HTML

Archiregnum

Minden társadalom rendelkezik a legsúlyosabb bűnöket felsoroló listával. Ezen bűnök némelyikét a társadalmi rend szövetét szétromboló tettek elítélése határozza meg. Némelykor pedig a bűnöket a vezetők szabják meg, hogy saját helyzetüket állandósíthassák.

Legújabb posztok

 • maxval birca man: @Tata86: Muszlimok Oroszországban - őshonosak, azaz nem a nyugati minta. Igen, alacsony a termé... (2019.10.22. 13:51) Return of the Szekértábors
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Értem. Akkor maradjunk annál, ami nem működik, mert valamilyen kompenzáci... (2019.10.18. 16:20) A ló néz, avagy Kampány '19
 • Quastr IlIl: @Tata86: :) A kérdés nyilván nem a technikai részletekre vonatkozott. Hanem erre : "Az a gond, hog... (2019.08.16. 14:32) Rövidhírek
 • Tata86: @Quastr IlIl: "Erre mondom én azt innentől fogva nincs értelme komolyan venni azt, amit OV mond a ... (2019.08.12. 20:49) Könnyűzenei kistotalitarizmus
 • Tata86: @Quastr IlIl: Hát matematikailag volt. A százalékok alapján. :) Viszont ehhez se hangulat, se pé... (2019.06.28. 21:11) Előválasztás 2019

Utolsó hozzászólások

 • maxval birca man: @Tata86: Muszlimok Oroszországban - őshonosak, azaz nem a nyugati minta. Igen, alacsony a termékenység. (2019.10.22. 13:51) Return of the Szekértábors
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Oroszország válságban van, pont azokon a területeken, amiket a fanok ki dzoktak emelni, mint a hanyatló Nyugat krízisjelei.... (2019.10.22. 11:18) Return of the Szekértábors
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mondd a tagadott tényeket, légy szíves. (2019.10.22. 07:57) Return of the Szekértábors
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Oké, de akkor ezzel mit mondasz? Miért jó ha libsi vagyok, miért rossz, hol van igazam, hol nincs, es főleg: miért? Oroszo... (2019.10.21. 20:52) Return of the Szekértábors
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: A polgárosodásban, a magántulajdonban látod a megoldaldást. Azaz liberális vagy. Oroszország számára mindin katasztrófa volt ez, amikor ... (2019.10.21. 07:30) Return of the Szekértábors
 • Tata86: @MAXVAL bircaman közíró: Mit jelent jelen esetben a "liberális"? És mit von le/ad hozzá az érveimhez? Oroszország egy csődtömeg. Nekem nem az a baj... (2019.10.20. 22:13) Return of the Szekértábors
 • MAXVAL bircaman közíró: @Tata86: Mivel liberális vagy, érthető, hogye zt mondod. (2019.10.20. 10:05) Return of the Szekértábors
 • Utolsó 20

2010.09.01. 23:04 TaTa86.

Merre tovább Fidesz?

A Fidesz tarolt az OGy választásokon, a voksok 53%-ának begyűjtése elegendő volt a parlamenti mandátumok 2/3adának megszerzésére. Ez gyakorlatilag tejhatalmat biztosít a jobboldali pártnak.De vajon mit kezdenek ezzel a hatalommal? Meddig tudják megtartani a népszerűségüket? Mi lesz velük négy év múlva?

Gyors helyzetértékelés:


Nincs kétség, a Fidesz megütötte a jackpotot. Tejhatalmat kaptak a választáson, és ha ez nem lenne elég, ellenzéknek 3 egymással inkompatibilis frakcióval lepte meg őket az Isten adta nép. Rendkívül kellemes szituáció, hiszen a Szijjártó-féle, egyébként látványosan működő, primitív inverzellenzékiség jelen esetben teljesen ki van zárva. Mind a 3 kisebb pártnak valamilyen szinten konstruktív ellenzékként kell viselkednie, hiszen ha mindig ellentmondanak egy platformra kerülnek, ami kölcsönösen rossz nekik. (Talán az mszp lehet kivétel, hiszen nekik már ez sem használ, ők a halálraítéltek szabadságával üvölthetik a világba gyűlöletüket. Ezt ahogy látom meg is teszik.)

Ez ráadásul azt is jelenti, hogy ameddig az mszp-jobbik-lmp triászból nem kerül ki az egyértelmű győztes, addig egyik párt sem tud váltópártként megjelenni. Ennek köszönhetően a kormánypártnak jelenleg nincsen alternatívája, a fidesz monopolhelyzetbe került.

A 2/3ad az bizony kétharmad.

 
Ezek csak százalékok, számok, hogyan áll legitimitás terén a kormány? Az ellenzéki sajtómunkások első próbálkozása a kormány megfúrására a választási eredménnyel való matekozás volt, mondván: Az a 2/3ad, amivel a 3/3ad hatalmat megkapták valójában csak a választásra jogosultak 1/3adának a támogatását jelenti!

Az érvelést gyengíti, hogy a választás első fordulójára eldőlt, ki alakíthat kormányt, és a második fordulóban már csak a 2/3adról szavazhattunk. (Igaz a választó kerületek kevesebb mint harmadában, de a többi kerületben még egyértelműbb volt a fidesz-fölény.) 8 EOVK-t kellett volna elcsípnie az ellenzéknek az 57ből, 2 és felet sikerült, vagyis az ország belenyugodott: dictatort választottunk a válság kezelésére.

Ezt erősítik meg az azóta napvilágot látott közvélemény-kutatások is.  

Mihelyt elkezdődött a fanyalgás az 53% 67%-ra kerekítése miatt, a fidesz népszerűsége már a tényleges 2/3adot ostromolta. Úgy néz ki nem teljesül a ballib álma, nincsen fideszes őszödi beszéd, nincsen hatalmas kiábrándulás, nem lesz őszre sem orbántakaroggy!, a nép ilyen lovat akart, vagy legalábbis elfogadja, hogy momentán ilyen van.

Fidesz-fasizmus


Ha a nép Fidesz-fasizmust akar, akkor a legjobb is, ha ezt megadják neki! A kormányzás legmeghatározóbb tulajdonsága a határozottság és az őszinteség kell, hogy legyen. Ezzel párhuzamosan, ami megölheti a végrehajtó hatalmat a teszetoszaság, a sunyiság és a választó totálisan hülyének nézése.

Seggeket kell szétrúgni, sokak elől el kell venni a játékot, ezzel szemben kevés simogatást, és még kevesebb ajándékot tudnak majd kiosztani felülről. A magyar jellemzően jól viseli az ilyen megpróbáltatásokat, egy feltétellel: ha látja az értelmét. 
Az önkormányzati választások után remélhetőleg elkezdődik az igazi kormányzás, és megláthatjuk a Fidesz igazi arcát. Hogyan is kéne ennek az arcnak kinéznie:

-Prioritások: '98 és '02 között egyszer már láthattuk ennek a dolognak a demoját. Ennek a lényege körülbelül: minél fiatalabb egy réteg annál jobban kell támogatni. Vagyis első körben a gyermekvállalást, második körben az oktatást, utána a munkahelyteremtést kell szubvencionálni. Ezután jön az egészségügy, és ami marad, az megy a nyugdíjkasszába.

A Fidesznek nincs választása, a jenelegi rendszer hosszútávon fenntarthatatlan, minden szépségtapasz drága és hazug. Orbánnak ki kell állnia az ország elé és megmondania: „Lefagyasztjuk a nyugdíjasokat, különben a kisunokák rabszolgák lesznek.”  

-Jobboldali kormányzás: Mind gazdasági, mind politikai értelemben. A Fidesznek le kell rombolnia a balos, kádári beidegződéseket, különben megint magyarázkodhatnak, próbálkozhatnak a kettős beszéddel, sunyin bujkálhatnak. Megpróbálhatja Orbán elmagyarázni, hogy ő most szociális, meg demokrata, de a nép ki fogja röhögni, úgy hogy ezzel próbálkozni fölösleges is. Ha nem tudsz hazudni, hát legyél őszinte.

