentétes a magasabb szintű jogszabállyal."

Tényleg érdekelne, mert nálunk ezek szerint következetesen mást tanítanak, mint nálatok, ami lássuk be, aggasztó lehet.:-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.18. 18:06:28

@Lombroso/arax: "Tényleg érdekelne, mert nálunk ezek szerint következetesen mást tanítanak, mint nálatok, ami lássuk be, aggasztó lehet.:-) "
Sok mindent megmagyarázna. XD

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.18. 18:31:08

@Lombroso/arax: d) - f) között az bezony nem mindenkire érvényes, a) - c) viszont igen. Ezért.

(Most sajna se időm, se enregiám, hogy hosszadalmas jogi tanmesét tartsak, de nyugodtan elhiheted. A lényeg, hogy mindenkire, vagy speciális személyi körben hatályos-e az adott rendelkezés.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.18. 23:59:26

@Omár:

Hűha, úgy látom, itt már szakbarbári vitába torkoll a kérdés, úgyhogy drukkolok, hogy konszenzus legyen.:)
Azért persze Árva, Trencsén, Beckó vagy Szepes vára sem rossz.:) (Amióta az eszemet tudom, várakat akarok nézni...:))

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.19. 12:30:38

@Omár: Na mi van, már az önkormányzatok sem tudnak jogszabályt alkotni?
Mivel egy világ kezdett meginogni bennem, ezért előkapartam a jogi alaptan jegyzetemet a szekrény mélyéről és megnyugodtam, három éve még jogszabály volt a min. rendelet az önk. és a min. eln. rendelettel együtt.
Azt értem, hogy mi a különbség a jogszab. és az á.i.e.j.e. között, de bizony a rendelet is lehet mindenkire érvényes.
De ha nem elég a Jat. illetve az, hogy a rendelet is általános érvényű/hatályú, akkor szívesen megkérdezek valakit az állam- és jogelméleti tanszékről, Mj sógora amúgy is ott tanít.
Nekem továbbra is az a határozott álláspontom, hogy ezek jogszabályok. Értem a dogmatikai érveket az álláspontod mögött, de azokat alapjaiban hibásnak tartom. Esetleg megkérdezhetjük a zugügyvédet.:)

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.19. 19:43:36

@Lombroso/arax: Péntek után visszatérünk a dologra, jó? Most nagyon nincs időm, és ezt nem lehet fél perc alatt, rendesen megtárgyalni, de ne félj, jó kezekben van itt is a dolog, közülünk többen éveken tanultuk a jogot, főállásban... ;-) Lehetséges, hogy tévedtem, ha így lesz, el fogom ismerni, csak nem egészen így emlékszem. De mondom, visszatérünk, jelenleg kb. meghalni nincs időm... :-(

jaegtoer 2010.05.19. 20:44:11

@Lombroso/arax:

Megnéztem, mert nem akartam hinni a szememnek.

"__f) a tanács rendeletet.__"

Akkó, nincs mirű szofisztikáni, me' a tanácsrenccer mindent visz. ...és üt.

tanács.... Ejha!

És tényleg ígyen van. Hun a gombhó a kabát?

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.19. 21:01:55

@Omár: Dettó, Holnap reggel PJ3.
Amúgy majd el kell ismerned, utánakérdeztem.

@jaegtoer: Régi, toldozott-foltozott, szar tv., ki kell majd cserélni.

Lacka929 2010.05.26. 23:16:52

@stadtkind: Mert még biztos nem jutottál el a felismerésig: politikus esetében semmin sem szabad csodálkozni, semmi sem szabad, hogy zavarjon. Ők ilyenek, ez van.