 -Nagyvonalúság: Ágyúval nem lövünk verébre, tartja az ősi dakota közmondás, és ezt érdemes megszívlelni, főleg korlátlan hatalommal rendelkezve. Ennek két egyszerű oka is van: kár a lőszerért, másrészről egy ilyen ütközetből erkölcsileg csak a veréb kerülhet ki győztesen.

 Joker

 Amit még érdemes megemlíteni: van a Fidesz tarsolyában egy Joker-lap is, amit egyszer ki tud játszani, és minden ellenérvet üt vele: IMF. Ha egy beavatkozás túl fájdalmasnak néz ki, egyszerűen meg kell mondani, hogy a Valutaalap miatt csinálják, nem tehetnek róla, Gyurcsány vette fel a hitelt, és ha ellenkeznek akkor államcsőd van. Noha ez a magyarázat a kuruc.infót valószínűleg nem fogja kielégíteni, nagyban tompíthatja a kormányt érő kritikák élét.

Vigyázat aknamező!


Mi az ami mégis kifoghat Magyarország szuperpártján? Bejáratott vezető réteg, stabil legitim vezér, mély társadalmi beágyazottság, pénz dögivel, sokszor bizonyított, bejáratott aktivistahálózat, 2millió biztos szavazó, trendi ideológia, kiépített külföldi kapcsolatok, mi az aminek legalább esélye lehet levegőbe repítenie ezt a pártot?  

Nos én ekkora aknát jelenleg nem látok sehol a környéken...
… de ha akna nincs, van egy időzített bomba pont a fidesz szívében.

A Fidesz bizony már nem Fiatal Demokrata Szövetség. Akárhogy is nézem a pártot, a szövetség vezető tisztségeiben már 4 éve is csak öreg rókákat találtam. Amit az előbb pozitívumként írtam, ugyanúgy le lehet írni mint negatívum: monolit elit, kirobbanthatatlan vezér. A párt elmulasztott gondoskodni az utánpótlásról, és ennek bizony előbb-utóbb nagyon komolyan meg fogják fizetni az árát.

Először itt van a Jobbik. Mivel a Fideszeben csak Szijjártó-féle nyalógépek, és Cser Palkovics-féle dekorációs elemek tudnak egy bizonyos szintnél feljebb lépni a szamárlétrán a fiatalok közül, akibe egy csepp önbecsülés is szorult a Jobbiknál kopogtat(, hogy aztán onnan is futva távozzon, de ez egy másik sztori).

A konkurrencia felhizlalásán kívül van ennek más negatívumai is: a Fideszből teljesen kiveszett a fiatalos lendület, innovativitás, önbizalom és naivitás. Természetesen senki nem akarja egóbajnok friss diplomások kezébe adni a tejhatalmat, de itt már átestek a ló túloldalára. Az ember bizony kiég egy idő múlva. A politikában ezt az időt olyan 10 évre saccolják, szóval Orbánék szavatossága már 10 éve lejárt. Az különösen egészségtelen ha egy vezető van ennyi ideje pozícióban...

És végül: marketing. Az ember olyan terméket választ, amit valamilyen szinten a sajátjának érez. Vagyis egy fiatal általában fiatalos pártot választ. Ahogy egyre inkább öregszik a fidesz, egyre inkább el fogják veszíteni ezt a korosztályt. (Kiegészítésül pedig ide írnám a fidesz „macsó”-jellegét. Már a mostani választásokon is kimutatható volt, hogy jobbos pártokat elsősorban a férfiak támogatják, vagyis a hölgyek között kevésbé népszerűbbek.)

 Amire én a Fideszt biztatom, az egy bátor, határozott és őszinte kormányzás. De hogy lehet ilyet bemutatni taktikus, öregecskedő idült cinikusokkal, akik inkább felfalják a saját ifjaikat, csak nehogy a helyükbe léphessenek?

Végső tipp:

Úgy vélem, hacsak nem futunk bele egy államcsődbe, a Fidesz meglesz 2014ben is, leginkább azért mert nem látom azt a pártot, ami akár középtávon veszélyeztetné a kormányzati pozícióját.

 

49 komment

Címkék: politika fidesz merre tovább


A bejegyzés trackback címe:

https://archiregnum.blog.hu/api/trackback/id/tr292265748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.09.02. 07:57:49

Nagyrészt egyetértek, viszont az, hogy 2014-ben meglesz -e a Fidesz kizárólag a Fideszen múlik és fog múlni. Ekkora hatalommal (ami szerintem teljhatalom a teljes hatalom összevonásából, és nem tej) a magyar rendszerben nincs olyan, amit ne a maga módján csinálhatna.

"A Fidesznek le kell rombolnia a balos, kádári beidegződéseket"
Ez nagyon bátor gondolat, de nagyon nehéz megmondani, hogy mi kádári beidegzôdés (azon túl, hogy a nekünk nemtetszô dolgokra ad hoc ráfogjuk). Vajon az általános állami sarcból fenntartott "ingyenes" egészségügy illúziója az? (szerintem igen, és valóban éppen a fidesz kezdte meg a felszámolását, de ennél kevés komolyabb szadeszezésre okot adó gumicsont van)

Vajon a saját tulajdonú lakást mindenkinek, kádári beidegzôdés, vagy megtaláljuk gyorsan a jobboldali legitimációt jelentô prekádári korban (kinek mi ez, ôsmagyaroktól Horthyig) a gyökerét?

Nagyon sokszor fel sem ismerjük, mi is tartozik ebbe a körbe, és mennyi minden -ami nekünk természetes- valójában ott gyökeredzik.
(példaképp: nemrég olvastam egy szokásos vicces listát, hogy honnan tudja az amerikai expat, hogy túl régóta él Oroszországban. Amerikaiak írták, és blogjaikon rakták ki. Sokminden mellett ott volt az is, hogy "amikor belépsz a lakásba átveszed a cipôd papucsra és megmosod a kezed". Nekem ez alap, és meglepett, hogy nekik nem... el lehet gondolkodni Semmelweisen is, de ami beugrott nekem az az, hogyha az oroszoknál és nálunk közös -és feltéve hogy nem tôlünk vették át- lehet hogy szintén "kádári".)

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.02. 08:44:56

Értelmes elemzés egy döntő hibával, ami miatt mégsem képes a LÉNYEGET meglátni. Konkrétan, hogy nem geddonista, tehát javíthatatlan, ön- és közveszélyes naívsággal vágyait valóságnak vélve azt hiszi, hogy Orbán a magyar társadalom javát akarja.
Orbán a saját hatalmát akarja, és a társadalom érdekeit annyiban hajlandó figyelembe veni, amennyiben az egybeesik a CÉL-lal, az ő uralkodásával és ha eljön az ideje, a trónörököséével és dinasztiájáéval.

Helyesen állapítod meg, hogy diktátort választottunk (én ugyan nem, csak mi...) a válság kezelésére. Akkor vegyük észre, hogy a példaadó Rómában kétféleképpen sült el ilyen esetben a diktátorválasztás. Cincinnátus megvédte az államot, majd mint aki jól végezte dolgát, hazament földet művelni. Cézár és Octavianus viszont ezt ha akarta volna, se tehette volna, mert számukra a hatalomról lemondás a halált jelentette, most ne menjünk bele, hogy a nem lemondás se volt életbiztosítás Cézárnál. (Orbán tud erről, ezért a magántestőrparancsnokból lett kormányőrvezér, miközben a közhadsereg élére bohócot állít.)

Tehát csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik típusú római válságra emlékeztet a mi mai válságunk, hogy megtippeljük, melyik diktátori előzménnyel lesz analóg a mai diktátori pálya. Sőt érdemes harmadiknak idevenni a császárság bomlási válságát is, mert sok elemében leginkább arra emlékeztet mai világrendünk látványos bomlása.

Kérdésem sugallja, hogy nem olyannak tartom válságunkat, amelyből a köztársasági berendezkedés megerősödve kerülhetne ki egy önzetlen ("római jellem") államférfi fegyelmezettten átmeneti diktatúrájából.
Ekkor pedig néhány általad felvázolt gyengeség hirtelen erénnyé válik a dinasztikussá, feudalisztikussá váló rezsim szempontjából. A "politikusok" (helyesen NAGYURAK) utódlása leginkább biológiai utódlással valósul meg, családon belül (jön I Ráchel a trónon?), illetve lehet népi thetségeket kooptálni, Kinizsi Pálokat molnárlegényből főnemessé tenni (tekintsünk el tőle, hogy ez részben legenda), a lényeg, hogy a Király dönti el, kit emel nemesei közé, ez nem demokratikus kiválasztás többé. Persze az Élet porondján a tehetség minden rendszerben utat tör magának.

Szóval naív az elemzés, Orbán igyekezni fog országát megvédeni, felemelni, de elsősorban magának, mint birtokát. A modern világrend bukását tökéletesen megértette, de nem vevő a magamfajták svájci mintájú kisgada Kertmagyarország utópiájára. Amely talán eleve nem reális. Nyilván az ő ösztönei mutatják a helyes irányt...

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.02. 09:07:41

Vessük össze a fentieket ezzel:

www.hirszerzo.hu/cikk.orban_szerint_keszulnunk_kell_beteszi_a_terror_a_labat_ide_is_galeria.164814.html

I Viktornak felállt a magánhadserege! Erről már kezdtünk csevegni az afganisztánban közlekedési baleset áldozatául esett honlenytársunkról szóló bejegyzésben (a "hősi halott" kifejezés tragikomikus esetében).
A közhadsereg élére egy bohóc, Simicskó a sajtóban könyörgött, hogy ne indítság Újbudán polgármesterjelöltként, mert akkor fel kellene adni honvédelmi minisztériumi munkáját, bezzeg I Viktor, akit a cikk illusztrációja helyesen ábrázol az ő Koronája előtt (nem is hülye a Hírszerző...) nem hanyagolja el a védelmi képességeket, de olyan szervezetet erősít, melyet ő tart kézben és melynek a vezetőjét Pintér Sándor, a hű és rovott múltjával is vezéréhez láncolt mameluk üti lovaggá.

Államformánk máris királyság...
Olvastátok Stefan Heym Dávid király krónikáját? OV egy tipikus Dávid...

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.02. 09:09:34

Ja, és a propaganfdadumában nem rest átvenni az usraeli "terrorellenes harc" dumáját... Vastag arcbőr, erős gyomor...
Kíváncsi vagyok, Simicskó mikor igazol a Jobbikhoz, vagy mikor tartóztatják le, netán esik baleset áldozatául...

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.02. 09:25:55

A kulcsmondat, amit I Viktor magánhadserege ünnepélyes alakulásán mondott:

"A kormányfő véleménye szerint a néhány nap híján kilenc évvel ezelőtt a világot alapjaiban megváltoztató New York-i terrortámadás után kijelenthető, hogy a világban globális és korszakos átrendeződés zajlik hatalmi, politikai, gazdasági és katonai értelemben egyaránt. Az újonnan formálódó világrendben alapvetően megváltoznak a biztonság, a nemzetbiztonság feltételei is."

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.02. 09:28:59

Tehát a cím rossz, nem a "Fidesz" a szereplő, amelynek különösebb jelentősége lenne. A Fidesz egy hatalmi ló volt és van még egy darabig, de nem túl fontos. Tagsága Külső Párti tagságot jelent, illetve benne van a Belső Párt egy része is, de anak egy része nem a Fidesz tagja.
Még egy orwelli párhuzam, hogy milyen szívbaj nélkül váltott át Nagy Testvér az Óceániával való szövetségről az Eurázsiával való barátkozásra. Az átkos múlt héten még szidta, mint a bokrot, most Kelet felé nyit.

"a világban globális és korszakos átrendeződés zajlik hatalmi, politikai, gazdasági és katonai értelemben egyaránt. Az újonnan formálódó világrendben alapvetően megváltoznak a biztonság, a nemzetbiztonság feltételei is."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.02. 12:35:32

@ArmaGeddon Bácsi: Nem nagyon szeretem mikor valaki csak így szájára veszi a királyságot. Magyarországon azért ennek igen komoly hagyományai vannak.

A nép egy része hallani sem akar róla(, még), aki pedig monarchista, az ebben a formában nem akar róla hallani.

Szerintem kicsit túlságosan belementél a Patásördög-koncepcióba. 4-8 év múlva el fog dőlni melyikünknek volt igaza.

@szomorutojas: "Nagyrészt egyetértek, viszont az, hogy 2014-ben meglesz -e a Fidesz kizárólag a Fideszen múlik és fog múlni. Ekkora hatalommal (ami szerintem teljhatalom a teljes hatalom összevonásából, és nem tej) a magyar rendszerben nincs olyan, amit ne a maga módján csinálhatna. "

Nagyjából én is ezt írtam, és köszönöm a javítást a teljhatalomról. (Így utólag a tejhatalom tényleg elég röhejesnek tűnik.)

"Vajon az általános állami sarcból fenntartott "ingyenes" egészségügy illúziója az?"
Jó kérdés... Az egészségügy egy káosz. Mellesleg hálapénz most is van, sőt mindig is volt, még a sámánhoz sem lehetett üres kézzel beállítani.
Szóval annyi biztos, hozzá kell nyúlni a rendszerhez.

"Vajon a saját tulajdonú lakást mindenkinek, kádári beidegzôdés, vagy megtaláljuk gyorsan a jobboldali legitimációt jelentô prekádári korban (kinek mi ez, ôsmagyaroktól Horthyig) a gyökerét?"

Ennél a kérdésnél bejön a prioritások kérdése. A saját lakás nagyban hozzájárul a gyermekvállalás serkentéséhez, emellett munkahelyet is teremt. Az alapanyagokat be lehet szerezni Magyarországról is, az építőket is, szóval "ingyen" van.

A másik kérdés, hogy régen is együtt laktak a generációk, szóval mindenkinek vadi új ház bizony hatalmas luxusnak tűnhet, amit az államnak nem feltétlenül kell garantálnia.

Hogyha van benne koncepció, akkor én mind a két lehetőséget el tudom fogadni.
(Horthyéknál egyébként gyakorlatilag nem volt szociális rendszer. Szóval ha vettél telket, és építettél vagy építtettél magadnak házat, akkor volt, ha nem, akkor nem.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.02. 12:56:49

@TaTa86.:

Ember, én most egy kicsit se elméletieskedek, ez színtsizta praktikus helyzetfelmérés! Nem tekintem Patásördögnek a trónkövetelőnket, azt gondolom, hogy kb. ilyen alkat kell a trónra és hogy a feudalizálódás világszerte elkerülhetetlen. nemzeti érdekünk, hgy ne kelljen végigjárnunk a keserves és borzalmas feudális anarchiát, ami végén mondjuk 100 év múlva egyesíti valaki az országot, jobb, ha egyből átveszi az elején kisebb népességpusztulás mellett. A demokrácia alapja a jólét, tehát percei vannak hátra. II Ferenc uralma lenne a Patásördög királysága, fogadok, hogy őt Viktor fizikailag megsemmisíti, amint az idő megérleli ennek feltételeit. Ha meg nem szökik időben.
Idéztem a világ drámai átalakulására vonatkozó mondatát.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.02. 13:00:19

@TaTa86.:

Horthy idején épültek ONCSA-telepek és volt bőven szociális intézkedés.

Most új házakat már csak falun szabad építeni a kitelepülni hajlandó városi családoknak. (hogy legyen elég jobbágy...)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.02. 13:14:42

@ArmaGeddon Bácsi: Nem akarom, hogy nagyon off legyen, de feudalizálás nem lesz most megmondom.

Egyszerűen azért mert a föld a feudum, a GDP nagyon kevés részét teszi is, vagyis nem hiteles értékmérő, és egyáltalán nem likvid.

Ez akkor is így lesz, ha több vadász lesz, mint fóka, és az étel, ital ára emelkedik.

(Ha el akarsz adni egy processzorgyárat, és venni akarsz részesedést mondjuk egy fegyvergyártónál, azt mégis hogy csinálnád meg? Eladod a procit, megkapsz helyette egy Magyarország-méretű földbirtokot, aztán azt próbálod rásózni a fegyvergyárra?
Esetleg radikálisan megemeled a föld árát, hogy a termőterületek összeértéke fedezze a világ teljes gazdasági teljesítményét? Szerinted így mégis mennyi lenne egy hektár föld? )

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.02. 13:17:51

@ArmaGeddon Bácsi: "A népesség lakásviszonyai nemcsak az anyagi helyzetet, de a lakosság társadalmi tagolódását, életstílusát is jól tükrözték. Az 1920-as évek közepéig a menekültek tömegei miatt általános volt a lakáshiány, amit a kormányzat a lakbérek központi szabályozásával próbált enyhíteni, de ez jelentősen visszavetette az építkezéseket. Mindezek ellenére 1920 és 1930 között mintegy 300 ezer új ház épült az országban. A városokban főleg nagy bérházak, magánvállalkozásban vagy önkormányzati, vidéken állami támogatással (Országos Nép- és Családvédelmi Alap, ONCSA-lakótelepek). "

Azért egy kicsit más helyzet. Háborús hősök, és elüldözött civilek számára lakásépítés teljesen már, mint pusztán szociális alapon.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.02. 14:22:06

@TaTa86.:

"a GDP nagyon kevés részét teszi is, vagyis nem hiteles értékmérő, és egyáltalán nem likvid."

Nana, nem süket a bolha, ha levágják a lábát!
A GDP a nem hiteles értékmérő. A földizmus nagyon is visszajön egy olyan korban, amikor nemsokára nem lesz processzorgyár. Nem vagy hajlandó elolvasni OV idézett mondatát. A Nagy Átrendeződés a globalizáció korában csak azt jelentheti, hogy végetér a globalizáció, jön a relokalizáció. Ez a műszaki-gazdasági szjnvonal zuhanásával jelent egyet, tehát csak azért készül rá pl. OV, mert elkerülhetetlennek látja. Ekkor a lényeg az önellátás, azon belül a leglényegebb a kaja, ahhoz meg föld kell. Azok lesznek jó társadalmi pozícióban, akinek földje van. Az Uralkodó birtokot oszt nemeseinek, azok meg befogadnak rá menekülteket, akik terménnyel adóznak. Ez kb. feudalizmus.
Szerinted miért hanyagolja OV látványosan a Honvédséget, miközben nagyon is nem hanyagolja saját emberei kezébe adott terrorrellenes központját?
Miért a terrorellenes retorika, ami az USÁ-ban is a szabadságjogok megnyirbálásának volt ürügye , ott pláne saját maguk elleni támadással kiprovokálva?

Nem patásördögözök, nagyon ésszerű, amit csinál, de a szabad választásoknak nem jósolok nagy jövőt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.02. 14:57:49

@ArmaGeddon Bácsi: A kaja, amit itt termelnek 30millió embert el tud látni, és ehhez nem kell 1millió mezőgazdasági dolgozó sem( utána lehet nézni, ma hány % dolgozik a mezőgazdaságban). Vagyis kb 5 millió ember nem a mezőgazdaságban fog dolgozni továbbra sem, egyszerűen azért mert ott nem lesz munkahely.
Innentől a mezőgazdasági termékek az ország össztermékének kb 10%át fogják kitenni. Ha lokalizáció lesz, akkor még ennyit sem, ugyanis a fölösleget nem tudjuk kinek eladni, és túltermelés lesz. Ha megszakadsz, sem tudsz 3szer annyi krumplit, lisztet, húst, gyümölcsöt enni mint eddig.

Ráadásul továbbra is él, hogy a föld nem likvid. Nem lehet egyik pillanatról a másikra cserélgetni, vagyis a tőkét, aminek pontosan ez a célja nem tudja kiváltani.
Ma naponta történnek 100milliárdos tranzakciók, és akkor valószínűleg alábecsültem Magyarországon. Szerinted ezt mégis, hogy lehet kivitelezni, ha az egyetlen nagycímletű fizetési eszköz a föld?
Arról nem is beszélve, hogy egy birtoknak kifejezetten rosszat tesz, ha túl sokszor cserél gazdát.

2014ben meg szabad választások lesznek. A globális átrendeződésre meg várni kell. Róma sem egy nap alatt épült, de nem is egy nap alatt omlott össze!

molaris 2010.09.02. 15:05:49

Kicsit másként látom.
Ha a Fidesz nem alakít villámgyorsan nagyot és keményet, 2014- re széthull mint a maszop.

Ugyanis az eddigi tesze- toszaság nem, lesz elég. Itt, esténként hosszú sorokban kellene mutatni a híradóknak a vezetőszáron lévő bűnösöket. Ha ez nem történik meg, és nem jönnek a nagyon szigorú ítéletek gyorsan, elássák magukat, és álságos lesz a mutogatás a Valuta Alapra.

Ha már diktatúra, az akkor legyen az. Ha az ország jól jön ki belőle- megérte. Ha nem?- akkor 4 év múlva a Jobbik tarolni fog.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.02. 15:14:16

@TaTa86.:

egy legenda ez a 30 millió.
olcsó olaj hjján nehéz lesz tízmilliót élelmezni belőle, RENGETEG KÉZIMUNKÁVAL.

arlequin 2010.09.02. 15:33:25

@TaTa86.: na azért idén úgy október tájékán nézzél szét, hogy milyen változások lesznek világszinten...

@molaris: egyetértek.

@ArmaGeddon Bácsi: teli vagyunk alternatív megoldásokkal, csak hát az a fránya fegyver/olaj-lobbi tudod.
vagy el tudod képzelni a napelemes tankot?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.02. 16:15:48

@molaris: "Ha a Fidesz nem alakít villámgyorsan nagyot és keményet, 2014- re széthull mint a maszop."
Akkor tényleg csak egy kicsit látod másképp, mert ezt én is írtam. :)
Mondjuk a következményeket szerintem eltúlzod. Ha nem vesz erőt rajtam megint a lustaság, akkor jön a jobbikos poszt is, ott majd kifejtem, hogy miért nem fognak ők jönni.
Elöljáróban annyi, hogy a Jobbik egyelőre olyan szinten szervezetlen, hogy nem volt egy ember, aki szólt volna Vonának a kettős állampolgárságról való szavazásnál.

Továbbra is áll a véleményem: jelenleg a Fidesz az egyetlen kormányozni képes párt, és ez drasztikusan 4 év múlva sem fog változni. Az MSZP kakukk, az LMP még a jobbiknál is amatőrebb, meg az általános hangulat sem nekik kedvez, más pedig nincs.

@ArmaGeddon Bácsi: Otthon lehet hogy elolvasom, de nem vennék rá mérget. Nyilas portálokról nem tájékozódom. :/

"egy legenda ez a 30 millió.
olcsó olaj hjján nehéz lesz tízmilliót élelmezni belőle, RENGETEG KÉZIMUNKÁVAL."
Erre megint csak azt tudom mondani: meglátjuk...
A nácik egész jól kibírták olaj nélkül és még bele sem jöttek. Szerintem te alábecsülöd az embert. Amint nagyobb lesz a szükség, ki fognak találni valami, egyelőre még megfizethető az olaj, ha drága is. Olajlobbi meg mint tudjuk csak addig van, amíg olaj van, mihelyt nem lesz, abban lesznek érdekeltek a srácok, hogy a gazdaság ne omoljon össze, mert akkor ők is szívnak.

@arlequin: "na azért idén úgy október tájékán nézzél szét, hogy milyen változások lesznek világszinten..."
Majd nézelődök. Lehet, hogy tudtok valamit amit én nem. Ha igazatok lesz, akkor fogadom majd a naugyéket. :o)

arlequin 2010.09.02. 16:21:39

@TaTa86.: az igazi nagy hazugságok ki nem derülésének az oka a nép hitetlensége.
lásd 9/11.
most pedig állítóllagossan jön a 'válság' másik, csúnyábbik része.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.02. 16:29:46

@arlequin: Meglátjuk.

Ha lesz válság, utána megint lesz fellendülés. Egyébként pont jókor jött a dolog. A Nyugat túlságosan elkényelmesedett, ha kicsit keményebb lesz az élet, legalább észbe kapnak.

bryan 2010.09.02. 19:01:20

@TaTa86.:
A poszt alapvetően tetszik, nyilván máshonnan nézem a dolgokat, de jól átgondolt írás.

Innentől lakásviszonyok, tehát kicsit OFF
A lakásviszonyokkal az a baj, hogy jelenleg a bérlakás rendszer nem működik, így a nagyvárosi társasházak gyakran nem fenntarthatók*. Lakás bérlés esetén bérlő és bérbeadó is ki van szolgáltatva, az állam pedig túl sokat kér azért, hogy szerepeljen az ügyben mint jogszolgáltató, cserébe pedig nem tud megfelelő viszonyokat biztosítani a feleknek ügyeik rendezéséhez, így alig lát belőle pénzt.
Sokan szívesen élnének bérelt lakásban, akár munkahelyük után is költözve, ha ezt átlátható, kiszámítható viszonyok mellett tehetnék, mások pedig üzleti lehetőséget látnának bérházak fenntartására, de ahhoz meg nem elég a kereslet. Magyarországon bérelt lakásban élni lehetne jó is, legalábbis kellemesebb mint svájci frank árfolyamokat számolgatni, de ehhez meg kellene teremteni a feltételeket. Kiszámítható viszonyok mellett a gyerekvállalással sem lenne baj, a történelemben gyakran előfordul a bérelt lakásban családalapítás, a két világháború között inkább ez volt a gyakori, tehát a saját lakás kultusz tényleg kicsit kádári örökség.
* A nem fenntartható társasházakat úgy értem, hogy a lakóközösség gyakran nem tudja fizetni a szükséges felújításokat, karbantartást, így értékes, jó helyen lévő házak pusztulnak le, míg ez bérház esetében sokkal ritkább lenne.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.02. 19:59:42

@bryan: Köszönöm.

Az önálló lakás vs bérléshez az a baj(?), hogy nem nagyon tudok értemben hozzászólni.

Egyrészről a lakások építését(, kedvezményes hitel biztosítása lakásépítésre), különösen vidéken támogatni tudom, mert döglődik az építőipar, nagy a munkanélküliség, és az új ház lökés a fiatal pároknak a házasság és a gyermekvállalás felé.
Másrészről ez jó nagy kiadás az államnak, úgyhogy igazából nem életbe vágó, és csak a komfortot növeli.

A bérlakás tőlem elég távol áll érzelmileg.

bryan 2010.09.02. 21:00:03

@TaTa86.: Az a baj, hogy nem csak lökés, hanem teher is a saját lakás, főleg hitelből, ami alól nehéz kibújni, a magyarokra is jellemző túlvállalás, meg a lakásfétis gátolja is a gyerekvállalást. Az előbb "kocsi, aztán kicsi" helyett sokkal helytállóbb az "előbb kecó, aztán kicsi" formula. Egy lakásbérlésbe könnyebben vág bele az ember, könnyebb az összeköltözés, mobilabbak az emberek.
Vidéken meg a saját lakás és a bérlakások hiánya még nagyobb csapda, különösen ott, ahol semmilyen munka nem maradt, az ingatlanárak padlón, de elköltözni nem lehet, mert mi lesz a lakással stb.
videotar.mtv.hu/Videok/2010/05/14/08/Kassza_2010_majus_13__Lakashelyzet.aspx
Nem akarom teljesen szétoffolni a posztot, inkább egy videó. Nem biztos, hogy azt mondja mint én, de ha jól emlékszem jó kis áttekintés.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.09.02. 22:08:09

Csatlakozva Bryanhez én is úgy látom, hogy a saját lakás egyszerre luxus és béklyó. Nagyban csökkenti a mobilitást, ezzel stabilizálva egyes régiókban az éhbért. (munkaadó kap olcsón munkaerôt, mert a munkaerô nem megy a jobb pénzért odébb, tehát munkerô túlkínálat van, ami alacsony munkabért eredményez).
Szerintem is kiváló megoldás lenne ha kialakulnának bérházak, de jelenleg a törvényi háttere hm... kádári. A tulajdonost szinte semmi sem védi, ellenben az adóterhek sújtják, az igazságszolgáltatás tempója pedig szinte lehetetlenné teszi, hogy normális úton éljen azzal a kevés jogával, ami van neki. Anyagilag sem túl vonzó, legalábbis legálisan nem, mert a bankkal szemben az egész bevételt bérként kell bevallania. Szimplán a törvényhozás eszközével megteremthetnék azt a környezetet, amit a jövendô nemzedékek "devizahiteleseit" megmentené -a hiteltôl magától-. Ingyen, vagy részben lemondva egy olyan adóbevételrôl, ami jelenleg sem folyik be (mert tegye fel a kezét, aki a bérbeadójáról azt hiszi, hogy adózott a bérleti díj után).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.02. 23:19:01

@szomorutojas: Arról majd egyszer vitatkozhatunk, mi jelenleg a nagyobb baj: a mobilizáció hiánya vagy a gyökértelenség...

Omár · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.09.02. 23:24:22

A lakás-témához: Szerintem a fiatal magyar munkaerő egyik legnagyobb problémája a bérlakások hiánya, és ezzen azok viszonylag magas ára. A globalizált világ egyik velejárója, követelménye a mobilitás. Aki ezt nem tudja felmutatni, az egyben jó eséllyel előre behatárolja a karrierjét. Általánosabban nézve a jelenséget: nem valósul meg a munkaerő lehető legjobb kihasználása a piacon. Ennek a levét pedig első körben az adott fiatal issza meg, utána közvetlenül pedig az egész ország (nemzetgazdaság).
Abban van valami, hogy jót tenne az építőiparnak a több megbízás, ezért én azt javasolnám, hogy kedvezményes Áfa-kulcsot alkalmazzunk a bérház(lakás) építés- és felújításra, mint szolgáltatásra. Ha ettől nem indulna még be a motor, akkor az elején be lehetne dobni egy kis kiemelt pályázati lehetőséget rá, és onnantól megy minden a maga útján. Másodlagos, de mégis fontos: a fiatalok szemléletére pedig jó lenne, ha hatással lennének az egyetemek (mert ha állam bácsi hirdeti, az nem lesz se jó, se hatásos), illetve ugyea legildomosabb az lenne, ha maguktól rájönnének, és mondjuk az Erasmus-időt külföldön nem csak partyzással töltenék hanem tényleg hazahoznának belőle valamit...

Szóltam. Uff.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.03. 10:36:01

@TaTa86.:

te viccelsz nyilas portál ügyben??? Ez egy nem-PC blog, ha jól tudom. Először is jó tudni, hogy milyen szellemi közegekben épp miket gondolnak, mit tudnak, mi a hangulat. Nem tökéletes analógia, de ezzel a logikáddal mondhatná egy ország hírszerzése, hogy a velünk ellenséges országban nemgyűjtünk információkat, mert őket nem szeretjük...
A hungaristákkal nem azonos a világnézetem, de sok kérdésben jobban látják a világ mai állapotát, mint a mainstream. A konkrét ügyben fogalmam sincs, bár ne lenne igazuk, de gyanús, hogy jól tudják. Persze izraeli biztonságtechnikai know-how-t szerezni hazai célra önmagában nem rossz ötlet, csak ne járjon oda való politikai lekötelezettséggel, alárendeltséggel.

Ami a nácik boldogulását illeti olaj nélkül, látszik, hogy értelmesebb körökben is hiányos az alapműveltség világunk mai viszonyai, illetve az ún. "fejlődés" és az erőforrások viszonya kérdésében.

A második világháború, közte a hitleri rezsim mozgásai, beleértve találékony olajpótló megoldásaikat, összességében a növekvő globális erőforrástorta újraszeleteléséről szólt. A múlt (20.) század vége felé a helyzet megváltozott, a népességnövekedés miatt úgy 1980 óta csökken az egy főre jutó erőforrásmennyiség, most pedig abszolút mértékben is csökkeni kezd. Orbán idézett mondata a Terrorerllenes Központ (magánhadserege) avatásán erre vonatkozik. A most következő harcok egy ZSUGORODÓ globális erőforrástorta maradványaiért való marakodásról fognak szólni!

olajcsucs.blogspot.com/2010/09/i-viktor-maganhadseregenek-megalakulasa.html

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.03. 10:40:11

@arlequin:

tréfálsz, vagy komolyan gondolod az alternatív megoldásokat? A régi megoldásokból fogjuk használni, ami még elérhető, tehát pl. lovashuszár...
De addig lesz egy átmenet, amiben még van tank és helikopter.

Neked is javaslom a blogomon elolvasni a legújabbat, Simicskóval kapcsolatos felvetésedre is egy értékelés.
OV nem hazaáruló, fejleszti a honvédelmet, de a Honvédség csak akkor lesz neki megfelelő szervezeti keret ehhez, amikor a honvédek már rá és dinasztiájára teszik le az esküt. Addig marad a Pintér-sereg.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.03. 12:47:24

@ArmaGeddon Bácsi: Itt nem feltétlenül ideológiai ellentétről van szó. Olvasom én a MaNcsot is, ha érdemes.

Hanem arról, hogy a nyilasok teljesen önként mondanak le arról, hogy bármilyen politikai befolyásuk legyen, vagyis hogy akármilyen felelősséget vállaljanak.
"Nyilasként" ugyanis világos, hogy semmire sem mennek. Így viszont gyáva bohóckodás az egész.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.03. 12:54:06

@ArmaGeddon Bácsi: Mondanál erre a teóriára egy történelmi példát?

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.03. 13:00:59

@TaTa86.:

Sokat. Minden komplex birodalom erőforrástúlhasználati válság miatti bukás így zajlott le. Róma, Maják, Kínában többször.

A különbság annyi, hogy korábban csak lokális birodalmak voltak és ilyenek buktak, csak lokálisan sikerült az erőforrásokat túlhasználni, most meg először globális birodalom épült ki és globálisan bukik meg. De a dezintegrálódás, újralokalizálódás, komplexitási szint-vesztés modellje most is érvényesülni fog.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.03. 13:05:27

@TaTa86.:

nem a nyilasok az egyetlen szellemi közeg, akik nem terveznek mostanában tömegbázist építeni. Egy csomó gondolkodó is így van ezzel, leírják a véleményüket a ilágról, megvan a közönségük. Vagy egy csomó kis szekta. Örülnek, hogy ők az igaz úton járnak, a többieket nem mindig igyekszenek tömegesen megtéríteni.

Én persze jópár ponton vitatkoznék a nyilasokkal. A HAladás nem egy káderét ünneplik hősként, meg az egész náci dolog gyökerét se merik felkutatni. Hitler ép ésszel nem lehet hős. Nem a holóiparosok hisztije miatt, bár persze a származási alapon való emberirtás is egy ocsmány dolog. És épp a holóiparosok köreibe vezetnek a szálak, mármint a kitervelőké. Ezt a hungaristák nemigen hangoztatják.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.03. 13:36:25

@ArmaGeddon Bácsi: Ahogy én látom ezek a birodalmak a dekadencia, a polgárok elkényelmesedése miatt buktak.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.03. 13:43:22

@TaTa86.:

Is. És nem vagyunk elég dekadensek és elkényelmesedettek? Ráadásul most nincsenek a limesen túl szilaj nomádok, már ők is globalizálódtak.

A döntő azonban az erőforrásbázis kimerülése, pótlás meg nincs a láthatáron, lekéssük a csatlakozást.

bryan 2010.09.03. 13:44:18

@poszt:
"sokak elől el kell venni a játékot, ezzel szemben kevés simogatást, és még kevesebb ajándékot tudnak majd kiosztani felülről."

Ez igaz is, meg nem is. Mivel az állam szerepének csökkentését láthatólag nem tervezi a Fidesz, emellett a korábbi kormányokra jellemző alkukényszer, választási kockázat sem köti annyira, így több marad osztogatásra. Az átláthatóság növelésével még ígéret szintjén sem igazán foglalkoznak, ezért lesz ott mogyi bőven.

"Vagyis első körben a gyermekvállalást, második körben az oktatást, utána a munkahelyteremtést kell szubvencionálni. "

Itt azt látom, hogy a kormányzati struktúrában az oktatásnak nagyon csekély érdekérvényesítő képességgel rendelkező szervezetet adtak (államtitkári szint, a kisebbik "párt" képviselője kapta). Szóval nem látom, hogy igazi prioritást élvezne az oktatás, ami nagyon nagy gáz. Hoffmannról még annyit, hogy hatályon kívül helyezné azt a rendeletet, miszerint kötelező lenne minden iskolában angolt is tanítani minden iskolásnak. Ha kétség merülne fel arról, mit jelent ez, akkor találj egy olyan álláshirdetést, bármely álláskereső portálon, aminél a kívánt idegen nyelvek, amin a jelentkezőnek tudnia kell nem angollal kezdődnek. Nem lesz könnyű dolgod. Ez még az ilyen alacsony szintű nyelvtudást adó magyar iskolarendszerben is a kibaszás minősített esete, Magyar Bálinti lilaködös álmodozás.

". Ha egy beavatkozás túl fájdalmasnak néz ki, egyszerűen meg kell mondani, hogy a Valutaalap miatt csinálják, nem tehetnek róla, Gyurcsány vette fel a hitelt, és ha ellenkeznek akkor államcsőd van"

Ezzel az a baj, hogy elkezdtek gazdasági szabadságharcról delirálni. Ha beismerik, hogy az IMF kényszeríti őket valamire, ott liheg majd a sötétség serege a Jobbik, meg a saját MH-Echo birodalmuk személyeiben, mondván, hogy eladták a hazát, ahelyett, hogy fegyverrel/Szívcsakrával/Szűz Máriával védenék meg. Veszélyes játék ennyire elidegeníteni a gazdasági racionalitást a hívektől, nagyon visszaüthet. Ahogy a másik oldalról a piaci logika istenítése visszaütött a ballibekre.
Emellett a Fidesz bizonyos szinten nem csak elöregedett, de el is hízott, gondolj bele, hogy a Magyar Hírlap, meg a Mandiner (mondjuk Bogár László, meg Turul2k2) is a Fideszt támogatja, a választói legalább ilyen színes nézeteket vallanak, ráadásul generációs szakadék is van a fiatalabb és idősebb választók között, ami különösen a kapitalizmushoz való viszonyulásban érhető tetten. Emellett a pártot kb. csak Orbán tartja össze, ha visszavonul, vagy meghal, nem látom, hogy maradhatna egyben a "pártszövetség".
Az alternatíva hiányát én is észrevettem, bár LMP szimpatizáns vagyok, de könnyű lenne egy új, gazdasági értelemben liberálisabb párttal elgondolkoztatni a továbbiakról.
A marketingnél nagyon sok sebezhető embere van a Fidesznek, Hende Csabától, Schmitten keresztül Hoffmann Rózsáig, stb. Csak fórum kell az ellenzéknek, hogy a mézeshetek után szétszedhessék őket. Ez a fórum az interneten kialakulóban van. A netet meg nehéz (lehetetlen) megregulázni.

bryan 2010.09.03. 13:57:23

Két érdekes cikk, nem teljesen témába vágók, de szerintem érdemes elolvasni őket.
www.es.hu/index.php?view=doc;26341
(Az ÉS általános jellege ellenére, ez egy korrekt elemzés)
www.hirszerzo.hu/cikk.geronto_2010.164574.html
Ez már elfogultabb, de szerintem ez is érdekes.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.03. 14:27:52

@bryan: "Mivel az állam szerepének csökkentését láthatólag nem tervezi a Fidesz, emellett a korábbi kormányokra jellemző alkukényszer, választási kockázat sem köti annyira, így több marad osztogatásra."

Az a helyzet, hogy nem nagyon lesz miből osztogatni...
az sajnos igaz, hogy az állam szerepét úgy látszik nem akarja csökkenteni a kormány.

"Szóval nem látom, hogy igazi prioritást élvezne az oktatás, ami nagyon nagy gáz. "
Nagyon remélem, hogy nem így lesz, mert az oktatás mindennek a bétája és omegája... Persze kevésbé látványos, nem lehet vele kampányolni, és bizony ha minőséget akarunk azért fizetni is kell.

"Hoffmannról még annyit, hogy hatályon kívül helyezné azt a rendeletet, miszerint kötelező lenne minden iskolában angolt is tanítani minden iskolásnak."
Ezt nem olvastam, Hoffmann egyébként az akivel egyelőre meg vagyok elégedve. Róla legalább tudom mit akar, és neki van gyakorlati tapasztalata is.
Az angol nyelvet kivenni a kötelezőkből valóban ostobaság lenne.

"Ezzel az a baj, hogy elkezdtek gazdasági szabadságharcról delirálni. Ha beismerik, hogy az IMF kényszeríti őket valamire, ott liheg majd a sötétség serege a Jobbik"
Bizony kétélű fegyver, ezért is írtam, hogy "egyszer" ki lehet játszani. Ha folyton ezt lobogtatják az visszafelé sül el.

"meg a saját MH-Echo birodalmuk személyeiben"
Azoktól ne féltsd a Fideszt. Fegyelmezett pártkatonák, bértollnokok. Hidd el meg fogják magyarázni!

"Emellett a pártot kb. csak Orbán tartja össze, ha visszavonul, vagy meghal, nem látom, hogy maradhatna egyben a "pártszövetség". "
Na látod, ez kimaradt, jó meglátás! Valószínűleg ezért is ragaszkodnak ilyen görcsösen hozzá.

"de könnyű lenne egy új, gazdasági értelemben liberálisabb párttal elgondolkoztatni a továbbiakról. "
Na igen, az kéne. Egy amolyan KNEP-féle... Kár, hogy a magyarok hagyták kivenni a kezükből a liberalizmust.

"A marketingnél nagyon sok sebezhető embere van a Fidesznek, Hende Csabától, Schmitten keresztül Hoffmann Rózsáig"
Hoffmannal mi a baj, komolyan? De Schmitt gyászos, nem véletlenül kapta meg a teszetoszaság és a sunyiság linkjét...
De én itt nem konkrétumokra gondoltam, hanem a párt arculatára. Én 23 évesen szívesebben szavazok Király Andrásra, mint valami fideszes dínóra.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.03. 14:38:48

@ArmaGeddon Bácsi: "És nem vagyunk elég dekadensek és elkényelmesedettek?"

De.

"A döntő azonban az erőforrásbázis kimerülése, pótlás meg nincs a láthatáron, lekéssük a csatlakozást. "

Na mondjuk ez az amit továbbra sem látok. Milyen erőforrása merült ki a rómaiaknak?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.03. 14:39:32

@bryan: Adsz nekem egy csocsó olvasnivalót... :S
:D

bryan 2010.09.03. 15:32:43

@TaTa86.:
Arma kicsit csőlátó, talált egy elméletet, amibe Rómát ugyan nem lehet beilleszteni, de más ókori birodalmakat igen. (Bizonyos szempontból a Maja Birodalom is ókori, legalábbis a technikai fejlettsége inkább ahhoz áll közel, az ezer+ év korkülönbség ellenére). A folyóközi birodalmak hanyatlásában tényleg szerepet játszott az öntözés túlzott és nem megfelelő technikájú használata.
Róma bukását meg nem lehet egy okkal megmagyarázni, sok tényező külön-külön is megbuktathatta volna később, de végül több külön tényező (népvándorlás, a terjeszkedési határainak elérése, az államszervezet megmerevedése, stb.) egyidejű fennállása lett a veszte.

bryan 2010.09.03. 15:48:25

@TaTa86.:
"Az a helyzet, hogy nem nagyon lesz miből osztogatni..."
Osztogatni mindig van miből, egy ekkora monstrum állam mindig szivárog, minél kisebb az átláthatóság és minél kevésbé működik a független igazságszolgáltatás, és média, annál jobban szivárog.
Hoffmann Rózsa:
1. KDNP-s. A KDNP alkalmatlan a huszonegyedik század jelentette kihívások feldolgozására. Emlékszel még arra, mikor meg akarták adóztatni az internetes pornót? Na, ilyesmikre gondolok.
2. A Hírcsárda affér.
3. Mindenkiben él egy gonosz tanárnő kép, ahová nagyon könnyű lesz betenni Hoffmann képét.
4. A programjában van egy két ésszerű elem, (a hátrányos helyzetűek 1. általános előtti felzárkóztató osztálya, a pedagógusok, meg a tanterv kevesebb bolygatása), vannak olyanok amik közhelyesek: több pénzt meg megbecsülést a tanároknak stb. ezeket mindenki mondja, meglátjuk mit tud kihozni belőle, nem sokat remélek, mindenki ezzel kezdte.
Aztán vannak olyanok, amiktől agyfaszt kapok, kezdve a több művészeti, meg tesi órától, folytatva az angol dominanciája elleni kiállásig, meg a csend rend fegyelmes mentalitásig.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.03. 16:06:32

@bryan: "1. KDNP-s. A KDNP alkalmatlan a huszonegyedik század jelentette kihívások feldolgozására."
Szerintem pont, hogy a KDNP az amiben megvannak a foszlányok a XXI. század kihívásainak kezelésére, a többi párt a XX. század második felében toporog. Kivéve az MSZP, amely az első felében.
A KDNP igazából azért torz, mert nem mer indulni a választásokon, majd mikor Viktor megnyerte a próbát győztesen kiugrik a háta mögül és dirigál. Ez még akkor is irritáló, ha a legtöbb kérdésben egyetértek velük.
"Emlékszel még arra, mikor meg akarták adóztatni az internetes pornót?"
Az internetet előbb-utóbb szabályozni kell. Ez akkor is így van ha ez most eretnekségnek tűnik. Valahol azért az nagyon rossz, hogy egy 8 éves előtt is ottvan a világ összes mocska, ráadásul még az egész torzítva is...
Másrészről az is tény, hogy ezt a problémát nem ma fogják megoldani, és ez a megoldás egyrészt megmosolyogtatóan naiv, másrészt mint az előbb is írtam eretnek gondolat.

2) Na az tényleg gáz volt. Nem kicsit, nagyon.
3) Ezt fel kell vállalni. Valaki cukorkát ad a gyereknek, valakinek meg el kell vinnie ő fogorvoshoz...
4) Az angollal meglátjuk mi lesz, szerintem nem csinálja meg, a tesi igenis jó ötlet, a megvalósítást majd meglátjuk, egy kis csend, rend, fegyelem pedig nagyon a mostani mentalitásra. Nem azt mondom, hogy klimaxos apácák tanítsanak ezentúl nádpálcával, de nagyon átestünk a ló túloldalára.

bryan 2010.09.03. 16:40:20

@TaTa86.:
Az internetet akkor fogják szabályozni, ha majd lehet. Jelenleg igazából nem lehet. Az USA-ban a szórakoztatóipari lobbicsoport nézd meg mit összeharcol a fájlcserélés ellen, aztán a Pirate Bay meg _több százezer_ más szerzői jogot megkerülő oldal működik mégis. Pedig ez egy igen erős csoport. Jelenleg is zajlik egy konszolidációs folyamat a neten, de még csak kb. a közepén vagyunk.
Két esélye van szerintem annak, hogy lehetséges legyen egy ilyen szabályozás, az egyik ezen a módon történne:
www.wired.com/magazine/2010/08/ff_webrip/all/1
a másik verzió pedig a netsemlegesség megszüntetésével az ISP-k által.
A KDNP szintű izéknek, de még a Fidesz szintű pártoknak sincs esélye ebbe a dologba a komolyság látszatát megőrizve beleszólni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.03. 17:52:53

@bryan: Azt hiszem pontosan ugyanarról beszélünk...

jaegtoer 2010.09.05. 08:09:18

Szia TaTa!

Jó kis eszmefuttatás, a kicsire utaló jelző nem lekezelésre mutat, mindössze a blog adta keretek korlátaira. Ezért tágítanám egy kicsik a játékteret.
A fidesz és O.V. színre lépésük óta magukban hordozzák az ellentmondást. Párévnyi "kockázatnélküli" befektetés után kellemes méretű szeletet sikerült kihasítani az ország tortájából anélkül, hogy személyesen megtapasztalták volna a munka világát. Soha nem fogják megérteni, hogy egy olyan országban, ahol a népesség (feltehetően) 85-90%-a máról holnapra él, ott a kivárásos taktikára épített stratégia bármilyen részsikert is hozzon, eleve kudarcra van ítélve. Főként pedig azért, amilyen kommunikációval tették mindezt.
Jelenleg az látszik, hogy végig "henyélték" a 8 évet, és inkább kezelni akarják a problémákat, mint megoldani, vagy megszüntetni a kiváltó okokat.
Megpróbálom röviden összefoglalni, mire alapozom ezt. A közigazgatásban jelenleg zűrzavar uralkodik. Az, hogy lecserélik a stratégiai pontokon a vezetőket, nem elég. A posztörökösök elsöprő többségének lövése nincs arról, hogyan mit kell változtatni, kiigazítani, megszüntetni.
Felülről várják a megoldást, de az késik. Rögtönöznek. Nincsenek felkészülve a tennivalókra. Látszattevékenység, azaz névleges szervezeti átalakítások morzsolják fel a hivatalok adminisztrációs cselekvő erejét, mamutszervezetek alakulnak, közben megfeledkeznek az egy ember által még átlátható, irányítható optimális szervezeti méretekről. Ez már nem hiba, bűn. Amikor átvették az ország irányítását, már a második napon ott kellett volna lenni minden minisztériumi osztályvezető asztalán, mit tegyen, mit ne tegyen, mit javasol. Nem. mattüvegeztek! Eszem megáll!
Arra következtetek, hogy húsz év alatt és az egyetemi tanulmányaikban sem jöttek rá arra, hogy a bürokrácia megfelelő (optimális) "mélységű" alkalmazása hatalmas erő az azt irányító vezetők kezében. Talán még csak nem is hallottak Diocletianusról. De még Kissinger sikerének nyílt "titkát" sem ismerik. Azzal, hogy beültették a "megbízható" katonákat a poziciókba, csak egy ugyanolyan korrupt masszának vetették meg az alapjait, amilyen az előző volt.

Roppant kíváncsi vagyok, az első megbotlót ugyanolyan vehemensen hajítják e a szemétre, mint az egyébként kiváló Mádi Lacit, akire mégcsak nem is fröccsent a sárból, ellenkezőleg, talán az őszinte szót kísérelte visszahozni a politikába.

A szörnyű az, ahogy a tavasszal is, októberben is a fideszre kell szavazzak, mert nincs jobb, nincs más, és a szükséges változások végrehajtására nincs alkalmasabb a mezőnyben.
Szerencsére nem vagyok táltos, hogy bekukkanthassak a jövőbe, de október közepére, a 2011. évi költségvetés tervezetének nyilvánosságra kerülése táján, már valamennyien halálos bizonyossággal láthatjuk, hogy a mutatkozó diszharmonikus működés mellett valójában milyen irányba is fordul a fidesz.

Reménykedjünk. Üdv.

J.

(ez lehet, hogy túl hosszú lett, bocs.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.05. 19:22:35

@jaegtoer: Üdv, és köszönöm.
Így utólag valóban sok minden kimaradt a posztból, lehetne még bővíteni, más aspektusból vizsgálni... de mondjuk így is elég hosszú lett. (A körmondatokból mindig próbálok visszavenni, ritkán sikerül. :) )

Pl ezt is bele akartam írni, amit te megfogalmaztál...

"A szörnyű az, ahogy a tavasszal is, októberben is a fideszre kell szavazzak, mert nincs jobb, nincs más, és a szükséges változások végrehajtására nincs alkalmasabb a mezőnyben. "
Hát annyi szent, hogy nagy gondban vagyok most... Tarlós tuti kap egy X-et mert nincs alternatívája, de egyébként nehéz eset.
Szívem szerint a jobbikra szavaznék, mert ők még nem annyira korruptak, ráadásul ők tényleg komolyan fogják venni a munkájukat, mivel az önkormányzat az, ahol ténylegesen alkupozícióba kerülhetnek.
Viszont nagyon nem tetszik a Budapesthez való hozzáállásuk.

A Fidesz ellenzéki tevékenységét Budapesten azt hiszem, nyugodtan értékelhetem 0ásra. Ott voltak a felügyelőbizottságokban, és ment a lopás. Kb annyiban mások mint a szocik, hogy nem gyűlölik a Turult és az Ericsson-dobozokra esküsznek.

Az LMP meg nem korrupt, és szeretik is Budapestet, de nem akarok helyzetbe hozni egy zsidópártot.

bryan 2010.09.05. 20:08:38

@TaTa86.:
Mi a jelentősége annak, hogy az LMP-ben (mondjuk, ezt nem igazán figyelem) felülreprezentáltak a zsidó származásúak?
Kerületi szinten ne a párthovatartozás alapján dönts, mert ott inkább más kompetenciákat érdemes figyelembe venni. Ha a Jobbiknak mondjuk gazdasági területen végzett az önkormányzati képviselőjelöltje, nem ismered más párt színeiből, akkor szavazz rá, hasznos lehet. Ha az LMP-s jelölt ilyen, akkor rá érdemes szavazni, ha van független, őt is érdemes számításba venni. Kerületi polgármestereknél meg keress rájuk a jelölt neve+korrupció kombóval. :)
Kerületi önkormányzati képviselő esetén nem érdemes a Fideszes jelöltre szavazni, mert a mindent vivő győztes rendszer miatt kiszorulhat az ellenzék, az meg nagyon nagy szopót jelent helyi szinten, a kerületi önkormányzatok maffia jelleggel
működnek, a nagy pártokat nem szabad egyedül hagyni, mert kiegyeznek. Ha van civil jelölt, azzal is érdemes megismerkedni.